Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Nije bilo potrebno'

Pitanje zbog kojeg nam je bivši ministar zalupio vrata pred nosom

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak mjesecima je ignorirao upite Nove TV oko problema koje imaju brojni građani zbog obveznog uvođenja razdjelnika.

Nakon uvođenja razdjelnika - dio građana ima veće račune, dio manje, neki jednake. No jesu li isplativi za većinu - teško je odgovoriti bez provedene analize. Na pitanje zašto nisu napravili studiju isplativosti, bivši ministar Ivan Vrdoljak rekao je kako su stručne službe procijenile da to nije potrebno.

Pročitajte i ovo Kruzer Norwegian Cruise Line Krstarenje iz noćne more Putnici jurili kroz šest država kako bi uhvatili kruzer koji ih je ostavio na obali: "Među nama ima teških bolesnika!" Ilustracija Mjere opreza Izdano upozorenje za putnike zbog opasnih infekcija: Ovo nije viđeno od 2019. godine

Na naše inzistiranje kako je Europska komisija rekla da je to ipak potrebno, bivši ministar zalupio je vratima i otišao.

No prije nego je otišao, bivši ministar je konačno ipak odgovarao na pitanja o razdjelnicima. Iako su problemi s uvođenjem završili na Ustavnom sudu, bivši ministar gospodarstva ne vidi ništa sporno.

'Procjena stručnih službi koje su to radile je bila da to nije potrebno, a ako aludirate na to da su djelatnici ministarstva korumpirani od Danfossa ili Siemensa, ja vas molim da čuvate te firme i njihov imidž', rekao je Vrdoljak.

Vrdoljak se tu sam osvrnuo na putovanje predstavnike HEP-a, HERA-e i ministarstva gospodarstva u Dansku iz 2013., dva mjeseca prije uvođenja Zakona o razdjelnicima.

Naime, dio troškova putovanja pokrila je tvrtka Danfoss, partner tvrtke koja u Hrvatskoj ugrađuje razdjelnike. 'Sigurno Angela Merkel nije mene nazvala i rekla pomozite Siemensu da proda 10 razdjelnika, pa dajte se uozbiljite. Ako nešto ne valja u tom poslu, napravite ga boljim. Jer nova vlada, novi ministar, napravite boljim', poručio je Vrdoljak.

Podsjećamo, iz HERE su rekli kako plaćanje dijela putovanja od strane danske tvrtke nisu mogli odbiti jer bi bilo nepristojno. A u danskoj tvrtki Danfoss danas su nam odgovorili kako su hrvatskim predstavnicima platili troškove noćenja i večere, a svrha putovanja bila je upoznati ih s danskom praksom. Razdjelnici, kažu, nisu bili tema.

No kako doznajemo cijeli je slučaj ipak zaintrigirao i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa. A sve zgrade razdjelnike moraju ugraditi do kraja ove godine. Građanima prijete kazne do 50.000 kuna.

Hrvatska je razdjelnike mogla izbjeći da je studija pokazala njihovu neisplativost. No ta analiza nije bila obvezna, a nije ni učinjena.

Iz Europske komisije danas su nam potvrdili kako za njezino neprovođenje nema nikakvih sankcija.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene