Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Incident u Gradskoj skupštini

Bandićev pročelnik zastupniku rekao 'kretenu jedan mali!'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
To je obračun gradonačelnika s građanima, mišljenja je SDP-ovac Dan Špicer, na što ga je Davor Jelavić počastio riječima 'kretenu jedan mali.

U ovom proračunu nema plana, niti razvoja, a niti zdrave pameti. Ovo nije proračun. To je obračun gradonačelnika s građanima, mišljenja je SDP-ovac Dan Špicer, na što ga je Davor Jelavić počastio riječima 'kretenu jedan mali'

Pročitajte i ovo Aron - 2 Oduzet vlasnici FOTO Potresna objava o zanemarenom bernardincu: "Za dlaku je izbjegao umiranje od gladi, a i zlostavljan je" Napuštene životinje u azilu, ilustracija - 3 BESKUĆNE ŽIVOTINJE Životinjama bez doma može se pomoći! "Ljudi nažalost još uvijek nisu svjesni da moraju sterilizirati svoje ljubimce"

Prijedlog proračuna za 2012. godine, a koji je Gradskoj skupštini predložio gradonačelnik Milan Bandić i iznosi 6,65 milijardi kuna, sasvim očekivano nije naišao na odobravanje zastupnika.

'200 milijuna kuna manje (za toliko je proračun za 2012. manji u odnosu na ovu - op.a.) dokaz je da je već nekoliko godina zaredom ova gradska uprava neuspješna u pokretanju razvoja. Ostavlja se dojam da je sadašnjoj upravi dosadilo upravljati gradom', komentirao je Davor Bernardić (SDP).

Dragan Kovačević (HNS) rekao je kako prijedlogom proračuna nije riješeno ono najbitnije, a to je milijarda kuna gubitka u Holdingu. No rasprava se dodatno zahuktala tijekom izlaganja SDP-ovca Dana Špicera.

Govor Dana Špicera iživcirao Jelavića

'U ovom proračunu nema plana, niti razvoja, a niti zdrave pameti. Ovo nije proračun. To je obračun gradonačelnika s građanima. Zagreb se dosad ponosio s ulaganjem u kulturu, sport, socijalu, poduzetništvo i gospodarstvo. Onaj koji se predstavljao kao njihov zaštitnik sada njima uzima najviše. Reže se na socijali, prijevozu za invalide, skrbi za osobe s invaliditetom, dodacima za mirovine... S druge strane povećavaju se izdaci za stručnu službu gradonačelnika i Ureda gradonačelnika. Gradonačelnik kao jedini predlagatelj napustio je brod koji tone i na kojem je sam izbušio rupe. On pokušava pobjeći već drugi put. Prvi put pokušao je otići na Pantovčak, a sada na Markov trg. No hoće li uspjeti tek ćemo vidjeti. Možda bi bilo najbolje da proračun proširimo i na stavku proširenje zatvora u Remetincu' oštar je bio Špicer.

Njegov govor očito je iživcirao Davora Jelavića, pročelnika za izgradnju grada koji mu je navodno rekao - kretenu jedan mali, pogledaj se kakav si!

Gradonačelnik je ponovio da neće odustati od principa solidarnosti i socijalne pravde kada je riječ o participaciji roditelja u cijeni dječjih vrtića i naveo da je neozbiljno govoriti da tu vlada kaos.

>> Što kada se dijete 'rodi prekasno'?

‘Nemojte govoriti da je tu riječ o kaosu’, poručio je gradskoj zastupnici Margareti Mađerić (HDZ) koja ga je na sjednici Gradske skupštine tijekom aktualnog sata upitala hoće li pristati na kompromis u rješavanju toga problema jer se, rekla je, politička kriza zvana dječji vrtići nastavlja.

‘Roditelji dobivaju opomene i u strahu su da im dijete ne izgubi mjesto u vrtiću ako plaćaju prema skupštinskoj odluci’, ustvrdila je Mađerić ocjenjujući da tu i dalje vlada kaos. ‘Roditelji plaćaju akontacije, nemaju obračun - to jest kaos, ali možda ne za vas jer vi nemate dijete u vrtiću’, dodala je.

Bandić je odgovorio da to nije argument te je ocijenio neodgovornim i neozbiljnim da pojedinačne slučajeve navodi kao pravilo. ‘Kad govorite o kaosu i da roditelji na plaćaju vrtiće, kao da živimo u dva različita grada’, naveo je Bandić.

Stanko Gačić (HDZ) pitao je Bandića misli li se doista vratiti u partiju iz koje je izašao kao što pišu novine, a on mu je odgovorio kako se znaju njegovi razlozi izlaska iz SDP-a. ‘To je deklarirano i neću ponavljati, 18 godina sam gradio SDP i to što sam iz njega izašao ne znači da sam manji socijaldemokrat’, kazao je spočitnuvši Gačiću da čita samo naslove.

Na pitanje Ivane Horvat Mlinar (SDP) gdje je nestalo 2,5 milijarde kuna iz Zagrebačkog holdinga koliko je po medijskim napisima ondje ostalo nakon odlaska Slobodana Ljubičića, predsjednik Uprave Holdinga Ivo Čović je odgovorio da Holding već godinama posluje oko nule ili uz minimalnu dobit. Kada je riječ o ‘naslijeđenim’ milijardama rekao je da se tu radi o kreditnim sredstvima i obveznicama koja su bila na raspolaganju Holdingu, a potrošena su, kaže, na kupnju nekretnina, među kojima su zemljište bivše tvrtke Gredelj, Zagrepčanke i na gradnju stanova u naselju Sopnica-Jelkovec itd.

HDZ-ovi zastupnici zanimali su se duguje li Zagrebački holding 100 milijuna kuna naknade ‘Zagrebačkim otpadnim vodama’ za pročišćavanje otpadnih voda, a Čović je odgovorio da kasne u plaćanju mjesec dana, a mjesečna je fakutra oko 38 milijuna kuna.

Također su spočitnuli Čoviću da unatoč krizi zapošljava u Holding nove ljude, a riječ je, kažu, o stotinama novozaposlenih. Čović im je odgovorio da u Holdingu ne postoji formalna odluka o zabrani zapošljavanja i da su im potrebni mladi stručnjaci.

SDP-ovu zastupnicu Ivu Prpić zanimalo je pak zašto prosječni bravar iz Holdinga dobiva otpremninu kao da je menadžer. ‘Zaposlenici sa srednjom stručnomspremom, nemaju velike plaće, ali kad zbog invalidnosti ne mogu nastavitii posao onda se primjenjuje kolektivni ugovor koji je dosta izdašan’, rekao je Čović.

Sjednica se nastavlja raspravom u prvom čitanju o prijedlogu gradskog proračuna za 2012. u iznosu od 6,650 milijardi kuna. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene