Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Svečana sjednica

Bjeliš: Profesionalna i društvena odgovornost Sveučilišta

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sveučilište u Zagrebu ima obvezu i zadaću obrazovati visoko profesionalne akademske građane, ali to nije moguće bez naglaska na njihovoj društvenoj odgovornosti i zato sveučilište mora raditi po visokim moralnim standardima i njegovati ih, poručio je rektor toga sveučilišta Aleksa Bjeliš na svečanoj sjednici Senata upriličenoj u povodu Dana Sveučilišta.

Dies Academicus okupio je na početku 344. akademske godine toga najstarijega hrvatskoga sveučilišta u kontinuitetu nastave i svakako najvećega, predstavnike hrvatske akademske zajednice i političke elite te ih usuglasio u stajalištima da je znanje temelj boljitka svakoga društva, pa tako i hrvatskoga, kao i da u stanju gospodarske i društvene krize treba posebno osvijestiti baš tu činjenicu i učiniti sve da se povećaju ulaganja za obrazovanje, znanost i istraživanje.

Tako je predsjednica Rektorskoga zbora visokih učilišta Republike Hrvatske i rektorica Sveučilišta u Dubrovniku Vesna Vrtiprah istaknula da pozitivna iskustva upućuju na to da se baš u vrijeme recesije više novca ulaže u obrazovanje, znanosti i istraživanje.

S njom je suglasan i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić koji je ukazao na to da su razvoj i inovativnost u korelaciji sa sveučilištem koje pak u vrijeme krize ima najveću ulogu. Izrazio je i spremnost za još tješnjom suradnjom Skupštine i Sveučilišta kako bi se, rekao je, što skorije izradio plan za kampus Borongaj i dovršio sjeverni kampus.

>> Bjeliš dao potporu Medicinskom fakultetu u borbi protiv korupcije

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović zahvalio je zagrebačkome Sveučilištu što je pridonijelo i pridonosi razvoju hrvatskoga društva jer je, istaknuo je, baš obrazovanje ono u kojemu su ujedinjuje tri bitne strateške vizije hrvatske Vlade - da Hrvatska bude slobodno društvo u kojemu će svi imati jednake šanse i biti društvo oslobođeno straha.

Podsjetio je da je Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) već donijelo niz zakonskih rješenja 'na tome tragu', poput onoga da će od iduće godine prvi put u Hrvatskoj biti uvedeno devetogodišnje obvezno obrazovanje, kao i odluke o besplatnom upisu na prvu godinu fakulteta te besplatan studij za sve studente koji redovito studiraju.

Jovanović je najavio da bi do kraja iduće godine trebala biti dovršena i Strategija odgoja, obrazovanja, znanosti i tehnologije, na čijim su smjernicama zajednički radili Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti (HAZU), Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta te predstavnci Sveučilišta.

Nezaobilaznu ulogu koju je sveučilište imalo, ima i imat će za razvoj društva istaknuli su i predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i Ankica Marinović, posebna izaslanica predsjednika Republike, a predsjednik HAZU akademik Zvonko Kusić ustvrdio je da će sveučilište biti prvo u pozicioniranju Hrvatske u Europskoj uniji.

Rektor Bjeliš podijelio je na svečanoj sjednici počasno zvanje i titulu professor emeritus koje su primili 18 umirovljenih profesora Sveučilišta u Zagrebu, laureatima je uručio nagrade 'Fran Bošnjaković' i 'Andrija Mohorovičić' za 2012. godinu, a dodijelio je i posebna priznanja studentima, profesorima i suradnicima Sveučilišta koji su u protekloj akademskoj godini pridonijeli ugledu toga sveučilišta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednik o plaćama Josipović: Nemam problem da neki profesor zaradi više od mene Slika nije dostupna Jovanović odgovorio Bjelišu na kritike

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene