Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slučajan 'tajming'?

Bačić USKOK-u poslao nalaz koji potvrđuje da je Bandić mijenjao GUP protuzakonito

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dan nakon izbora – na kojima je gradonačelnik Milan Bandić doživio potpuni poraz – ministar Branko Bačić poslao je Gradskoj skupštini i USKOK-u inspekcijski nalaz kojim potvrđuje da su prostorni planovi mijenjani protuzakonito.

Je li moguće da je 'tajming' slučajan, da to što je Ministarstvo graditeljstva svoj nalaz (koji teško diskreditira i Bandića) Skupštini dostavilo 5. prosinca nema veze s njegovim porazom?

Pročitajte i ovo Ilustracija objavio USKOK Detalji bizarnog slučaja iz Pule: Županijski tužitelj tražio prijatelja da mu poništi kaznu za parkiranje Ilustracija Doljani Uhićen časnik HV-a: Tjerao vojnike da mu grade kuću, prodavao mesing od uništenog streljiva...

Teško jer su stajalište Ministarstva i Skupština i USKOK tražili prije jedanaest mjeseci, a javna je tajna da je HDZ vrbovao Bandića za predizbornu koaliciju. Inspekcija je utvrdila da su protuzakonito izmijenjena 23 urbanistička i tri detaljna plana uređenja. Građevinske i lokacijske dozvole za te prostore nisu vrijedeće, a izgrađeni su objekti bespravni! SDP-ova većina u Skupštini sada 'mozga' o rješenju, a na ruku joj ide to što većina projekata nije realizirana. No, u gradnji je kompleks na Svetom Duhu investitora Zagrebmontaže, gdje je Grad ove godine kupio vrtić.

>> Bandićev pročelnik zastupniku rekao 'kretenu jedan mali!'

I tu je nastala zavrzlama jer je Grad primijenio nov model kupnje, ključ u ruke, i tražio obročnu otplatu. Na javni poziv javila se samo Zagrebmontaža, koja je ponudila jednokratnu otplatu, što je Bandić prihvatio, a onda zastupnici nisu mogli shvatiti kako kad nisu ispunjeni uvjeti natječaja. Na kraju su pristali da Grad za vrtić jednokratno plati 10,9 milijuna kuna.

Gradi se i kompleks u Središću za koji je ispravkom društvena parcela prenamijenjena u mješovitu. Protuzakonite ispravke tajnica G. Augustinović-Pavičić potpisivala je uglavnom na zahtjev Željka Horvata, zamjenika za prostorno uređenje, a iz njegovih zahtjeva jasno je da je on plan prilagođavao elaboratima investitora. Iako u dokumentima arhive Skupštine nigdje nema njihovih zahtjeva, poznato je, primjerice, da je za projekte Savska opatovina ili Savska-Šarengradska-jug, doznajemo iz vijeća tih četvrti, bio zainteresiran Hypo Consultants, sadašnji Allegheny Financial.

Raspetljavanje slučaja 'ispravci' počelo u svibnju 2010.

Zašto je Ministarstvo reagiralo tek sada, nismo doznali jer se ministar Bačić nije javljao na telefon. Bivša ministrica Marina Matulović Dropulić nije se željela miješati u ovaj slučaj. Potvrdila nam je samo da je DORH s njom kontaktirao i da ne zna što je bilo poslije jer je smijenjena. Slučaj ispravci' počeo se raspetljavati u svibnju 2010., kada su se stanari Vrbika XI. pobunili jer su u susjednoj ulici počeli građevinski radovi, a umjesto jedne zgrade, kako je bilo predviđeno GUP-om koji je bio na javnoj raspravi, stvorile su se dvije veće katnosti.

Nezakoniti 'ispravci' prvi su slučaj vezan za grad Zagreb u kojemu je neka državna institucija potvrdila da je riječ o protuzakonitom djelu. Do sada su u više navrata iz Državnog odvjetništva i USKOK-a 'curile' informacije kako ozbiljno rade na istragama vezanima za Bandićevo vođenje grada, a najozbiljnijima su se, i na njima je DORH najviše radio, pokazale istrage vezane za preskupi pročistač voda, preskupe nadstrešnice i aktualne ispravke GUP-a. (Agencija VLM)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene