Obavijesti Video Pretražite Navigacija
13. Opće zasjedanje Biskupske sinode

Bozanić: Spomen na mučenike daje poticaj novoj evangelizaciji

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić upozorio je danas, na 13. općem redovitom zasjedanju Biskupske sinode u Vatikanu, na važnost mučeništva za vjerodostojnu evangelizaciju, kao i na važnost hodočašća kao kulture izrasle iz kršćanskih korijena za rast u vjeri.

Želeći se vratiti na "korijene neprocjenjivoga dara vjere", kardinal Bozanić se, na skupu koji se bavi novom evangelizacijom, upitao "na koji način se rađa, živi i raste vjerodostojnost svjedoka vjere", tj. o "sponi između vjere i njezina prenošenja". Podsjetio je i da dolazi iz zemlje srednjo-istočne Europe koja je u prošlom stoljeću imala iskustvo mučeništva, progona uime bezbožne takozvane znanstveno-praktične ideologije, ali i rječitih svjedočanstava snage vjere mučenika.

"Kršćansko mučeništvo, uistinu, postavlja pitanja onome tko ne vjeruje, naviješta istinu onome tko je traži, objavljuje istinsku ljubav onome tko za njom gladuje, otvara nove putove onome tko žeđa za istinom", kazao je nadbiskup Bozanić izrazivši uvjerenje da bi spomen na mučenike dao značajni poticaj novoj evangelizaciji. Također, skrenuo je pozornost na nove oblike mučeništva, koja su "bez krvi, ali nanose patnju".

"Pred novim ideološkim izričajima ili koji se takvima čine, pred raširenim sekularističkim viđenjem života koje zatvara obzore za ono 'onkraj'; pred sve perfidnijom oblicima nesnošljivosti prema religiji i kršćanstvu, znamo da ima toliko onih, osobito među laicima, koji pokazuju da 'nisu svoji', nego da pripadaju 'Drugome'. A to se nadasve događa kad ne ustuknu pred logikom svijeta niti pred njegovim primamljivostima i kada štite - uz opasnost od vlastite kulturne i društvene marginalizacije - one 'vrednote s kojima se ne trguje', koje su takve, jer ih je Bog darovao čovjeku", rekao je zagrebački nadbiskup.

Pročitajte i ovo Kada raskititi bor? - 1 Različita praksa Vječna dilema: Kada treba raskititi bor i kakve to veze ima s vjerom? Slika nije dostupna Poruka kardinala Bozanić: Vjera ne smije biti potisnuta u privatnu sferu

>> Kardinal Bozanić otputovao u Rim

Naglasio je da su takvi vjernici prvi navjestitelji nove evangelizacije i nekonformizma vjere, te da se ne radi ni o čemu, doli o svakodnevnom mučeništvu. Pozvao je kršćanske zajednice da budu potpora takvim osobama, koje su "živo svjedočanstvo" te pobuđuju vjerodostojnost i pozivaju vjernike, osobito ondje gdje nisu vjerodostojni.

Zagrebački nadbiskup dobrim poticajima za novu evangelizaciju smatra hodočašća, posebno hodočašća mladih i obitelji te izvanrednu kulturu rođenu iz kršćanskih korijena.  Napomenuvši da je u Hrvatskoj zamjećen porast broja hodočasnika, osobito među novim naraštajima, kazao je da to nameće i nove potrebe pastoralu. "Svetišta sve više imaju osobitu zadaću skrbiti za sakrament pokore", istaknuo je kardinal Bozanić.

Govoreći o kulturi rođenoj iz kršćanskih korijena, naglasio je kako se ne radi samo o umjetničkim djelima nadahnutima evanđeljem, već o čitavoj "'arhitekturi života' koja se razvila iz duha kršćanstva, koje je proželo povijest i život čitavih naroda".

"U pastoralnome radu treba obuhvatiti s jedne strane najintimnije i najvrednije izričaje vjere, a s druge, u dijalogu sa svijetom potrebno je prepoznati područja na kojima se može zasnovati zajedničko traženje koje bi vodilo do pristajanja uz visoke ljudske vrednote i uz duhovnu dubinu", rekao je zagrebački nadbiskup Bozanić na zasjedanju Biskupske sinode u Vatikanu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene