Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Energetska sigurnost

Američki državni tajnik pisao Grliću Radmanu: ''Čović blokira izgradnju plinovoda RH-BiH''

Antony Blinken
Antony Blinken Foto: Afp
Američki državni tajnik Antony Blinken zatražio je u pismu od šefova diplomacije Hrvatske i BiH Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića da izvrše pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića kako bi prestao s opstrukcijama' plinskog povezivanje Hrvatske i BiH.

Američki državni tajnik Antony Blinken poslao je pismo šefovima diplomacije Hrvatske i BiH. Blinken je u pismu pozvao Gordana Grlića Radmana i Elmedina Konakovića da izvrše pritisak na čelnika HDZ-a BiH Dragana Čovića da prestane s opstrukcijama plinskog povezivanje Hrvatske i BiH

Presliku Blinkenova pisma najprije su objavili internetski portali u Bosni i Hercegovini, a autentičnost je potvrdio ministar vanjskih poslova BiH za lokalne medije. U njemu se ističe kako je izgradnja Južne plinske interkonekcije između Hrvatske i BiH ključna za "vašu energetsku sigurnost".

Izravnim krivcem za odugovlačenje početka izgradnje plinovoda američki državni tajnik nazvao je čelnika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića. Ustvrdio je da kašnjenje s nastavkom izgradnje plinovoda prijeti njegovoj realizaciji.

Pročitajte i ovo Eksplozija u Nigeriji Užas u Nigeriji VIDEO Snažna eksplozija izbrisala dio grada: "Krov se srušio na krevet moje majke, hitno je prebačena u bolnicu"

"S obzirom da je ovaj projekt u jasnom interesu vaše zemlje i regije, ohrabrujem vas i druge u vašoj vladi da izvršite pritisak na čelnika HDZ-a Bosne i Hercegovine Dragana Čovića da prekine svoju opstrukciju po ovom pitanju", stoji u Blinkenovu pismu.

Po njegovim navodima zahtjevi čelnika HDZ-a BiH da se osnuje posebna kompanija sa sjedištem u Mostaru koja bi realizirala izgradnju plinovoda s Hrvatskom predstavljaju dupliciranje, ekonomski je neodrživo i ugrožava cijeli projekt.

"Ovako evidentna korupcija i samopogodovanje mogli bi ugroziti put Bosne i Hercegovine u EU", dodao je Blinken.

Blinken je pozvao gornji dom Parlamenta Federacije BiH da usvoji zakon o Južnoj plinskoj interkonekciji te da posao plinskog operatera isključivo obavlja kompanija BH-Gas sa sjedištem u Sarajevu.

"Sjedinjene Države ne podupiru bilo kakve napore koji potkopavaju potencijal Južne plinske interkonekcije za pružanje energetske sigurnosti", stoji u pismu.

U preslici koju su objavili mediji u BiH navodi se da je identično pismo sa zahtjevom upućeno i hrvatskom ministru vanjskih poslova Gordanu Grliću Radmanu.

Ovaj oštar istup američkog državnog tajnika uslijedio je nakon što je prošle godine veleposlanik SAD-a također prozvao Čovića za opstrukciju izgradnje plinovoda između BiH i Hrvatske.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Aleksandar Vučić Na marginama Davosa Plenković se sastao s Vučićem

U svojem nedavnome intervju za izdanje Večernjeg lista za BiH Čović je rekao kako ova stranka želi da sjedište kompanije bude u Mostaru koja bi bila u vlasništvu Federacije BiH te da je njihov prijedlog posve usklađen s europskim direktivama i Europskom energetskom zajednicom.

Projekt Južne plinske interkonekcije trebao bi povezati plinovode Hrvatske i BiH, čime bi ta zemlja prestala biti ovisna samo o ruskome plinu koji pristiže turskim plinskim tokom. S Hrvatskom bi se trebao spojiti na području Imotskog, a unutar BiH bi imao dva odvojka - jedan koji vodi prema središtu zemlje, a drugi prema Mostaru.

Posao oko toga projekta započeo je BH-Gas, kompanija u vlasništvu Federacije BiH koju zbog nedavnog jednostranog ugovora opskrbe i prijelaza na turski tok tuži mađarski FGSZ pred arbitražnim sudištem u Zuerichu s odštetnim zahtjevom od 21 milijun dolara što bi moglo posve ugroziti njihovo poslovanje.

Zaglavio u Davosu

Američki državni tajnik Blinken nakratko je zaglavio u Davosu u srijedu zbog "kritičnog kvara" njegovog zrakoplova vezanog uz curenje kisika, zbog čega u Švicarsku po njega dolazi drugi zrakoplov, rekla je osoba iz skupine medija koja ga prati.

Glavni američki diplomat je u ponedjeljak stigao u Davosu na godišnji Svjetski ekonomski forum, a u Washington se trebao vratiti u srijedu.

Bloomberg je izvijestio da je riječ o zrakoplovu Boeing. Reuters nije mogao odmah potvrditi koji zrakoplov Blinken koristi na svom putovanju.

Blinken je helikopterom iz Davosa prebačen u Zuerich, gdje se ukrcao na svoj zrakoplov, no tada je obaviješten da se njime neće moći vratiti u Sjedinjene Američke Države.

Članovima skupine medija koja ga prati i njegovim pomoćnicima rečeno je da se u Washington vrate komercijalnim letovima.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene