Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sanader se ne protivi izručenju!

Sanaderov odvjetnik: Želi se što prije vratiti u Zagreb da sve raščisti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sanaderov austrijski odvjetnik Werner Suppan za Novu TV je rekao kako je njegov branjenik izjavio da se ne protivi izručenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pod povećalom javnosti Tko je sudac kojeg su zvali 'HDZ-ov dečko'? Slika nije dostupna Pozdravio presudu generalima Europarlamentarac Posselt pozdravio oslobađanje generala

'Bio sam na sudu i razgovarao sam s gospodinom Sanaderom, bio je na putu natrag u Zagreb. Njegovi odvjetnici u Zagrebu su u kontaktu s predstavnicima vlasti i gospodin Sanader želi raščistiti sva pitanja što je prije moguće te surađivati s hrvatskim vlastima', rekao je odvjetnik Suppan naglasivši da će se sutra u 10 sati održati saslušanje.

'Gospodin Sanader na saslušanju će čuti što hrvatske vlasti imaju čuti protiv njega i on se želi što je prije moguće vratiti u Zagreb da raščisti sva pitanja jer se ne osjeća krivim', dodao je odvjetnik Suppan.

Dežurni istražni sudac saveznog suda u Salzburgu odredio je Ivi Sanaderu 14 dana ekstradikcijskog pritvora, potvrdila nam je glasnogovornica tužitelja Barbara Feichtinger.

Bivši hrvatski premijer uhićen je jučer na autocesti kraj Salzburga, odveden je u lisicama, a noć je proveo u pritvoru. Danas rano poslijepodne izašao je pred istražnog suca.

'U pritvoru je i razgovarao je sa sucem. Nakon 14 dana bit će ponovno saslušan i tada ćemo znati hoćemo li ga izručiti ili će mu biti određen novi pritvor u trajanju od 30 dana', rekla je glasnogovornica tužitelja Barbara Feichtinger.

Navodno je sa Sanaderom bio i odvjetnik, iako ga prema dostupnim informacijama sam nije tražio. Postoji mogućnost da je pred sucem bio s odvjetnikom koji mu je određen po službenoj dužnosti.

Ivo Sanader je sam u ćeliji i nema nikakav poseban tretman. Zatvor u kojem se nalazi smješten je u centru grada i ispred njega se nalazi glavna gradska šetnica pa mnogi Austrijanci zastaju i raspituju se zašto se tamo nalazi.  Osim njih bilo ja znatiželjno i desetak gastarbajtera iz Hrvatske i BiH koji su dolazili do naše novinarske ekipe i zanimali se kada će Sanader izaći pred sud.

Jedan od građana čija se kuća nalazi blizu suda rekao je kako se nije nadao da će mu Sanader biti prvi susjed, a jedan gospodin iz BiH je pozvonio na vrata zatvora te je rekao kako želi razgovarati sa Sanaderom, no, nisu ga pustili.

Nakon dolaska u pritvor u Salzburgu Sanader je zatražio da mu se donesu lijekovi. Rekao je da nije u nikakvom posebno lošem stanju već mu trebaju lijekovi koje inače pije jer je cijela ova situacija za njega veoma stresna.

'Bivši hrvatski premijer je zdravstveno i fizički u dobrom stanju', kazao je predstavnik suda u Salzburgu Dietmar Knebel, navodi austrijska novinska agencija APA, dodajući da je prvi zdravstveni pregled obavljen i da je dobro prošao, a Sanadera će u ponedjeljak pregledati liječnik. 'Svaki uhićenik koji nam je izručen mora biti podvrgnut liječničkom pregledu', rekao je Knebel.

>> VIDEO: Snimka privođenja Sanadera na sud u Salzburgu

>> 'Nikada nije bilo ovoliko dinamike u policiji kao oko Sanadera'

>> 'Zbog Sanadera će požaliti što nije išla na prijevremene izbore'

Sanader se pojavio sinoć pred dežurnim sucem gdje je pokazao svoje dokumente i tako utvrdio identitet. Odveli su ga u zatvor koji je odmah do suda. U tom zatvoru su ljudi koji čekaju izručenje ili preseljenje u centralni zatvor u Beču. Prema navodima austrijske agencije, Sanader dijeli zatvorsku ćeliju sa zatvorenikom osumnjičenim za krađu. Zanimljivo je da je zgrada zatvora spojena sa zgradom suda tako da Sanadera mogu neopaženo dovesti pred suca. Tako je i bilo. Sanaderu u posjet nije došao nitko od obitelji, a nema ni naznaka da će do toga doći. Jedan hrvatski gastarbajter je pozvonio na vrata suda i tražio da razgovara sa Ivom Sanaderom, ali je naravno, bio glatko dobijen.

Uhićenje Sanadera udarna je vijest u Austriji, a njegovo je lice na svim naslovnicama. Ranije špekulacije da bi mogao biti prebačen u zatvor u Innsbrucku, jer tamo ima boravište, naknadno su demantirane.

Sada slijedi pravna borba. Naš sud je dostavio predmet austrijskom ministarstvu vanjskih poslova i ta bi dokumentacija na sud trebala stići ponedjeljak.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene