Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SDP se ispričao

'Bandić se sada ponaša kao gradonačelnik, prije kao bog'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Je li SDP licemjeran kada se sada ispričava za pogrešne poteze?

Prije nekoliko dana u zagrebačkoj Gradskoj skupštini SDP se ispričao građanima Zagreba zbog 'loših odluka' koje je stranka donosila. Iz redova najveće oporbene stranke kažu da je do loših odluka došlo zbog toga što gradski zastupnici nisu dobivali dobre i potpune podatke te su bili obmanuti. Iako nije precizirano tko je obmanjivao zastupnike, shvaća se kako se prstom upire u bivšeg člana SDP-a Milana Bandića. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bandić: Izjava o šonjama i frajerima izvučena je iz konteksta Slika nije dostupna Kosor od Bandića traži da se ispriča zbog izjave o šonjama i frajerima

Da već i sama isprika SDP-a Zagrepčanima znači da se u njihovim redovima osjeća odgovornost, drži politički analitičar Ivan Rimac, no kaže kako je isprika došla prekasno. 'Bandić je sve to vrijeme djelovao u redovima SDP-a i bez obzira na sve, stranka je odgovorna za ponašanje svojih članova. SDP je trebao znati i pratiti što to Milan Bandić radi u Gradskoj skupštini', tvrdi Rimac i ocjenjuje SDP-ovo ponašanje kao vrlo neozbiljno. Nadovezuje se kako je SDP, ukoliko nije bio zadovoljan radom Milana Bandića, puno prije trebao nešto poduzimati, a nije činio ništa.

'On je odlučio izaći iz stranke, o izbacivanju se nije govorilo'

'Bandić je izašao iz stranke tek kada se kandidirao za predsjednika Republike Hrvatske. On je sam odlučio izaći iz stranke, o izbacivanju nije bilo riječi', podsjetio je Rimac. On smatra kako će u budućnosti suradnja gradonačelnika Zagreba Milana Bandića i gradske skupštine ići sve teže. 'Bandić je shvatio da je izložen kritici i da je izgubio podršku Gradske skupštine. Smanjene su njegove ovlasti i izoliran je, a za sve sve važnije odluke treba tražiti dopuštenje Gradske skupštine', izjavio je politički analitičar Ivan Rimac.

SDP-ovo prebacivanje svih loših odluka na leđa Milana Bandića politički analitičar Damir Grubiša ne bih nazvao licemjernim. 'Milan Bandić proizvod je starog SDP-a, odnosno, za Bandića je 'kriv' Ivica Račan. On ga je doveo, ustoličio, dao mu prostor. Ostali članovi SDP-a to su tolerirali zbog poštovanja prema Ivici Račanu', objasnio je Grubiša i dodao da se SDP trgnuo tek kada je Bandić prešao svaku granicu.

'Oni nisu ništa shvaćali, nisu vidjeli da je Milan Bandić počeo naveliko manipulirati i pretvorio Gradsku skupštinu u prostor za svoje djelovanje. Tek kada se Bandić kandidirao za predsjednika, pukao je njegov odnos s SDP-om. Tek tada su oni postali svjesni onoga što se i prije vidjelo miljama daleko', kaže Grubiša. Ističe kako je SDP pokazao svoju naivnost i autoritarizma koji još uvijek nije prevladan. 'Sada je došlo vrijeme da se SDP konstitucionalizira kao jedna ozbiljna politika i demokratska stranka stranka i iz svojih redova ukloni tragove račanizma', tvrdi Grubića i dodaje da SDP mora inzistirati na otvorenoj, transparentnoj politici u gradu i na oštroj borbi protiv korupcije čiji je Milan Bandić simbol.

Alenka Košiša Čičin Šain, HNS-ova zastupnica zagrebačke Gradske skupštine kaže kako se uopće ne radi o obmanama u skupštini niti o prešućivanju informacija zbog čega je došlo do krivih odluka na štetu Zagrepčana. 'To nije istina, nije bilo obmana već je bila određena stranačka stega. Milan Bandić imao je ogromnu snagu i nije djelovao u sklopu svoje stranke nego se ponašao kao vlastiti menadžer. Neki su ga slušali jer su u njemu egzistencijalno ovisili, članovi obitelji bili su im zaposleni u Gradu ili u holdingu. Nerijetko se događalo da oni koji su protiv Bandićevih odluka se jednostavno ne pojave u dane kada su se izglasavale neke osjetljive teme' tvrdi Košiša Čičin Šain.

Dodaje kako je Bandić nakon fijaska na predsjedničkim izborima dobio zasluženu lekciju vlastite taštine. 'On se sada ponaša primjerenije onome kakvo bi se trebao ponašati  jedan gradonačelnik. Prije se ponašao kao da je dragi bog', zaključila je HNS-ova zastupnica Gradske skupštine.

>> SDP: Ispričavamo se Zagrepčanima zbog loših odluka

Predsjednik Povjerenstva zagrebačkog Gradskog odbora HDZ-a Gordan Jandroković jučerašnji istup SDP-a u Gradskoj skupštini kojim se ispričao za pogrešne poteze u vođenju grada ocijenio je skandaloznim. 'SDP-ova zastupnica Mirele Holy je pripadnica vladajuće stranke u Gradskoj skupštini, a govorila je kao da je u oporbi', ustvrdio je Jandroković. Samo dan ranije SDP je u Saboru napadao i vrijeđao vladu, a jučer se ogradio sam od sebe i svoje politike te pokazao da ne želi preuzeti odgovornost za pogrešne poteze.

Za jučerašnju ispriku svoju bivših stranačkih kolega, gradonačelnik Milan Bandić nije imao previše riječi. 'Ja to ne bih komentirao, to su oni najviše rekli o sebi. Ja samo mogu reći da mi je žao što u zadnjih deset godina nismo napravili više', kratko je izjavio Bandić.

SDP-ova isprika je

  • Licemjerna
  • Zakašnjela
  • U redu
  • Nepotrebna
  • Neozbiljna

Ukupno glasova:

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene