Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bernardić o podršci Mrak-Taritaš

"Spremni smo na korak natrag, ali to očekujemo i od drugih"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik SDP-a Davor Bernardić komentirao je danas u Hrvatskom saboru najave poskupljenja struje te liberalizaciju cijene plina.

"Cijena plina je na relativno niskoj razini u usporedbi s drugim europskim zemljama, što znači da liberalizacija neće izazvati pojeftinjenja, već upravo suprotno. Potpuna liberalizacija dovest će do redukcije tržišta i rezultirati dodatnim porastom cijene plina za kućanstva. U Zakonu je skrivena i činjenica da domaći proizvođači nisu obvezni prodavati plin na domaćem tržištu – naš plin će tako ići van, a Hrvatska će plaćati skupi uvozni", poručuje se iz SDP-a.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 35 različitih cijena Izračun stručnjaka: Koliko ćemo zapravo skuplje plaćati struju i plin? Slika nije dostupna Novi udar na budžet Vlada donosi odluku: Hoće li i za koliko poskupjeti plin?

Predsjednik SDP-a komentirao je nove poteze Plenkovićeve Vlade te naglasio kako je riječ o nastavku principa po kojem se pogoduje onima koji imaju, a na štetu onih koji nemaju.

„Vlada ruši cijenu rada, a istodobno diže cijenu struje i plina. Građani su ostavljeni sami, između čekića i nakovnja. Potplaćene blagajnice zamijenit će besplatni mladi radnici. HDZ će trgovačkim lancima omogućiti otpuštanje blagajnica zaposlenih na određeno. Tako obespravljeni radnici plaćat će veću cijenu plina i struje, a njihova djeca radit će za manje od minimalca“, rekao je Davor Bernardić.

"Spremni smo na korak natrag"

Bernardić nije htio izravno odgovoriti hoće li njegova stranka podržati HNS-ovu kandidatkinju Anku Mrak-Taritaš za zagrebačku gradonačelnicu, kazavši kako su u tijeku razgovori s kandidatima i strankama ljevice kojoj je potrebno jedinstvo te da je „SDP spreman napraviti korak unatrag, ali to očekuje i od ostalih“.

"SDP je najjača stranka u Zagrebu i bez nas se promjene u njemu ne mogu dogoditi. Mi smo svjesni da su promjene u Zagrebu nužne, građani to od nas očekuju. SDP je spreman napraviti korak unatrag, ali to očekujemo i od ostalih u političkom prostoru grada Zagreba. Jer, jedino ujedinjena ljevica može osigurati nužne promjene potrebne Zagrebu“, rekao je Bernardić novinarima u Saboru.

Očekujemo da su svi potencijalni kandidati na ljevici spremni napraviti taj korak unatrag "bez tvrdoglavosti, bez bahatosti, bez kruha preko pogače“, dodao je ne želeći precizirati što bi bio korak unatrag. Na pitanje novinara što bi za HNS bio "korak unatrag“, ako je za SDP to Anka Mrak-Taritaš, odgovara da je to pitanje za HNS. Potvrdio je da će stranka "ovih dana“ razgovarati "sa svima na ljevici“.

Psvrnuo se i na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa o pokretanju postupka protiv Bože Petrova

"Sasvim sigurno, odgovornost u politici morala bi uvijek biti da se takve stvari ne događaju“, dodao je.

"Saucha će odgovarati pred strankom"

Očekuje se da će danas iz istražnog zatvora biti pušten Tomislav Saucha, SDP-ov zastupnik i bivši predstojnik Ureda premijera u vrijeme Vlade Zorana Milanovića, a novinare je zanimalo je li stranka donijela kakvu odluku u tom slučaju, s obzirom da je i sama pokrenula stranački postupak. Bernardić podsjeća da je presumpcija nevinosti zakonska kategorija te da će Saucha, kad bude u mogućnosti, odgovoriti i na pitanja pred strankom.

"SDP je tražio je brzu istragu, istragu DORH-a, glasao je za skidanje imuniteta i pokrenuo stranački postupak. SDP poštuje hrvatske institucije, za razliku od HDZ-a koji nije poštivao mišljenje Odbora za etiku koji je konstatirao da je ministar (Barišić) plagirao svoj rad“, dodao je. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene