Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Hrvatske vlasti su poslale zahtjev'

Austrijski ministar očekuje izručenje

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Austrijski ministar unutarnjih poslova Michael Spindelegger očekuje da će Sanader biti izručen Hrvatskoj.

Pročitajte i ovo Ukrajinski ministar poljoprivrede Solski osumnjičen za korupciju Ne slaže se s optužbama Osumnjičen ukrajinski ministar: Priskrbio si je državno zemljište vrijedno milijune dolara? Ilustracija VELIKA AKCIJA SPAŠAVANJA Drama u Austriji: Lavina zatrpala ljude, najmanje dvoje poginulih, helikopteri nadlijeću područje

Sanader je u Austriji uhićen dva sata nakon što je Beč dobio međunarodni zahtjev za uhićenjem, rekao je Spindelegger na marginama medijskog skupa u austrijskom Lechu, a prenosi agencija APA.

>> Bivši premijer izašao pred istražnog suca, sadržaj iskaza nepoznat

Dodao je da su hrvatske vlasti poslale zahtjev za Sanaderovim izručenjem te da su sada na redu 'nezavisni sudovi'. Ova stvar je 'neugodna za hrvatsko vodstvo. Dobro je da sada riječ imaju sudovi', ocijeno je austrijski ministar. On je također i pohvalio bivšeg hrvatskog premijera.

'Sanader je u prošlosti puno toga za Hrvatsku napravio, kako bi zemlju europeizirao. Međutim, jasno je da mora odgovarati ako se obogatio ili ogriješio o zakon', zaključio je.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je za državnu radijsku postaju da Ministarstvo dosad nije dobilo nikakav službeni zahtjev da dostavi bilo kakvu dokumentaciju o slučaju Ive Sanadera austrijskom ministarstvu pravosuđa.

Rekao je da ako Sanader prihvati izručenje tada će se primijeniti tzv. pojednostavljeni postupak izručenja za koji, navodi ministar, nije potrebno slanje nikakve dokumentacije jer izručenje ide relativno brzo.

'Ako bi se usprotivio izručenju, austrijsko ministarstvo pravosuđa zatražilo bi od Hrvatske da dostavi spis i tada se u posebnom sudskom postupku odlučuje o izručenju', rekao je Bošnjaković.

U slučaju da Sanader zatraži azil u Austriji ili ne pristane na izručenje, za svaku od tih mogućnosti, ističe ministar, postoje zakoni koji propisuju određenu proceduru koju je potrebno poštivati, ali je teško reći koliko bi ona mogla trajati.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene