Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lokalni izbori 2017

Njega se ili voli ili mrzi: Hoće li Bandić osvojiti šesti mandat na čelu Zagreba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milan Bandić dosad je bio nepobjediv na izborima za zagrebačkog gradonačelnika.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, kandidat stranke Bandić Milan 365 - Stranke rada i solidarnosti, rođen je 22. studenog 1955. godine u Grudama (BiH). Nakon završene osnovne i srednje škole upisao je Fakultet političkih znanosti u Zagrebu, a za vrijeme studiranja upoznao je buduću suprugu Vesnu s kojom je kasnije dobio kći Ana Mariju.

Pročitajte i ovo Sudar u Zagrebu Pažljivo u prometu Sudar u Zagrebu izazvao prometni kaos: Automobil završio na tračnicama, ima i ozlijeđenih Nevrijeme u Zagrebu Žuti meteoalarm Nevrijeme pogodilo Zagreb: Na dio grada pala tuča, pogledajte koji su kvartovi najgore prošli

Njegova politička karijera krenula je uzlaznom putanjom 1993. godine kada je postao tajnik gradske organizacije SDP-a, a dvije godine kasnije i zastupnik u Gradskoj skupštini grada Zagreba.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a postao je 1997. godine.

Na izvanrednim izborima u Zagrebu 2000. godine postao je zagrebački gradonačelnik, a mjesto je osvojio i na redovnim izborima godinu kasnije. No, ostavku je podnio 2002. godine nakon što je pod utjecajem alkohola prouzročio prometnu nesreću i pokušao podmititi policajca koji ga je prijavio.

Zamijenila ga je Vlasta Pavić, a na izborima 2005. godine opet je bio nositelj liste SDP-a i s osvojenih 40,95 posto glasova još jednom je stao na čelo Zagreba.

Kada je umro Ivica Račan kandidirao se za šefa SDP-a, no ispao je već u prvom krugu. U svibnju 2009. godine na prvim izravnim izborima za zagrebačkog gradonačelnika pobijedio je Josipa Kregara.

Te iste godine bio je kandidat i na predsjedničkim izborima zbog čega ga je SDP izbrisao iz članstva. Izgubio je u drugom krugu od Ive Josipovića. Neuspjeh je doživio i na parlamentarnim izborima 2011. sa svojom nezavisnom listom, ali na lokalnim izborima 2013. još jednom je postao gradonačelnik Zagreba kada je sa 65,67 posto osvojenih glasova pobijedio Ranka Ostojića koji je dobio podršku 32,37 posto birača.

Za parlamentarne izbore 2015. oko sebe je okupio 15 stranaka, među kojima je bila i njegova stranka Bandić Milan 365 - Stranka rada i solidarnosti. Tada je na pitanje Mislava Bage, što je spreman biti u novoj vladi, odgovorio: 'Gradonačelnik Zagreba danas, a gradonačelnik Hrvatske sutra'.

Njegova koalicija je na izborima u studenom 2015. godine osvojila dva mandata.

Ili ga vole ili ga mrze

Ljudi ga ili vole ili mrze. Za sebe kaže da je Zagrepčanec i da sve što radi, radi za narod. S druge strane protiv njega su pokrenuti brojni kazneni postupci. Milan Bandić je 16 godina gradonačelnik Zagreba, želio je biti predsjednik države, a sada cilja na mjesto premijera.

U rodnoj Hercegovini o njemu se pjevaju pjesme: 'U Cerovu Dolcu, preciznije na Bandića Brigu, rodio se Milan Bandić'.

'Uglavnom smo igrali nogomet po tim vrtačama, po ledinama. Bili smo prgavi, inatni, u principu dobri', kaže Bandićev prijatelj Mate Brzica.

Tu je završio osnovnu školu, a potom gimnaziju. U slobodno vrijeme pomagao je obitelji u polju duhana.

'Bio je prilično buntovan, samouvjeren. Ja sam predavao filozofiju, u 4. razredu gimnazije, pa mnoge stvari o kojima smo razgovarali on je imao pitanje, potpitanje, nije se uvijek ni slagao s nekim stvarima', rekao je njegov profesor i razrednik, Stjepan Glavaš.

Profesor matematike, Željko Šimić - Guslar kaže kako su mu brojevi oduvijek ležali. 'Vidim i danas mu dobro brojevi idu. Čini mi se da sam ga jednom uhvatio u lopovluku, da je pokazivao, nije krao ali je pokazivao drugima', rekao je profesor Šimić - Guslar.

Dolazak u Zagreb

U Zagreb dolazi studirati na Fakultetu političkih znanosti. Paralelno je radio razne poslove, istovarao ugljen, žbukao fasade. Osamdesetih se učlanio u Savez komunista, a kasnije kroz SDP nastavio politički uspon. Put na kojem je stekao neprijatelje, ali i prijatelje.

'Mi se znamo 30 godina. Ja kad sam otišao u Domovinski rat, moji roditelji su ostali bez primanja. Bandić je njih obilazio jedanput-dvaput mjesečno i nosio im određenu količinu hrane', rekao je Bandićev prijatelj i suradnik, Slavko Kojić.

Gradonačelnik Zagreba postaje 2000. godine. 2002. zbog afere s vožnjom u pijanom stanju, daje ostavku. Uskoro se vraća. Zagreb raste, ali se gomilaju i afere. Spominjali su se sporni poslovi koji su se dodjeljivali kumovima, razmjene gradskih zemljišta na štetu grada, poslovi oko nadstrešnica. Bandić je na prozivke o nezakonitim poslovima odgovarao u svom stilu:

'Kaj bi Bandić kao Betmen 24 sata? 16 sati sam na ulici, 24 ne mogu bit - s dva pištolja i dvije puške hodao i gledao što ko radi po gradu?', tako je govorio Milan Bandić.

Svaki dan započinje trčanjem, a u poslu ne posustaje. U gradonačelničkoj fotelji, rijetko sjedi, no zato je nerijetko viđen i na 10 lokacija dnevno. Zbog želje da postane predsjednik države, izbačen je iz SDP-a. No unatoč trudu, nije uspio. Milan Bandić, predstavlja se kao čovjek iz naroda, radoholičar. Radi ono što njegovi kolege ne rade uvijek s osebujnim stilom izražavanja.

'A šta da ja radim nego da radim svoj poso, što bih ja trebao pobjeć iz Zagreba ili kao Batman loviti pahulje po gradu prije nego padnu na tlo', znao je govoriti.

Osumnjičen za niz kaznenih djela

Pao je Bandić u listopadu 2014. Osumnjičen za niz kaznenih djela, između ostalog za pogodovanje, nezakonito zapošljavanje, korištenje službenog automobila u privatne svrhe, krivotvorenje isprava.

Nakon mjesec dana u pritvoru, pušten je uz jamčevinu od 15 milijuna kuna. Nije smio dolaziti na posao, potpisivati akte niti komunicirati s gradskim djelatnicima. U pritvor je vraćen zbog utjecaja na svjedoke, pa ponovno pušten nakon odluke Ustavnog suda. Povratkom na posao obračunao se s kadrovima svoje zamjenice.

'Kako god da ga bacite, uvijek se na noge dočeka', komentirao je njegov prijatelj Slavko Kojić.

U posljednje vrijeme Bandić je izazvao brojne kontroverze gradnjom fontana diljem Zagreba te preuređenjem parka na Savici protiv koje se pobunilo lokalno stanovništvo. 

Prema istom istraživanju Bandić u drugom krugu gubi i od Mrak Taritaš i Sandre Švaljek.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene