Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ODUSTALI OD JOKIĆA

Ovo su ljudi koje HNS želi u Plenkovićevoj Vladi

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
HNS će HDZ-u predložiti da Predrag Štromar bude novi potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva umjesto Lovre Kuščevića, Pavu Barišića na mjestu ministra znanosti i obrazovanja zamijenila bi Blaženka Divjak, a za ministra pravosuđa predlažu Ranka Marijana.

Središnji odbor HNS-a odlučio je da stranka kreće u pregovore o koaliciji s HDZ-om, a dosad su otkrili tek neke uvjete. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna komentirao i izbore Štromar o zahtjevu za opozivom ministrice Divjak: "Besposlen pop i jariće krsti" Slika nije dostupna "Ni lijevo, ni desno" Vrdoljak o prelasku HNS-ovaca: "Ako se to svede na osobne motive, onda je to politička korupcija"

Za razliku od nekih najava, HNS neće tražiti četiri, već tri ministarstva, zbog kojih bi se Andrej Plenković trebao zahvaliti na suradnji Lovri Kuščeviću, aktualnom ministru graditeljstva i prostornog uređenja te Pavi Barišiću, ministru znanosti i obrazovanja. Traže i mjesto prvog čovjeka Ministarstva pravosuđa koje je već upražnjeno odlaskom Mostovog Ante Šprlje

Na mjestu ministra graditeljstva, ali i potpredsjednikom Vlade, sebe vidi Predrag Štromar, zamjenik predsjednika HNS-a koji je preuzeo ulogu šefa stranke nakon ostavke Ivana Vrdoljaka. Štromar tvrdi da se ne namjerava kandidirati na stranačkim izborima za predsjednika HNS-a. 

Izgubio izbore pa razbija stranku

Štromaru je ovaj tjedan svakako jedan od turbulentnijih u životu. U nedjelju je poražen na drugom krugu za varaždinskog župana, tradicionalne utvrde HNS-a, a potukao ga je nekadašnji mu šef Radimir Čačić.

Samo dva tjedna ranije Štromar je slavio nakon prvog kruga izbora zbog velike prednosti pred Čačićem. Osvojio je tada 40,28 posto glasova, a Čačić tek 25,48 posto. No, u drugom krugu Štromar podršku povećava na svega 43,61 posto, nedostižno za Čačićevih 52,57 posto. 

Vremena za žalovanje, međutim, Štromar nije imao puno. Valjalo je već u utorak odraditi i mučnu sjednicu Predsjedništva HNS-a na kojoj se satima raspravljalo o tome hoće li ta stranka, koja broji devet zastupnika u Saboru, prihvatiti nemoralnu ponudu Andreja Plenkovića i spasiti ga od novih izbora. 

Mučnu raspravu prekinuo je Vrdoljak koji je, poslije je ispričao novinarima, predložio Predsjedništvu da ipak ne idu u koaliciju s HDZ-om jer je vidio da bi se stranka mogla podijeliti. Kako je fotelja predsjednika ostala prazna, u nju je zasjeo Vrdoljakov zamjenik, igrom slučaja izborni gubitnik, Štromar. I činilo se da je sve gotovo. 

Novi preokret

A onda je došla srijeda i novi šok: sastat će se Središnji odbor HNS-a koji zapravo, po stranačkom statutu, jedini može donijeti odluku o koaliranju. Štoviše, dio HNS-ovaca je otvoreno najavljivao mogući preokret

Što i nije zvučalo toliko nemoguće, s obzirom na to da 30 posto članova Središnjeg odbora čine upravo Štromarovi HNS-ovci varaždinske županije, a još 15 njih postavio je (bivši) predsjednik Vrdoljak. Nekoliko sati nakon početka sjednice, dan nakon što je, ni kriv ni dužan sjeo u fotelju predsjednika stranke i tri dana nakon što je, kriv i dužan, izgubio dobivene izbore za župana, Štromar izlazi pred novinare i obavještava ih da će HNS ipak u pregovore s HDZ-om te da bi on, uspiju li, uskočio i u fotelju potpredsjednika Vlade i ministra graditeljstva. 

HNS odustao od Jokića

Iako se među HNS-ovim uvjetima za koaliranje s HDZ-om  u kuloarima spominjalo ime Borisa Jokića na mjestu ministra znanosti i obrazovanja, čini se da im taj uvjet baš i nije bio najčvršći. Jer, Štromar tek kaže da bi Jokića rado za šefa reforme obrazovanja, dok HDZ-u za ministricu nude Blaženku Divjak, profesoricu na varaždinskom (!) Fakultetu organizacije i informatike i žestoku kritičarku aktualnog ministra Barišića. Divjak je bila i jedna od kandidatkinja za rektoricu Sveučilišta u Zagrebu 2014. godine. 

Na upražnjeno mjesto ministra pravosuđa HNS-ovci bi htjeli ustoličiti Ranka Marijana, suca Vrhovnog suda koji presude donosi još od davne 1982. godine, kada je radio na zagrebačkom Općinskom sudu. Marijanu ovo ne bi bio prvi susret s izvršnom vlašću, već je jednom bio zamjenik ministra pravosuđa i to u Vladi Ivice Račana 2000. godine. Ipak, na tom se mjestu zadržao tek godinu dana, nakon čega se vratio suditi na Županijskom sudu, a od 2004. godine postaje sudac Vrhovnog suda. 

Raskol HNS-a

Kada se ne bi radilo o HNS-u, stranci koja je u posljednjih tjedan dana doživjela toliko nevjerojatnih preokreta, mogli bi se očekivati kraći pregovori s HDZ-om oko podjele ostalih fotelja i vrlo brzo izglasavanje novih ministara. Međutim, stranka se doista nalazi pred raskolom jer bar četvero zastupnika HNS-a neće podržati ministre (Vesna Pusić, Goran Beus Richembergh, Anka Mrak Taritaš i Nada Turina Đurić), zbog čega će vjerojatno biti izbačeni iz stranke. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene