Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Grbin oštro po Ustavnom sudu: "Pričao sam s Milanovićem, imamo plan C. Popišali su se na sve nas"

SLAGANJE NOVE VEĆINE

"Brak" HDZ-a i HNS-a: 5 najvažnijih stvari o dramatičnom preokretu na hrvatskoj političkoj sceni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Donisimo vam kratak pregled najvažnijih događaja koji su trasirali put do odluke Središnjeg odbora HNS-a da se ide u suradnju s HDZ- om.

Jučerašnja odluka Središnjeg odbora HNS-a, koji je izglasao da se ide u suradnju s HDZ-om, predstavljala je potpuni preokret u odnosu na zbivanja dan ranije te je mnoge iznenadila. Međutim, zbivanja unatrag nekoliko dana ukazivala su na činjenicu da je stranka razjedinjena te da je praktički svaki rasplet moguć.

Pročitajte i ovo Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova - 2 Razgovori i pregovori Božinović za Dnevnik Nove TV: "Sastavit ćemo vrlo brzo Vladu" Zoran Milanović čeka se most? Milanović već ima podršku 57 zastupnika? "Pitali su nas želimo li razgovarati"

Donosimo vam kratak pregled najvažnijih događaja koji su trasirali put do ovakve koalicijske odluke Središnjeg odbora stranke koja je dosad na hrvatskoj političkoj pozornici uvijek nastupala s (načelno) lijevih pozicija.

1. "Kad se na Twitteru outaš u gluho doba noći..."

Ivan Vrdoljak, predsjednik HNS-a, sudjelovao je uoči drugog kruga lokalnih izbora na zagrebačkom prosvjedu za bolje obrazovanje, a usred noći našao je inspiraciju za poruke na Facebooku i Twitteru.
"Danas sigurniji nego ikad, na reformi obrazovanja lomi se budućnost Hrvatske. I to prava, izvorna reforma bez ideologije, nošena energijom i emocijom za budućnost, a pokretana strašću ljudi koji su je stvarali. Učinit ću sve što je u mojoj moći da krene što prije makar mi to bilo zadnje što ću učiniti u politici!", poručio je Vrdoljak na Facebooku.

Na Twitteru je bio nešto jezgrovitiji: "Danas sigurniji nego ikad, na reformi obrazovanja se lomi budućnost RH. Bit će je, makar mi to bilo zadnje što ću učiniti u politici".

Mnogi su protumačili kako je to neizravna potvrda kuloarskih priča kako HNS pregovara s HDZ-om. Vrdoljak se idući dan ogradio: "Bolje tableta za spavanje, nego tvit u 3 ujutro! HNS ostaje odan svojim vrijednostima, kako danas, tako i sutra. Fokus mora biti na Bandiću!", no šteta je već bila napravljena. Jadranka Kosor tom je prilikom na Twitteru komentirala: "Kad se na Twitteru outaš u gluho doba noći. Nema ti pomoći".

2. Debakl na lokalnim izborima i zahtjevi za ostavkom Vrdoljaka

Nakon što je okončan drugi krug lokalnih izbora, na kojima je HNS izgubio Varaždinsku županiju, svoju utvrdu, kao i Dubrovnik, a Anka Mrak Taritaš nije uspjela svrgnuti Milana Bandića iz fotelje zagrebačkog gradonačelnika, dio članova stranke već je u izbornoj noći isticao kako je za to kriv Ivan Vrdoljak, jer je, smatraju, svojim postupcima ozbiljno naštetio Anki Mrak Taritaš, budući da se cijela kampanja za lokalne izbore na kraju svela na raspravu oko HDZ-a i preslagivanja Vlade.

To je za DNEVNIK.hr potvrdio i Andro Vlahušić, koji je kazao i kako će zatražiti ostavku Vrdoljaka. "Ostavku ću zatražiti zbog objektivne odgovornosti. Postoji odluka predsjedništva stranke da nacionalne teme nećemo upotrebljavati na lokalnim izborima. A zadnja dva dana glavna je priča na svim naslovnicama bila suradnja HNS-a i HDZ-a. Ostavku Vrdoljaka javno sam zatražio i dobio sam ogromni pljesak."

Za DNEVNIK.hr službeno je te noći iz HNS-a potvrđeno kako nakon drugog kruga lokalnih izbora predsjednik te stranke Ivan Vrdoljak razmišlja o ostavci.

3. "To je bilo moje dijete, povlačim se sa svih političkih funkcija"

Na idućeg dana održanoj sjednici Predsjedništva HNS-a, koja je trajala satima, na koncu je odlučeno da se ne ide u koaliciju s HDZ-om. Nakon što je to objavio, predsjednik stranke Ivan Vrdoljak kazao je i kako je podnio ostavku na sve dužnosti u stranci.

"Nakon duge rasprave, bilo je apsolutno vidljivo da će stranka podijeliti, a ja to nisam želio dopustiti. Imao sam iskrene namjere izvući iz političkih rovova, ali odluka da se dijeli stranka nema cijenu. To je bilo moje dijete i ja se povlačim sa svih političkih funkcija. Stranka je usvojila odluku koju sam predložio i za nju glasao. Ne ulazimo u Vladu Republike Hrvatske", kazao je Vrdoljak.

Protiv suradnje s HDZ-om bili su istaknuti HNS-ovi saborski zastupnici Vesna Pusić, Goran Beus Richembergh, Anka Mrak Taritaš i Nada Turina-Đurić.

4. Batinićev hladan tuš

I dok se dan kasnije, u srijedu, činilo kako je sve riješeno, i čekala se još samo naizgled formalna odluka Središnjeg odbora HNS-a o prihvaćanju odluke Predsjedništva, sve je opet uzburkala izjava Milorada Batinića, HNS-ova saborskog zastupnika, koji je kazao kako Središnji odbor još uvijek može odlučiti da se u koaliciju s HDZ-om ipak ide.

Naime, u članku 86. Statuta HNS-a navedeno je koje su odgovornosti Središnjeg odbora - on između ostalog "odlučuje o povezivanju i suradnji HNS-a s drugim političkim strankama ili nepolitičkim organizacijama te učlanjivanju HNS-a u međunarodne političke ili nepolitičke organizacije" te "raspravlja i odlučuje o koalicijama HNS-a na državnoj razini".

5. Odlučili o koaliciji s HDZ-om pa ustvrdili: "Nismo izdali naše birače"

Središnji odbor HNS-a raspravljao je jučer od 17 sati o odluci Predsjedništva da stranka ipak ne ide u koaliciju s HDZ-om, odnosno Vladom Andreja Plenkovića. Oko 20 sati počele su stizati neslužbene informacije da će Središnji odbor podržati koaliciju, a ubrzo potom to je i službeno potvrđeno.

Novinarima je to prva potvrdila Vesna Pusić, koja je na Središnjem odboru bila protiv te odluke. "Ja sam bila protiv, ostala sam u manjini. Vjerojatno ću statutarno biti isključena obzirom da tu Vladu neću podržati u Saboru", rekla je Pusić novinarima, napuštajući sjednicu.

Goran Beus Richembergh, koji je također bio protiv, samo je rekao novinarima: "Sve znate". Na pitanje hoće li izaći iz stranke sam ili će čekati da ga izbace, Beus je rekao da će čekati da imaju priliku glasovati i pokazati svoj stav. Dodao je da je odluku Središnjeg odbora primio "vrlo teško i vrlo emotivno".

Predrag Štromar, koji trenutno obnaša funkciju predsjednika HNS-a, novinarima je rekao da od HDZ-a traže tri ministra. Za ministricu znanosti i obrazovanja predložili su Blaženku Divjak, Ranka Marijana, suca Vrhovnog suda, predložili su za ministra pravosuđa, dok bi Štromar bio potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva.

"Želimo dobro ovoj Hrvatskoj, nismo izdali naše birače. Želimo imati dobro i kvalitetno društvo u Hrvatskoj. Naši birači će vidjeti da ćemo raditi dobro sljedećih par godina", rekao je Štromar, dodajući da su problema imali i u 27 godina dugoj prošlosti stranke te da će stranka opstati i ovaj put.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene