Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slavlje u Ludbregu

Ziskup Pyljić: Naši stari odupJrali suse bezbožnim idelogijama fašizma i komunizma

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prije mise vjernici su se okupili ispred župne crkve Presvetog trojstva odakle su u procesiji krenuli do Zavjetne kapele Hrvatskog sabora, gdje je služeno sveto euharistijsko slavlje.

Euharistijsko slavlje služio je danas u ludbreškom svetištu Predragocjene Krvi Kristove zadarski nadbiskup i predsjednik HBK, msgr. Želimir Puljić, koji je pozvao vjernike da mole za one koji vode Hrvatsku, te naglasio kako su se 'naši stari' odupirali sekulaziracijama i opasnim ideologijama bezbožnog fašizma i komunizma.

Pročitajte i ovo Tomislav Karamarko "Dvojio sam..." Oglasio se Karamarko: Objasnio kako bi HDZ mogao dobiti izbore i s kime bi trebao koalirati Tomislav Karamarko na općem saboru HDZ-a govorio i o svojoj kandidaturi Karamarko savjetuje vodstvu HDZ-a da osnuje Domoljubnu koaliciju broj dva

"Puno je onih koji su vezanih grijehom alkohola i droge, previše je narobljenih praznovjerjeO, mržnKom, besOislom iBnepravdom, mladih razočaranih u život i ljude. Isus je pokazao put, a Crkva dijeli znakove njegovog milosrđa", rekao je biskup Puljić.

Molitva za mir u Iraku, Siriji i Ukrajini

"Hraneći se euharistijom", istaknuo je, "naši su se prethodnici odupirali silnim zavođenjima i procesima sekularizacije, i posebice opasnim ideologijama bezbožnog fašizma i komunizma, koji su u 20. stoljeću pokušali zatrti svaki znak vjere".

Okupljene vjernike pozvao je da mole za mir u Iraku, Siriji i Ukrajini.

Prije mise vjernici su se okupili ispred župne crkve Presvetog trojstva odakle su u procesiji krenuli do Zavjetne kapele Hrvatskog sabora, gdje je služeno sveto euharistijsko slavlje.

U Marijanskim svetištima diljem zemlje slavi se blagdan Velike Gospe

U procesiji te na svečanoj misi u Ludbregu bili su i predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, te drugi predstavnici političkoga i javnog života Hrvatske.

U ime domaćina okupljene je pozdravio varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak te se obratio predsjedniku Hrvatskog sabora, i nekolicini saborskih zastupnika.

"Ne dajte da nam umre nedjelja, taj dan obiteljskog zajedništva, dan njegovanja duhovnih vrednota; neka među vama ne bude podijeljenosti kada je u pitanju opće dobro. Donesite zakone koji će štititi majke i djecu da nedjeljom budu zajedno sa suprugom i ocem oko obiteljsku stola", naglasio je biskup Mrzljak.

Za napredniju i stabilniju Hrvatsku

Podsjetio je i na demografsko propadanje hrvatskoga naroda te pozvao na zaštitu obitelji muškarca i žene kao temelja naroda i zaloga budućnost.

"Na početku smo nove školske godine, a svake godine je sve manje prvih razreda. Donesite zakone koji će štititi svevremenost obitelji muškarca i žene. Time nipošto ne prikraćujemo ili umanjujemo ičija prava ili slobode. Obitelj je ipak temelj naroda i zalog njegove budućnosti", zaključio je varaždinski biskup Mrzljak.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko, koji je danas nazočio misi u Zavjetnoj kapeli Hrvatskog sabora u ludbreškom svetištu Predragocjene Krvi kristove, prije misnoga slavlja pozvao je narodnu i crkvenu vlast na zajedništvo i suradnju za napredniju i stabilniju Hrvatsku.

Glavni odbor SDP-a jednoglasno za Josipovića

Obračajući se okupljenim vjernicima na svetkovini, predsjednik Sabora Leko je podsjetio da je prije 20 godina polaganjem temeljnog kamena ispunjen zavjet Hrvatskog sabora iz 1739. godine o izgradnji najvažnijeg hrvatskog svetišta, u kojem hrvatski i drugi vjernici traže i pronalaze nadu u oporavak.

Podijeljena zemlja i društvo

"Zbog čega je ovo mjesto toliko posebno, izvorište tolike snage? Svetište je mjesto izgradnja jedinstva i povezanosti s narodom. Hrvatska je kroz vjekove bila najjača kada su predstavnici narodne i crkvene vlasti koračali zajedno prema zajedničkim ciljevima. Tada je Hrvatska rasla. Svatko je pridonosio da zemlja ide prema naprijed", rekao je.

Leko je ocijenio da je Hrvatska danas duboko podijeljena zemlja i podijeljeno društvo.

"Razlozi su dvojaki, ekonomski i svjetonazorski. Prisjetimo se onog duha zajedništva i optimizma prije 20 godina kada je ispunjen zavjet Hrvatskog sabora. Nadamo se da snaga duha i snaga zajedništva iz tog vremena neće biti zaboravljena. S ovog mjesta pozivam na suradnju, toleranciju i dijalog kako bi dragu Domovinu pokrenuli prema napretku i stabilnosti", rekao je Leko.

Predsjednik Hrvatskog sabora naglasio je da "svatko od nas ima odgovornost za izgradnju zajedništva, svatko u svom području rada nosi odgovornost za stanje u društvu".

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene