Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Želio zahvaliti radnicima

Povjerenik Ante Ramljak: "U Konzumu sam zahvalio radnicima koji su neki dan sami kupili kvasac i ispekli kruh"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ante Ramljak, povjerenik za Agrokor koji je koncern preuzeo u ponedjeljak, kazao je kako je osobno želio zahvaliti radnicima Konzuma na svemu što su učinili za tvrtku.

Povjerenik Ante Ramljak kazao je kako je danas išao posjetiti najveći Konzumov supermarket u Radničkoj ulici u Zagrebu kako bi vidjeli kako se pune police Konzuma.

"Kad vidite svježe meso, ribu, voće i povrće prije Uskrsa, vidite da je to vratilo vjeru zaposlenicima Konzuma ali i svim ljudima koji su stalni kupci. Išao sam u Radničku i kako bih se zahvalio ljudima koji su prije neki dan kad su ostali bez kvasca a nismo ga mogli nabaviti oni sami sami skupili sredstva i ispekli kruh. To je zavidna gesta lojalnosti kompaniji i ja im se zahvaljujem na tome", kazao je Ramljak.

Na pitanje o otkazima, kazao je da sa sindikatima još nije razgovarao o otkazima već su samo tražili informaciju što mogu očekivati u narednim danima. Kad je u pitanju problem regresnih mjenica, Ramljak je kazao kako se danas vode razgovori o stavljanju moratorija na naplatu regresnih prava, a vidjet će se tko će i hoće li do kraja dana potpisati.

S kreditom od 80 milijuna eura koji su dobili od banaka i prihodima od redovnog poslovanja, povjerenik se nada da će biti mirni mjesec dana, ali novo zaduživanje je neminovno. Kako će se postaviti u odnosu na Sberbank koja je postavila uvjet da njezin posljednji kredit od 100 milijuna eura bude tretiran kao najstarija tražbina, odnosno da imaju prednost pri naplati, Ramljak je odgovorio:

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna proces nagodbe ide dalje Andrej Plenković napokon progovorio o Ramljakovoj ostavci: "Njegov potez nije me nimalo iznenadio" Slika nije dostupna Odlučno i jasno Jandroković o Agrokoru: ''Ako analiza dokumenata pokaže nešto negativno, onda će netko i odgovarati'

'Mi ćemo pozvati više banaka. Sberbank je s milijardu i 300 milijuna eura već vjerovnik, a to su ogromna sredstva čak i za tako veliku banku. Ne mogu reći hoće li pregovarati oko dodatnog financiranja", kazao je Ramljak dodavši da se bez svakog može pa tako i Sberbanka. No, istaknuo je i kako uvjet Sberbanka nije u suprotnosti sa zakonom.

Rekao je i kako su pozvali šest konzultantskih tvrtki da daju ponude za plan restrukturiranja Agrokora, a do sredine idućeg tjedna odlučit će tko će sudjelovati u tom procesu. 

Kometirao je i najavljeni regionalni sastanak u Beogradu vezan u krizu u Agrokoru.

''Mislim da se ne mogu donijeti odluke koje će naštetiti planu restrukturiranja. To su politčke stvari, ali o tome se ne želim miješati. Pozdravljakm odluke vlade koja će donijeti zakon koji će zaštititi poslovanje Agrokorovih kompanija. Svi su zabrinuti je li bilo prelijevanja likvidnih sredstava u Hrvatsku ili ne. Ne vidim problem da postave nekog povjerenika koji će biti u nadzornom tijelu'', kazao je.

Krenula isplata dobavljača

Nakon što dobavljači Agrokora mjesecima nisu dobili novac za robu koju su isporučili koncernu Ivice Todorića, danas bi im dio dugova napokon tebao biti plaćen. No, ipak neće dobiti svoj novac prije Uskrsa.

Andrija Jarak, reporter Nove TV, javio se s najnovijim informacijama za Vijesti u 14 sati ispred Agrokorovog tornja.

"Prioritet je u što kraćem roku platiti što više računa, smanjiti dugove, omogućiti nesmetano poslovanje i što je najvažnije spasiti najugroženija mala poduzeća. Većina od 80 milijuna eura kredita koji su dale banke već je otišlo na nekoliko tisuća računa, no najviše je otišlo Agrokorovim tvrtkama, primjerice Konzum je dobio 140 milijuna kuna koje moraju plaćati malim dobavljačima dinamikom koju im je odredilo vjerovničko vijeće. U Agrokoru su mi danas potvrdili da danas ide 2200 računa, ali apeliraju da neće svi i danas dobiti novac zbog rada službi za platni prometu, tu su i uskrsni blagdani, tako da će nekima vjerojatno sjesti u utorak. U Konzumu kažu da je dnevni promet oko 30 milijuna kuna, a vjetar u leđa su im i uskrsni bonovi koje je Vlada podijelila zaposlenicima javnih poduzeća", javio je Andrija Jarak.

Povjerenik Ante Ramljak najavio je i kako od utorka počinje prijava svih potraživanja od dobavljača i države prema Agrokoru kako bi se zbrojili svi dugovi

Isplata 378 milijuna kuna

U četvrtak je održana prva sjednica vjerovničkog vijeća u postupku izvanredne uprave nad Agrokorom. Vijeće vjerovnika donijelo je prvu odluku o isplati ukupno 378 milijuna kuna. Izvor financiranja su jučer odobrena kreditna sredstva, a vijeće je jednoglasno odlučilo preusmjeriti novac prema najugroženijim dobavljačima, priopćeno je iz Koordinacija proizvođača i dobavljača.

Četiri banke odobrile su Agrokoru kredit od 80 milijuna eura, a prema listi prioriteta za isplatu koja je dogovorena, prva su na redu mala obiteljska poljoprivredna gospodarstva i srednja poduzeća, dakle oni koji se najteže nose s teretom dugova. 

Radnicima Agrokora također su isplaćene plaće prije Uskrsa.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene