453078
453078
453078
453078
453078

Most će tražiti sankcije zbog noćnog transporta nafte, INA priopćila da to nije dioničarsko pitanje

  • , 10.10.2016., 18:33
  • Autor:
  • komentara

Čelnik Mosta Božo Petrov u ponedjeljak je izjavio da će Most tražiti sankcije zbog prijevoza sirove nafte željeznicom s petka na subotu iz Graberja Ivanečkog u rafineriju u Rijeci, bez znanja hrvatskih predstavnika u upravi i nadzornom odboru INE.

 
 
 
 
Inine cisterne za prijevoz nafte i naftnih derivata (Photo: Goran Kovacic/PIXSELL)
Inine cisterne za prijevoz nafte i naftnih derivata (Photo: Goran Kovacic/PIXSELL)

"Tražit ćemo, što se tiče Mosta, jasne sankcije i sve ono kako se može spriječiti da se to nastavi događati na bilo kakav način. Ali to govori o tome kako nas doživljava MOL. Za nas oni nisu, barem po ovom postupku, nikakvi partneri, a kamoli strateški. Ako se želi iskoristiti ova situacija oko formiranja nove Vlade i to na način da u okviru noći prenose stotine tona", rekao je Božo Petrov odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Nacionalnog vijeća Mosta u ponedjeljak.

Logistika sirovine i proizvoda je operativno, a ne dioničarsko pitanje

stoji u priopćenju i INE

U riječku rafineriju prevezena je noću s petka na subotu kompozicija od 12 vagona odnosno oko 600 tona domaće sirove nafte iz Graberja Ivanečkog. Do sada se domaća nafta uobičajeno prerađivala u sisačkoj rafineriji pa je u subotu nezadovoljstvo zbor prijevoza željeznicom u riječku rafineriju izrazio sindikat Nova solidarnost, nazvavši to novim udarom na Sisak i sisačku rafineriju, ali i na institucije države, zbog čega je zatražio istragu i kažnjavanje odgovornih.

Ministar gospodarstva u tehničkoj vladi Tomislav Panenić u subotu je izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je bez znanja hrvatskih članova nadzornog odbora i uprave Ine prevezena domaća nafta u riječku rafineriju, zbog čega će, rekao je u izjavi Hini, zatražiti službeno očitovanje MOL-a.

Panenić je potvrdio da je o prijevozu u rafineriju u Rijeci bio upoznat prekasno, odnosno kad je transport već krenuo te ga stoga više nije bilo moguće zaustaviti.

Ina: Prijevoz radi testiranja sustava

INA je pak u ponedjeljak priopćila kako je u popodnevnim satima u petak, 7. listopada, s ciljem testiranja sustava prijevoza sirove nafte željeznicom organizirala prijevoz 600 tona sirove nafte iz skladišta iz Graberja Ivaničkog u Rafineriju nafte Rijeka.

"Pri tome se potpuno ispitala funkcionalnost utovara, transporta, istovara i skladištenja domaće sirove nafte u Rafineriji nafte Rijeka, što je opcija koja bi se u budućnosti mogla koristiti kako bi se osigurala fleksibilnost prerade domaće nafte", kažu u Ini.

Dodaju da je to u skladu s Ininim ciljem osiguranja stabilnosti opskrbe u Hrvatskoj.

"Navedeno testiranje održano je nastavno na ispunjenje svih tehničkih i operativnih preduvjeta, uključujući i dostupnost tanka u Rafineriji nafte Rijeka te dovršetak radova na instalaciji za prihvat sirove nafte, kao i pogodne vremenske uvjete. Nadalje, logistika sirovine i proizvoda je operativno, a ne dioničarsko pitanje", kažu u Ini.

Napominju i da sisačka rafinerija nastavlja s preradom 25. listopada. (Hina)

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se