Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

VIDEO Snimka koja otkriva kako je atentator napao Fica: Otkriveno što je izgovorio prije nego što je zapucao

POBJEDNIK NATJEČAJA ŠUTI

Skandal oko kovanice za euro ne jenjava: Oglasili se i iz Zavoda za intelektualno vlasništvo

Aktualno Galerija Skandal oko euro kovanice - 1 Skandal oko euro kovanice - 1 Foto: DNEVNIK.hr Skandal oko euro kovanice - 2 Skandal oko euro kovanice - 2 Foto: DNEVNIK.hr Skandal oko euro kovanice - 3 Skandal oko euro kovanice - 3 Foto: DNEVNIK.hr Skandal oko euro kovanice - 4 Skandal oko euro kovanice - 4 Foto: DNEVNIK.hr +2 Skandal oko euro kovanice - 5 Galerija 1/7 >>
O jednoj naknadi se ovaj vikend najviše govori. Onoj za dizajn hrvatske kovanice eura na kojoj je lik kune. Kad je objavljen pobjednički dizajn, društvenim mrežama proširila se usporedba kune s kovanice eura i fotografije objavljene na internetu. Reporterka Dnevnika Nove TV Srna Bijuk poslala je na ovu temu brojne upite Vladi, HNB-u, autorima i dizajnerima.

Sličnost između fotografije kune i motiva kune na hrvatskoj kovanici za euro je očita, tvrdi autor fotografije Iain Leach i dizajnera Stjepana Pranjkovića optužuje za plagijat.

Pranjković je 4. veljače ove godine kazao kako je napravio nekoliko skica na papiru i tražio materijale te jednostavno slagao, gledao kako će najbolje odgovarati.

Internetom kruži i post gdje se raspituje kako od fotografije napraviti metalik izgled za kovanicu.

Škotski fotograf Leach uvjeren je da je za dizajn koristio njegovu fotografiju. Za tužbu kaže nema novca, pa traži naknadu. veli kako bi volio da ga se prizna kao službenog fotografa i da dobije naknadu za korištenje fotografije. Ne misli da bi osoba koja je "ukrala njegovu fotografiju trebala biti nagrađena s gotovo 10 000 eura".

Stjepan Pranjković na pozive medija danas nije odgovarao. A među onima čiji dizajn nije odabran je i Boris Ljubičić. Kaže kako je natječaj bio loše zamišljen - dizajn je mogao poslati bilo tko. Ovako se, kaže, dobilo 1300 radova koje je nemoguće pregledati. "Kako se kaže da se u plastu ne može naći igla, ta igla je bila dizajn i zapravo je sve promašeno."

S time se slaže i Ira Payer koja je bila u komisiji bodovanja radova, i upozoravala Komisiju za novac HNB-a koja je donijela konačnu odluku. Pojašnjava da je kako je za mnoge od tih radova bilo jasno izdaleka da to nema veze s poznavanjem struke, što je dovelo do ovog incidenta.

A struka kaže - samo zato što je nešto na internetu, ne znači da se smije koristiti.

Ljubičić navodi da se može od fotografa naručiti gotova fotografija ili se može uzeti s međunarodnih kupovina, ali to su uglavnom unaprijed dogovorena prava.

Iz Zavoda za intelektualno vlasništvo kažu da je rano donositi zaključke. Dokazivanje plagijata rješava se privatnim sporom između autora.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna HNB POKRENUO HITNU PROVJERU Autor fotografije kune za DNEVNIK.hr: "Očekujem da mi se jave organizatori. Nikad me nitko nije pitao za dopuštenje. Ja nemam novca za odvjetnika''

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna KUNA RAZDORA Autor eurokovanice u Facebook grupi tražio pomoć oko sporne fotografije: ''Može li se uzeti isječak fotke u Photoshopu i dodati efekt...''

Ljiljana Kuterovac, ravnateljica Zavoda za intelektualno vlasništvo tumači: "Ako se radi o povredi prava koja nije u zloj vjeri, nego iz neznanja ili nepažnje, ne mora se nužno odmah ići u sudski spor, nego se mogu i nagoditi. Sad je pitanje naručitelja hoće li pristati jer se može smatrati da je autor spornog djela povrijedio uvjete natječaja".

Iz Vlade poručuju - pisanom izjavom jamčio je da je vlasnik autorskih prava. Premijer je neki dan s autorima bio oduševljen.

Je li uistinu riječ o plagijatu i koja je budućnost ove kovanice za euro, nakon provjere i konzultacije s pravnicima i stručnjacima - odlučit će HNB. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene