212434
212434
212434
212434
212434

Avionska bomba u Savi ispod Savskog mosta Gunja - Brčko

  • , 04.01.2012., 08:46
  • Autor:
  • komentara

Članovi ronilačkog kluba Nemo iz Brčkog tijekom svojih redovnih aktivnosti identificirali su avionsku bombu ispod Savskog mosta koji povezuje republike BiH i Hrvatsku.

 
 
 
 
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja
Fotografija je uklonjena radi isteka prava korištenja

Po riječima Ermina Džindića, predstojnika Odjela za sigurnost u Vladi Brčko Distrikta BiH upoznati su o tome Ministarstvo sigurnosti BiH, Državna granična policija i Policija Brčko Distrikta. Kako je od toga prošlo izvjesno vrijeme na Skupštini Distrikta dr.prof. Mustafa Sinanagić, zastupnik koji često postavlja pitanja iz problematike o ekologiji i sigurnosti građana želio je znati za sudbinu bombe kao moguće potencijalne opasnosti.

>> Uspješno deaktivirana bomba zbog koje je evakuirano 45.000 ljudi

'Početkom prosinca minule godine dvočlani tim certificiranih ronilaca', supervizora za podvodno razminiranje izvršili su uviđaj u području plovnog puta rijeke Save ispod mosta koji je međunarodni cestovni granični prijelaz Brčko – Gunja. Locirali su avionsku bombu. Vidno ju obilježili i sačinili foto dokumentaciju za dalji proces uklanjanja neeksplodiranog ubojitog sredstva', između ostalog rekao je u svom izvješću Ermin Džindić, predstojnik odjela, prenosi lokalnahrvatska.hr.

Avionska bomba je teška 118 kilograma, dužine 1,25 metara presjeka 28 centimetara sa 59 kilograma eksplozivnog punjenja. Bomba se nalazi na dubini od 4,50 metara i djelomično je ukopana u pijesak na dnu rijeke. Obrasla je algama i ne mogu se uočiti pisane oznake. Ronilački tim pretpostavljaju da je upaljač na svom mjestu te da je potencijalno aktivan i opasan.

'Na sastanku održanom 20. prosinca potrebno je sukladno sa bilateralnim Sporazumom Vijeća ministara BiH i Vlade RH o suradnji u zaštiti od prirodnih i civilizacijskih katastrofa informirati nadležne institucije RH o poduzetim i planiranim aktivnostima na vađenju i uništavanju NUS-a', istaknuo je Ermin Džindić. Sudeći po svemu avionska bomba je iz II. svjetskog rata, a kako se nalazi u graničnom pojasu u međunarodnom plovnom putu, potrebno je pozvati međunarodne i domaće institucije obije države za realizaciju kompletnog procesa i smanjenja rizika na najmanju moguću mjeru.

Plovnim putom Save prolaze brodovi i šlepovi natovareni raznim robama, privredni i sportski ribolovci iz Gunje i Brčkog love ribu, a ljeti se kreću organizirano regatama i turistički čamci i gliseri. Poznati Gunjanski zaljubljenik u Savu Matija-Braco Matej ističe da je bezbroj puta prošao tom stazom i da nije znao da tu leži više od 65 godina bomba. Za očekivati je da će stručnjaci avionsku bombu izvaditi tijekom ove godine.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se