Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zasjeda Glavni odbor stranke

Glavni odbor SDP-a jednoglasno za Josipovića

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Glavni odbor SDP-a na današnjoj je sjednici jednoglasno potvrdio Ivu Josipovića kao kandidata stranke za još jedan predsjednički mandat te je imenovao SDP-ove koordinatore za predstojeće parlamentarne izbore po svim izbornim jedinicama.

Nakon sjednice zatvorene za javnost novinarima je to potvrdio predsjednik Glavnog odbora SDP-a Josip Leko, kazavši kako će se stranka materijalno i organizacijski angažirati u Josipovićevoj kampanji.

Pročitajte i ovo Peđa Grbin Posljednji dan kampanje Peđa Grbin predstavio politiku koalicije: "HDZ je do tipfelera prepisao naš program za umirovljenike" Slika nije dostupna Sutra konačna odluka SDP: Glavni odbor sutra o isključenju Slavka Linića! Tajno glasovanje nije isključeno.

S kolikom iznosom će SDP poduprijeti Josipovićevu predsjedničku kampanju naknadno će odlučiti Predsjedništvo stranke, rekao je Leko.

"Rasprava je bila vrlo odgovorna i ljudi su bili zadovoljni što se na vrijeme odlučilo tko su koordinatori u izbornim jedinicama", rekao je.

Novinare je zanimalo zašto se na sjednici nije pojavio glavni oponent predsjednika SDP-a Zorana Milanovića, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, a Leko je odgovorio kako se Komadina ispričao putem SMS-a zbog spriječenosti drugim obvezama.

Na sjednici Glavnog odbora SDP-a nije se postavilo ni pitanje sve nižeg rejtinga stranke u javnosti.

Za predsjednicu Poslovnog odbora SDP-a izabrana je Dragica Zgrebec, a za člana Boris Lalovac.

Glavni odbor SDP-a, uvažavajući kriterije koje je donijelo Predsjedništvo SDP-a, imenovao je koordinatore po izbornim jedinicama - 1. izborna, Davor Bernardić; 2. izborna, Vedran Babić; 3. izborna, Mario Habek; 4. izborna, Domagoj Hajduković; 5. izborna, Zdravko Ronko; 6. izborna, Rajko Ostojić; 7. izborna, Damir Mateljan; 8. izborna, Željko Jovanović; 9. izborna, Ivan Klarin i 10. izborna, Darko Parić.

9:30 - Današnja sjednica Glavnog odbora prva je nakon burne lipanjske sjednice, na kojoj je tijesnom većinom iz stranke isključen bivši ministar financija Slavko Linić.

Na Glavnom odboru SDP-a, raspravlja se i o koordinatorima SDP-a po županijama na predsjedničkim i parlamentarnim izborima. Po prvi puta početak sjednice Glavnog odbora nije otvoren i predsjednik stranke Zoran Milanović nije održao uvodni govor za javnost.

Svi su se složili kako je SDP najjača stranka koja će osigurati pobjedu i Ivi Josipoviću i koaliciji na parlamentarnim izborima.

'Danas je priprema stranke da se u godinu dana, ne samo pokuša dodatno uvesti red i nešto napraviti u Hrvatskoj nego i možda nešto malo bolje objasni našim biračima', rekao je Davor Bernardić.

Na pitanje je li bačeni u vatru kao koordinator, odgovorio je: 'Ja sam uvijek u vatri.'

Josipović dijeli prvo mjesto s Mirelom Holy

Sudeći po izjavama članova GO SDP-a pred početak sjednice, danas se ne očekuje nastavak lipanjskih napetosti, jer je stranka usredotočena na predsjedničke, a potom i na parlamentarne izbore.

'Ovo je normalna sjednica, a ključno je dati potporu našem predsjedničkom kandidatu. Nismo se, na žalost, dugo sastajali, tako da će biti uobičajena sjednica', rekao je Ostojić.

SDP-ovi dužnosnici izbjegli su konkretno odgovoriti o mogućem isključenju iz stranke vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe, koji je nepravomoćno osuđen za pokušaj podmićivanja gradskih vijećnika. Prije početka Sjednice, upitali smo članove Odbora o aktualnim pitanjima. Bernardić je upitan o izbacivanju Željka Sabe iz stranke nakon okrivljujuće nepravomoćne presude za podmićivanje. 'Zašto izbaciti? Ja sam protiv izbacivanja. Što se tiče Merzel, pitajte one koji su je izbacili', rekao je Bernardić.

'Gospodin Sabo je u delikatnoj situaciji. I on i Merzel su na sudu. Nemojmo dok ne budu presude pravomoćne', komentirao je situaciju Ivo Baldasar.

'Stranka i statut se moraju poštivati', kratko je Sabu i Merzel komentirao Rajko Ostojić.

Vojko Obersnel problem ne vidi ni u činjenici da je za koordinatora 8., riječke izborne jedinice predložen bivši ministar obrazovanja Željko Jovanović.

'Nemam ništa protiv Željka Jovanovića. Siguran sam da će i svi ostali koordinatori svoj posao odraditi korektno, mada ne bi imao ništa protiv da je to odrađeno kao što je bilo u prethodnim izborima', kaže Obersnel.

Sam Željko Jovanović uvjeren je da neće imati poteškoća u koordiniranju riječkih SDP-ovaca.

'Nikad nisam izgubio zajednički jezik s kolegama iz Rijeke', poručio je Jovanović.

Komentirao je i rejting stranke. Na pitanje tko je kriv za rejting, odgovara: 'To nije nešto što se treba rješavati pod točkom razno i siguran sam da će se Glavni odbor sastati na tragu zaključaka na kojoj je govorio Leko o analizi stanja o političkoj platformi za budućnost. '

Zlatko Komadina, umjesto kojega koordinator postaje Željko Jovanović, nije prisustvovao na Glavnom odboru stranke.

Arsen Bauk komentirao je pak prvo životno partnerstvo istospolnih osoba. 'U proceduri je 17 životnih partnerstva. Jučer je sklopljeno prvo. Prvi par dobio je od Vlade poklon dvije kravate. To je simbolično značenje. Drugi neće dobiti ništa', našalio se Bauk. (S.T.K. / I.D. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene