Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Težak dan za HDZ

Barišić postao noćna mora HDZ-a

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Postavlja se pitanje je li novac preko FIMI Medije završavao na računu HDZ-a?

Premijerka često govori da se u borbi protiv kriminala ide do kraja bez obzira na ime i prezime. Sada se postavlja pitanje je li uhićenjem Mladena Barišića, koji je vodio stranačke financije, istraga došla tik pred vrata HDZ-a, vladajuće stranke?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Očevi na porodu Do prije 20 godina nezamislivo, danas - normalno! Slika nije dostupna Komentar Mislava Bage Banski dvori - dvije godine za osporiti dijelove optužnice

>> Barišić se brani šutnjom, prevezen u Remetinec

>> Barišić je na Carini sedam godina bio gospodar života i smrti

>> Bajić o uhićenju Barišić: USKOK odlučuje kada i što će raditi

Bivši blagajnik, čovjek koji je osiguravao financiranje predizbornih kampanja, one predsjedničke iz 2005. Jadranke Kosor i parlamentarnih izbora 2007., zasigurno zna sve tajne financiranja HDZ-a i u ovom trenutku postaje noćnom morom HDZ-a. Stoga ne čude današnje reakcije dužnosnika HDZ-a jer ili šute ili daju uopćene izjave 'da borba protiv korupcije nema ime i prezime i ide se do kraja'.

No slučaj Barišić postat će možda pravosudni, ali za HDZ i dalje veliki politički problem. On jučerašnjim razrješenjem može zadati novi problem jer u idućih osam dana može aktivirati svoj saborski mandat. U tom trenutku nema niti jedne zakonske zapreke da aktivira saborski mandat, ali će on tada biti u pritvoru. HDZ će imati zastupnika koji je u pritvoru i to će otvoriti nove političke rasprave u Saboru, ali i zadati novi udarac HDZ-u, stoga su jučer u HDZ-u iznimno oprezni i ovo je nakon slučaja Polančec još jedan teak dan za HDZ.

Sumnje o izvlačenju novca za financiranje HDZ-a

U zraku je i pitanje može li se sumnjati da je novac koji je prošao preko FIMI Medije završavao na računu i u kampanjama HDZ-a? Mladen Bajić je danas dao vrlo dvosmislene izjave. 'Fimi media' je radila s državnim tvrtkama, sve se to događalo u predvečerje parlamentarnih izbora 2007. No, to su sve teze i indicije koje DORH sada treba dokazati. To je vrlo zamršena operacija i bio bi ozbiljan udarac HDZ-u dokaz da se novac iz državnih tvrtki preko Fimi medije izvlačio u HDZ-ovu blagajnu.

O slučaju Barišić do sada se nije izjasnila predsjednica Vlade. Premijerka je sinoć napuštajući zgradu Vlade izbjegla medije i to samo pokazuje kako je ovo za HDZ ozbiljan udarac. Nije objašnjavala rekonstrukciju Vlade i čini se da je to sada stavljeno sa strane. Priča o rekonstrukciji iz New Yorka se sada razvodnjava i tko zna što će na kraju biti. To će vjerojatno biti predmet koalicijskih razgovora i razgovora Predsjedništva HDZ-a u idućim danima.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene