Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Stručnjaci tvrde

Bajić je neovisan od države, ali...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Najave premijerke Kosor da s njom odlazi i Mladen Bajić, ne govori o sprezi sudstva i vlasti.

Premijerka Jadranka Kosor upozorila je SDP da ukoliko padne Vlada, odlazi i glavni državni odvjetnik Mladen Bajić. Na upit ni je li to javno priznanje o utjecaju vlade na sudstvo, Žarko Puhovski kaže kako je to 'dokaz o gluposti SDP-a' koji godinama nalaze od DORH-a negativno ocjenjuje i koji najavljuju da ponovno neće podržati godišnji izvještaj Mladena Bajića.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Bajić u BiH Odluka o Purdi u rukama suda i pravosuđa BiH Slika nije dostupna Pančić USKOKU prijavio HDZ USKOK-u prijavio HDZ: Zbog crnih fondova, BMW-a, i Buljubašića

'Ako padne Vlada znači da ona više nema većinu u parlamentu što znači da ni izvješće državnog odvjetnika također nema većinu, zbog čega bi on onda bio smijenjen, odnosno, podnio bi ostavku', kaže Puhovski i naglašava kako se radi o logičnom potezu, jer je Vladina i Bajićeva parlamentarna većina ista. Objašnjava kako državni odvjetnik zastupa interese države i nije od nje neovisan.

>> Upozorenje SDP-u: Padne li Vlada, odlazi i Bajić

>> Bajić: Znao sam za sastanak Kosor - Polančec

'On po Ustavu jest neovisan od Vlade i on zastupa državu, ali parlamentarna većina interpretira ono što država u određenom trenutku jest. To je smisao parlamentarnih demokracija', kaže  Puhovski i objašnjava zbog čega Vladimir Šeks ima utjecaj na odluke sudaca. 'On već zadnjih dvadeset godina personalno odlučuje o izborima suca, naravno da ima utjecaj. Do koje granice taj utjecaj ide, to je pitanje osobnog morala', kaže Puhovski.

'Milanoviću i Sanaderu koristi Bajićev odlazak'

Politički analitičar Davor Gjenero kaže kako je Milanović taj koji uporno govori da glavni državni odvjetnik Mladen Bajić treba otići. 'Bajić nije odabranik HDZ-a, on je došao iz Račanova vremena te je uživao veliku potporu HNS-a, a donedavno i SDP-a', objašnjava i dodaje kako šef najveće oporbene stranke neumorno ponavlja istu retoriku o micanju Bajića.

Ističe kako s jedne strane imamo racionalnog Ivu Josipovića koji korektno objašnjava poziciju glavnog državnog odvjetnika, na koje Milanović odgovara da Bajić nema pravo na kalkuliranje nego na provođenje zakona. 'Moja teorija jest da postoji dogovor između Zorana Milanovića i Ive Sanadera o rušenju vlade. Mislim da u tome HNS ni IDS nikako ne sudjeluju. Naime, Sanader i Milanoviću jest u interesu da Bajić ode i da Vlada padne', kaže Gjenero. Ako Vlada izgubi povjerenje, po logici ona gubi nadzor nad agencijama za provođenje zakon, od odvjetništva do USKOK-a', objašnjava svoje viđenje situacije Gjenero.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene