Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ON ZNA KAKO POLITIČKI PREŽIVJETI

Tko je Gordan Jandroković? Stajao je uz bok svim predsjednicima HDZ-a, a Milanoviću je odgovorio fotografijom u kupaćima

Gordan Jandroković
Gordan Jandroković Gordan Jandroković/Facebook
Aktualno Galerija Gordan Jandroković Gordan Jandroković Foto: Gordan Jandroković/Facebook Gordan Jandroković Gordan Jandroković Foto: Lucija Ocko/Cropix Gordan Jandroković - 3 Gordan Jandroković - 3 Foto: Gordan Jandroković/Facebook Gordan Jandroković - 1 Gordan Jandroković - 1 Foto: Gordan Jandroković/Facebook +6 Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/11 >>
Gordan Jandroković jedan je od najdugovječniji hrvatskih političara. Uspio je politički preživjeti Ivu Sanadera, Jadranku Kosor, Tomislava Karamarka i bez obzira na to tko je vodio stranku, uvijek je bio stranački visoko pozicioniran.

Desna ruka Andreja Plenkovića, Gordan Jandroković jedan je od najdugovječnijih političara iz kadrova HDZ-a. Stajao je uz bok gotovo svim predsjednicima stranke, od Sanadera pa sada do Plenkovića. 

Njegovi politički protivnici svakako su ga nazivali. I ulizicom, i njonjom, i rektalnim alpinistom, a poznata su njegova prepucavanja sa Zoranom Milanovićem, s kojim je inače u rodbinskoj vezi. 

Tijekom jednog od mnogih prepucavanja objavio je svoju fotografiju u kupaćim gaćicama. 

"Budući da me klaun Milanović optužio da sam nasilnik bez mišića, a kako se zalažem za argumentiranu raspravu, prilažem dokazni materijal. Nasilnik nisam, a o mišićima prosudite sami", poručio je Jandroković.

Milanović se na račun predsjednika Sabora našalio i u svibnju ove godine. "Majka me molila da ne prozivam Jandrokovića radi mira u široj obitelji, da ga ne diram i gazim, ali morat ću opet", ispričao je na konferenciji za medije.

Inače, Jandrokovićeva supruga sestrična je Zorana Milanovića. 

Gordan Jandroković Andrej Plenković, Gordan Jandroković i Zoran Milanović Foto: Goran Mehkek/Cropix

Gordan Jandroković poznat je kao član HDZ-a od 1992. godine te potpredsjednik i nakon toga predsjednik Hrvatskog sabora u Vladi Andreja Plenkovića. Nekoliko je puta bio biran za saborskog zastupnika, a 2016. godine imenovan je glavnim tajnikom HDZ-a.

Gordan Jandroković rođeni je Bjelovarčanin, a u Bjelovaru je završio osnovnu i srednju školu. 1986. upisao je Građevinski fakultet u Zagrebu, a unatoč tome što mu građevina nije bio prvi odabir, odlučio je završiti što je počeo te postao prvostupnik građevine i 1991. godine stekao titulu inženjera građevine.

Dok je još studirao građevinu, 1989. upisao je Fakultet političkih znanosti. Diplomirao je 1993. godine i stekao titulu diplomiranog politologa.

Na Institutu za međunarodne odnose Clingendael završio je poslijediplomski tečaj European and Worlds Affairs. Od 1996. do 1997. godine pohađao je u sklopu Ministarstva vanjskih poslova Diplomatsku akademiju, nakon čega je i počela njegova politička karijera.

Gordan Jandroković Gordan Jandroković - 1 Foto: Damjan Tadic / CROPIX

1997. godine počeo je raditi kod Ive Sanadera kada je postao šefom njegova kabineta. Nakon što je HDZ izgubio izbore 3. 1. 2000. godine, otišao je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Od 2000. do 2003. godine radio je u privatnom sektoru. Do 2002. godine bio je zaposlen kao menadžer tvrtke Stanić, koja se bavi distribucijom domaćih i svjetskih marki prehrambenih proizvoda.

Nakon dvije godine odstupio je s mjesta menadžera i vratio se u Bjelovar, gdje je osnovao tvrtku Beming za građevinske poslove i upravljanje stambenih zgrada.

U međuvremenu nije odustao od političke karijere pa je ostao aktivan unutar stranke, gdje je predložio osnivanje Odbora za srednje i malo poduzetništvo. Ivo Sanader prihvatio je prijedlog i postavio ga na mjesto šefa odbora.

Uz potporu Vladimira Šeksa i Ive Sanadera, Gordan Jandroković 2003. godine postao je predsjednikom HDZ-a Bjelovarsko-bilogorske županije. Nakon izbora ušao je u Hrvatski sabor.

Između 2003. i 2004. godine postao je predsjednikom Odbora za gospodarstvo, razvoj i obnovu. Od 2004. do 2007. izabran je za predsjednika Odbora za vanjsku politiku te voditelja hrvatskog izaslanstva u parlamentarnom odboru Hrvatski sabor – Europski parlament. U tom vremenu postao je glasnogovornik Kluba zastupnika stranke, kao i član Predsjedništva HDZ-a.

Gordan Jandroković Gordan Jandroković (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr

Godine 2007. HDZ je na parlamentarnim izborima dobio najviše mandata i opet je izabran u Hrvatski sabor. 12. 1. 2008. postao je ministar vanjskih poslova i europskih integracija u vrijeme kada je Kolinda Grabar-Kitarović dobila posao veleposlanika Republike Hrvatske u SAD-u.

Za vrijeme Jadranke Kosor kao predsjednice Vlade ostao je na mjestu ministra, a od 29. 12. 2010. godine obnašao je i dužnosti potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske. Te je godine izabran za predsjednika Gradskog odbora HDZ-a grada Zagreba.

Godine 2011. HDZ nije pobijedio na parlamentarnim izborima, ali unatoč tome Gordan Jandroković postao je treći put saborski zastupnik. Od 2011. do 2013. djelovao je kao potpredsjednik Odbora za europske integracije. U to se vrijeme pridružio Zajedničkom parlamentarnom odboru Hrvatska - Europska unija.

Na stranačkim izborima dao je potporu Tomislavu Karamarka, koji je u rujnu 2012. godine preuzeo HDZ-a i postavio ga za potpredsjednika Kluba zastupnika HDZ-a. Godine 2015. osvojio je i četvrti mandat kada je početkom 2016. godine preuzeo mjesto predsjednika Odbora za europske poslove.

11. 9. 2016. na ponovljenim parlamentarnim izborima osvojio je i peti mandat, a na sjednici 9. saziva izabran je na mjesto potpredsjednika Hrvatskog sabora. 5. 5. 2017. godine, nakon što je Božo Petrov podnio ostavku, Jandroković je postavljen na mjesto 12. Predsjednika Hrvatskog sabora.

Jandroković je u svojoj karijeri obnašao dužnost ministra vanjskih poslova i europskih integracija u vrijeme kada je Hrvatska postala članica NATO-a i kada su pregovori s Europskom unijom bili pri kraju.

Djelovao je i kao zamjenik Izaslanstva Hrvatskog sabora u skupštini OESS-a, a od srpnja je počeo obnašati dužnost potpredsjednika Odbora za europske poslove. Godine 2016. izabran je za potpredsjednika Hrvatskog sabora te za tajnika HDZ-a.

Gordanov otac bio je slavni rukometni golman, kasnije i trener ORK-a Partizan, višestruki državni prvak u Jugoslaviji i pobjednik Europskog prvenstva 1972. godine.

Gordan Jandroković Gordan Jandroković Foto: Damjan Tadic / CROPIX

I Gordan je strastveni ljubitelj rukometa. Gordan se vjenčao sa Sonjom Jandroković, oftalmologinjom i sestričnom Zorana Milanovića. Njezin otac brat je Marije Milanović, majke Zorana Milanovića.

Gordan Jandroković Gordan Jandroković - 2 Foto: Gordan Jandroković/Facebook

Gordan Jandroković Gordan Jandroković - 1 Foto: Gordan Jandroković/Facebook

Gordan i Sanja imaju troje djece, sinove Juricu i Mihaela te kćer Klaru. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene