452728
452728
452728
452728
452728

Evo u čemu je pravi problem terase na Cvjetnom

  • , 06.10.2016., 20:27
  • Autor:
  • komentara

Zbog arhitektonskog rješenja postavljanja nadstrešnica na Preradovićevu trgu u Zagrebu, pobunila se i struka.

 
 
 
 
Arhitekt Rene Lisac o nadstrešnicama na Cvjetnom trgu (Video: Dnevnik Nove TV)
Arhitekt Rene Lisac o nadstrešnicama na Cvjetnom trgu (Video: Dnevnik Nove TV)

Zbog svega, Gradu Zagrebu prijete tužbe, a gradonačelnik Milan Bandić je odlučio i da će kazniti one koji su izdali dozvolu.

Demontaža još uvijek nije počela, nadstrešnice su još uvijek tu. Gradonačelnik je kazao kako vremena ima do sutra navečer.

Zbog ovog arhitektonskog rješenja pobunila se i sama struka. O ovoj temi u Dnevniku Nove TV razgovarali smo s Reneom Liscem iz Društva arhitekata Zagreb.

Kako ove nadstrešnice utječu na vizuru Cvjetnog trga?

Kod njih nije tema kako su kvalitetno ili estetski izvedene. Njihov volumen i pozicija remete određene vizure na fasade koje stvaraju identitet ovog prostora.

Što je problematično s njima? Što narušavaju u ovom prostoru?

Njihova pozicija u odnose na pravoslavnu crkvu. Ali ne samo vizure, nego njihova pozicija koja remeti javno korištenje prostora, urbane opreme i slobodno kretanje po samom trgu.

Je li ova konstrukcija napravljena po propisima? Mogu li ljudi ovuda nesmetano prolaziti? Znamo da su vikendom tu velike gužve.

Njihova pozicija između dvije nadstrešnice je značajno suzila taj prostor. S obzirom na to da u pristupnim ulicama postoji veliki broj terasa i komercijalnih sadržaja, ukupna komunikacija na trg je definitivno smanjena. To može biti problem u slučaju nekih većih manifestacija koje su tradicionalne na ovom trgu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se