Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ZA DNEVNIK NOVE TV

Autor dizajna hrvatske kune o skandalu oko kovanice eura: "Izbor motiva nije do kraja dobar, a ni postupak izvedbe"

Ne jenjavaju reakcije na novonastali problem oko izbora hrvatskog dizajna za euro. A da je riječ o amaterstvu, smatra akademski kipar Kuzma Kovačić koji je zaslužan za izgled kovanica lipa i kuna koje danas koristimo. Evo što je za Dnevnik Nove TV rekao o ovom skandalu.

Kuzma Kovačić autor je kovanica kuna koje još koristimo. U njihovu izradu utkao je sve svoje ideje, znanje i vrijeme. S njime je za Dnevnik Nove TV razgovarao reporter Mario Jurič.

Pročitajte i ovo Ilustracija rezultati Eurobarometra Hrvati ne vole euro, a zbog uvođenja nove valute ne osjećamo se ni više Europljanima Čuvanje kovanica kuna - 8 Podsjetili građane da ih promjene Kovanice kuna čuva vojska: HNB objavio snimku golemog skladišta

Kovačić smatra da je u svakom slučaju ovaj problem skandalozan! "Međutim, mene kao autora hrvatske kuna i lipa, optjecajnog našeg novca i drugih zlatnika srebrenjaka. Najviše žalosti sama činjenica da se uopće kunu zamjenjuje eurom. Mislim da je to bilo naše zadnje sidro našega suvereniteta i znak našeg identiteta i da je to učinjeno mimo volje naroda bez referenduma", rekao je.

A ispričao je i kako je izgledao postupak izrade kuna u to vrijeme.

"Natječaj je bio takav da je bila najprije sastavljena komisija ozbiljnih stručnjaka - poznavatelja numizmatike, likovnjaka i drugih koji su sudjelovali u komisiji i bili su pozvani kipari na taj natječaj. Sedam ili osam kipara i starih i mlađih. Ja sam bio jedan od mlađih i svi smo morali napraviti rješenja u crtežu i modelu, reljefu. Onda je ta komisija ocjenjivala. To je bio dugotrajan posao, nije to bilo tek ovako mjesec dana, kao što znamo da je ovaj natječaj trajao. Tako da uspoređujući jedno s drugim - ono je bio daleko ozbiljniji posao nego ovaj."

Prisjetio se i kako je došao na ideju za dizajn kovanice.

Pročitajte i ovo Tomislav Ćorić ODGOVORNOST PREBACUJU NA HNB Ministar Ćorić o skandalu s kovanicom: "Vlada s tim nije imala nikakve veze, to je kao da na festival donesete tuđu pjesmu..."

Pročitajte i ovo Skandal oko euro kovanice - 2 POBJEDNIK NATJEČAJA ŠUTI Skandal oko kovanice za euro ne jenjava: Oglasili se i iz Zavoda za intelektualno vlasništvo

Za kraj ima poruku za HNB i za sve koji odlučuju o dizajnu eura.

"Niti je izbor motiva do kraja dobar, a ni postupak cijele izvedbe. I prihvaćanje rješenja je prilično izvedeno amaterski tako da sam žalostan, ali vjerujem i puno naših ljudi!" 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene