Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ukoliko vas uhvate

'Ako se tučete platit ćete 1.000, a ako vodite ljubav 5.000 kuna'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za glasno puštanje glazbe, konzumiranje alkohola, uriniranje, sve do seksa na javnom mjestu - propisane bi kazne bile rigorozne.

Kontradiktoran, anti-liberalan, socijalno neosjetljiv - ovako su HNS-ovci nazvali Vladin prijedlog zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira. Kako sada stvari stoje, zbog mira u koaliciji - kritike su, čini se, urodile plodom.

Pročitajte i ovo Broj osvojenih mandata na parlamentarnim izborima konačni rezultati izbora Objavljena imena svih zastupnika koji su izabrani u Sabor: Jedan je sjedio u njemu i 1990. Srna Bijuk i Predrag Štromar - 4 Za Dnevnik Nove TV Štromar o DP-ovu uvjetu: "Mislim da to nije baš u redu"

'Ukoliko se dogodi neko obiteljsko nasilje između muškarca i žene, kazna je tisuću ili više kuna, a za slučaj da ste ostavili otvoren prozor vlastite spavaće sobe i da vas je susjed vidio iz susjedne zgrade kako vodite ljubav, onda će vas to koštati pet i više tisuća kuna', rekao je goran Beus Richemberg, saborski zastupnik HNS-a.

Umjesto u wc-u za nuždu na javnom mjestu kazna može biti do 2.000 kuna, a za prosjačenje tri. Hodate goli na javnom mjestu, platit ćete 2.000 do 4.000 kuna. Točnije, u prijedlogu zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, nema definicije što je to javno mjesto.

>> MUP pojasnio kada zapravo prijeti kazna zbog isteka osobne iskaznice

Sve ovo smeta HNS-ovce. Zakon su prozvali - ćudorednim, antiliberalnim. I ne čudi ih što je na 89., gotovo zadnjem mjestu saborskog dnevnog reda. Vjeruju da nikad neće u saborsku proceduru.

'Očito je i iz naših reakcija da zakon nije dovoljno snažno poduprt da bi mogao biti u vrhu dnevnog reda i da bi mogao biti raspravljan. Naime on je vrlo, vrlo kontroverzan', kaže Richemberg. A kontroverzno su i HNS-ovci nazvali autore tog zakona - pendrečarima!

'Mogao je biti i na 86 mjestu. Kad bude vrijeme za razgovor on će biti tamo', rekao je Ranko Ostojić, ministar unutarnjih poslova. A tamo je više od godinu dana. 'Jedan od uobičajenih taktika u parlamentu jest odgađanje odluke koja se onda odgađa na neodređeno, na jako dugo vremena', rekao je Josip Kregar, saborski zastupnik.

U ovom slučaju, tvrdi Kregar, važnije je postići kompromis između SDP-a i HNS-a i unaprijediti zakon. Jer po ovom prijedlogu zakona ako trubite, preglasno puštate glazbu iz auta ili kucate i zvonite drugima na vrata kazna je od 1.000 - 3.000 kuna.

Bušite ili imate radove od 22 sata do 6 ujutro - 3.000 - 5.000 kuna. 'On je pisan više kao policijski zakon, a regulira slobode i prava građana', rekao je Kregar. Zakon o prekršajima nije se mijenjao od 1994. No kako sada stvari stoje, zbog nesuglasja u koaliciji niti u ovako rigoroznom obliku - neće zaživjeti

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene