Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Antifašizam temelj hrvatske državnosti'

Bebić: Zgradu ZAVNOH-a treba rekonstruirati od temelja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić izjavio je danas u Topuskom na prvoj sjednici Odbora za obnovu Spomen-doma ZAVNOH-a, gdje je 1944. godine održano povijesno zasjedanje, da to zdanje treba rekonstruirati od temelja jer je ZAVNOH temelj stvaranja nove hrvatske države.

Po njegovim riječima, antifašizam je temelj hrvatske državnosti i cijele suvremene Europe. Na sjednici Odbora bio je i ministar kulture Božo Biškupić, koji je rekao da je ta zgrada spomenik povijesne i kulturne baštine zbog tri razloga: kao spomenička i arhitektonska vrijednost te kao ambijentalna vrijednost za Topusko. Istaknuo je da će zaštitari kulturne baštine sigurno tražiti da se izgradi faksimil, tj. da se oblikom vrati u prvobitno stanje.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nazočio i predsjednik Sabora Obilježena obljetnica III. zasjedanja ZAVNOH-a Slika nije dostupna Sam odao počast Tuđmanu Bebić: Možda me HDZ zaboravio pozvati

Ministrica zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Marina Matulović-Dropulić preuzela je u ime tog ministarstva zadaću da do 9. svibnja, kada će se proslaviti 65. obljetnica ZAVNOH-a, stručne službe pregledaju svu dokumentaciju, uključujući i projekt s idejnim rješenjima obnove iz 1982. koja dosad nije izvedena.

Rekla je kako treba vidjeti može li se dokumentacija iskoristiti te uskladiti zahtjevi zaštite kulturne baštine s novim propisima građenja i primjereno novim potrebama, pri čemu je među ostalim dodala da bi na zahtjev domaćina zgrada trebala imati dvoranu s 250 do 300 sjedećih mjesta za kongresni turizam i ostale kulturne sadržaje.

'Važnije od rokova je da buduće genarcije imaju kvalitetan spomenički objekt'

Na prijedlog Luke Bebića šesteročlani Odbor osnovao je danas svoje operativno sedmočlano stručno tijelo u kojemu su predstavnici Sabora, dvaju ministarstava, Saveza antifašističkih boraca i antifašista, Sisačko-moslavačke županije i Općine Topuskoga. Na čelu tog operativnog odbora bit će općinski načelnik Nikola Abramović.

Nakon sjednice predsjednik Sabora izjavio je novinarima da je riječ o zgradi građenoj prije 150 godina čija je rekonstrukcija zahtjevan posao koji se ne može raditi s polovičnom dokumentacijom.

Najavio je da će se dokumentacija pripremiti uskoro, a nakon toga će se vidjeti koliko će rekonstrukcija stajati, tko će je financirati i u kojim je rokovima to moguće ostvariti.

'Važnije od rokova je da buduće generacije imaju kvalitetan spomenički objekt s memorijalnim sadržajima, ali i etnografskim i arheološkim', rekao je Bebić.

Predsjednik Odbora za međunarodnu suradnju Saveza antifašističkih boraca i antifašista Ivan Fumić izrazio je zadovoljstvo što je Hrvatski sabor pokrenuo postupak obnove zdanja koje je temelj hrvatske državnosti jer se svi zajedno, kako je rekao, "moramo ponositi i ZAVNOH-om i svim pozitivnim tekovinama koje nam je donijela Narodnooslobodilačka borba".

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene