Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Priča iz Hrvatske

Što se događa s hranom kojoj istekne rok trajanja? Pretvara se u - struju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bili smo u jedinom hrvatskom pogonu za obradu hrane kojoj je istekao rok trajanja. Kroz pogon na dan prođe do 400 tona raznih namirnica koje se kasnije pretvaraju u struju.

Hrvatskoj prijete sankcije Europske komisije, koja polako gubi strpljenje, jer Hrvatska još uvijek nema Plan gospodarenja otpadom.

Pročitajte i ovo Janjetina, ilustracija - 7 Drastičan pad Najveći proizvođači janjetine u EU suočavaju se s golemim problemom: "Prijeti im izumiranje" Tena Stipanović Nedoumice oko svinjokolje I nakon zelenog svjetla nekima je crveno: "One rastu, hrane je sve manje... Božić je tu, mi niti imamo Božića, niti blagdana"

Sva hrana kojoj je istekao rok trajanja, ili je iz nekog drugog razloga završila u otpadu, dovozi se u reciklažni pogon. Slaže se na proizvodnu traku i odvaja od ambalaže. Ima tu pilećih bataka, ćevapa, hrenovki. Sve se skuplja u kontejnere i odvozi na preradu.

'Iz te hrane kroz bioplinsko postrojenje prvenstveno se dobiva električna energija, struja. Može se proizvoditi i druga hrana, takozvani pet food, hrana za kućne ljubimce', pojasnio je Damir Keblar, direktor tvrtke.

Kroz pogon na dan prođe 400 tona hrane kojoj je istekao rok trajanja. Struja koja se iz toga može proizvesti dovoljna je, primjerice, da cijelu godinu pokreće 1.200 hladnjaka.

'Biootpad je korisna sirovina, koja bi bilo dobro da se selektivno sakuplja na mjestu nastanka, da li je to kod građana, da li je to u restoranima ili u hotelskim lancima, kako se ne bi opterećivali deponiji', rekao je Damir Keblar, direktor tvrtke.

Ovako izgleda kanta za otpad prosječnog hrvatskog građanina, odnosno što sve bacamo u nju, umjesto da otpad razvrstavamo:

- 31 % je kuhinjski otpad,
- 23 % pripada papiru i kartonu,
- 23 % plastici
- ostatak je za staklo, metale i ostalo

Razvrstavanje i kućno kompostiranje zagovara ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović. Europska komisija Hrvatskoj prijeti Sudom Europske unije, ako kroz dva mjeseca ne donese Plan gospodarenja otpadom.

'Prozivke Komisije su u redu. Doista Hrvatska kasni, tu se nema što reći. Mi ćemo provoditi na nacionalnoj razini kućno kompostiranje. Računamo prije ljeta ići u javnu objavu plana i proceduru donošenja', rekao je Dobrović.

Onaj tko će više kompostirati i reciklirati, poručuju iz Ministarstva, manje će stvarati i otpada, pa će u konačnici imati i manje račune za odvoz. A da bi lakše razvrstavali otpad, Vukovarci su danas dobili 8 novih polupodzemnih kontejnera.

Prema podacima ministarstva najmanje u Hrvatskoj razvrstava se u Splitsko-dalmatinskoj županiji, tek 1,8 % prikupljenog otpada. Najekološkija je, pak, Međimurska županija, gdje se razvrstava 36 % otpada. No, to je i dalje ispod prosjeka Europske unije, gdje razvrstava gotovo svaki drugi građanin.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene