Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Osudio neetično ponašanje

Bjeliš dao potporu Medicinskom fakultetu u borbi protiv korupcije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na konferenciji za novinare o ispunjenosti ovogodišnjih upisnih kvota na zagrebačkom Sveučilištu bilo je riječi i o antikorupcijskoj akciji na Medicinskom fakultetu.

U prvu godinu preddiplomskoga, integriranoga i stručnoga studija u akademskoj godini 2012./2013. na Sveučilište u Zagrebu upisano je 206 studenata više nego protekle akademske godine i u prosjeku su podjednako dobro popunjena sva područja znanosti i umjetnosti, ali se izdvaja gotovo maksimalna popunjenost u biomedicinskom području te nešto niža popunjenost u prirodnim znanostima.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović promijenio fotografiju i slogan na Facebooku Dotaknuo se i Rojsa Milanović HDZ nazvao kartelom: "Plenković zapomaže" Peruanska predsjednica Dina Boluarte Drama u Peruu Šest ministara podnijelo ostavku, razotkrili ih Rolexi: Predsjednica je pod istragom, sumnja se na korupciju

>> Dekan Miličić: Mediji su jedva dočekali napasti Medicinski fakultet

Riječ je o konačnim upisnim podacima koje je danas na konferenciji za novinare u Rektoratu zagrebačkoga Sveučilišta podastrijela prorektorica za poslovanje Vesna Vašiček, a informaciju o tomu sastavila je prorektorica za studente i studije Blaženka Divjak.

Vašiček je podsjetila da je Senat odobrio ukupno 12.511 upisnih mjesta, od toga 10.568 za redoviti studij namijenjen hrvatskim državljanima, za izvanredne studente osigurano je 1.535 upisnih mjesta te 408 mjesta za strane studente. Napomenula je da u ovome trenutku nedostaju samo podaci o upisima na stručni studij za izobrazbu trenera Kineziološkoga fakulteta, gdje je upisna kvota 300 studenata.

Istaknula je da je za ovu akademsku godinu sklopljen ugovor s Ministarstvom znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) koje pokriva troškove participacije redovitih studenata prve godine preddiplomskoga, integriranoga i stručnoga studija te diplomskoga studija.

Upisano je ukupno 11.440 studenta, od toga 10.265 redovitih, 85 stranih i 1.090 izvanrednih studenata. Na ukupnoj kvoti popunjenost je na razini od 91,44 posto, što je za oko jedan posto više nego 2011. Najslabije je popunjena kvota za strane studente - samo 20,83 posto, a 2011. bila je 22,74 posto.

Bjeliš: Puna potpora Medicinskom fakultetu

Na konferenciji su sažete teme jučerašnje sjednice Senata, na kojoj je bilo riječi i o korupciji na Medicinskom fakultetu. Govoreći o toj temi rektor Aleksa Bjeliš istaknuo je da Senat daje punu potporu Medicinskom fakultetu u svemu što radi da se stekne puni uvid u moguću prodaju ispita u Zavodu za anatomiju te protiv odgovornih poduzmu potrebne stegovne mjere. Rekao je da Senat osuđuje sve oblike korupcije i nečasnoga ponašanja u visokom obrazovanju u Republici Hrvatskoj te da poziva uprave i drugih fakulteta i akademija da, poput Medicinskog fakulteta, poduzmu sve potrebne mjere ako postoje indicije za korupciju i neetično ponašanje.

Rektor je izvijestio i da je Senat jednoglasno donio Odluku o izmjeni i dopuni Odluke o izvođenju nastave nastavnika Sveučilišta u Zagrebu na drugim visokim učilištima u Hrvatskoj i izvan Hrvatske prema kojoj, među ostalim, nastavnici zagrebačkoga Sveučilišta ne mogu biti nositelji ni izvoditelji kolegija u postupku akreditiranja studijskih programa ostalih visokih učilišta. Također, vanjsku nastavu na drugom visokom učilištu nastavnik Sveučilišta u Zagrebu može održavati isključivo na temelju ugovora o suradnji u izvođenju nastave između dvaju sveučilišta ili sveučilišnih sastavnica te uz pisanu suglasnost čelnika sastavnice i/ili fakultetskoga vijeća. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene