Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Otkrivamo zašto

Baby boom na Krku: Lani rođeno 30 posto djece više

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Lijepe vijesti stižu nam iz Krka. Taj otočni gradić prkosi svim hrvatskim statistikama i u prošloj je godini doživio pravi baby boom. 30 posto više beba od desetogodišnjeg prosjeka objašnjavaju jednostavnom činjenicom da je Krk ugodno mjesto za život, baš po mjeri mladih obitelji.

Mali Ivan jedna je od 68 novih beba koje su u prošloj godini zaplakale u gradu Krku. 'Čak štoviše, mislim da nas ima puno koji smo s trećim djetetom', rekla je ponosno Sanela Jurešić. I ne samo trećim, i četvrtim pa i sedmim.

Pročitajte i ovo Vladimir Putin Natalitet u padu Putin poslao zanimljivu poruku ruskim ženama: "Sjetimo se da su naše bake i prabake imale i sedmero i osmero djece" Screenshot Strašni prizori UZNEMIRUJUĆE Objavili snimke otete djece: Ubili su im roditelje pred očima

'Rođeno je 30 posto više djece od desdetogodišnjeg prosjeka', rekao je Dario Vasilić, krčki gradonačelnik. Ta se lijepa statistika ponavlja već drugu godinu zaredom pa više nije riječ o iznimci.

'Dobre su najave, očekujemo da ćemo upravo to, na 70-tero djece godišnje i ostati, a to su tri sigurna razredna odjeljenja', dodaje Vasilić. Krk spada među pet hrvatskih gradova koji najviše proračunskih sredstava ulažu u obrazovanje, a to su mlade obitelji čini se prepoznale.

'Imamo dosta dobru klimu i politiku prema djeci', objašnjava Bernard Oroši. Nova škola i vrtić u kojemu nema liste čekanja svakako su najveća prednost. Tu su i poticaji za svaku novu bebu, ali i sve ono drugo što život može činiti ugodnim.

'Drugi otoci su možda malo slabiji zbog toga što nemaju povezanost s kopnom i blizina Rijeke kao možda nekog centra', kaže Denis Feretić. 'Mirno i stabilno okruženje za život, poticajno je. Grad se lijepo razvija, razvijaju se i poduzetničke i druge djelatnosti', kaže Vasilić.

Sve više mladih odlučuje se tako vratiti, ili čak doseliti na otok. 'Ja sam inače iz Rijeke i trebalo mi je malo da se naviknem, ali odgovara mi ova mirnoća', rekla je Jelena Pavlović.

'Mislim da obiteljski život, više prednosti ima u manjim sredinama', zaključuje Sanela. Krk je dobitnu formulu, čini se pronašao, a nastave li ovim tempom, možda će morati pronaći i dodatna sredstva za izgradnju još jedne škole i vrtića.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene