Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Afera 'Kamioni'

Berislav Rončević oslobođen: 'Opraštam svima!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Berislav Rončević oslobođen je nakon ponovljenog suđenja u aferi 'Kamioni'!

Sudac Željko Horvatović dao je detaljno obrazloženje presude. Sud je trebao utvrditj je li Rončević radio u skladu sa zakonom i je li koga i kako opstruirao u ovom slučaju te kolika je šteta. Pritom su uzeli u obzir njegove zakonske ovlasti po kojima je mogao ići u izravnu nagodbu s ponuditeljem. 'On kao ministar obrane bio je odgovoran za provođenje partnerskih ciljeva. Evidentno je da je ova nabava zbog kratkoće vremena bila žurna. Postupio je u okviru svojih zakonskih ovlasti', rekao je sudac.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pitanje pristranosti Prekinuta rasprava u slučaju 'Kamioni' zbog odluke o izuzeću suca Slika nije dostupna Slučaj kamioni Obrana odbacila optužnicu: Lako ćemo dokazati nevinost Rončevića i Bačića

Rončević, kaže sudac, nije prekršio zakon. Što se tiče izravne pogodbe s tvrtkom Euro kamion, nijedan od trideset svjedoka nije rekao da im je pogodovao i onemogućio druge u sudjelovanju u natječaju, ustvrdilo je sudsko vijeće.

Konstatirano je kako nema dokaza da je Rončević s ikim iz te tvrtke komunicirao ili ih uopće poznavao prije natječaja te kako u spisu nema personalnog ili materijalnog dokaza koji bi potvrdio da je Rončević pogodovao Eurokamionu.

'Imao je više opravdanih razloga da ne uzme MAN-ove kamione obzirom da je MORH imao višemilijunska nenaplaćena dugovanja od te tvrtke. Za izravnu pogodbu je imao i stručno mišljenje službi iz MORH-a. Ova je odluka zakonski utemeljena', rekao je sudac Horvatović.

Da bi se nekoga osudilo za ovakvo koruptivno kazneno djelo onda moraju postojati dokazi, ovdje nije utvrđena niti jedna protupravna radnje niti je dokazano da je Rončević oštetio MORH i državni proračun, smatra sudsko vijeće.

Berislav Rončević pri izlasku iz sudnice rekao je zadovoljan presudom jer se konačno potvrdilo ono što on govori već 9 godina. Dodao je i kako oprašta svima koji su ga teretili.

Tužiteljica Ksenija Pavić najavila je žalbu. Kaže kako je razočarana presudom te da je sudsko vijeće ignoriralo dokaze. Ovom presudom su, smatra tužiteljica, svima poručili da mogu trošiti javni novac i raditi nabave kako žele te da se za to neće nikoga teretiti.

Tužiteljstvo: Osudite Rončevića, od Bačića odustajemo

Bivši ministar obrane Berislav Rončević i njegov tadašnji pomoćnik Ivo Bačić na optuženičku klupu zagrebačkog Županijskog suda ponovno su sjeli krajem svibnja prošle godine, jer je Vrhovni sud ukinuo prvu presudu kojom su zbog nabave vojnih kamiona nepravomoćno osuđeni na četiri, odnosno dvije godine zatvora.

USKOK je prije nekoliko dana odustao od kaznenog progona Bačića i optužnicu usmjerio samo na Rončevića.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene