Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Ministar trgovine BiH

"I BiH će možda trebati svoj lex Agrokor"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović ocijenio je kako će i njegova zemlja možda trebati posegnuti za zakonskim rješenjima kojima će reagirati na rizike proistekle iz krize u poslovanju hrvatskog koncerna "Agrokor", objavila je u subotu Radio-televizija BiH.

“Trebamo vidjeti ima li u postojećem zakonodavstvu dovoljno prostora da držimo stvari pod kontrolom. Ako nema, onda što hitnije treba zatražiti zakonsko rješenje i to ili na razini BiH ili na entitetskim razinama što je stvar dogovora”, kazao je Šarović.

Pročitajte i ovo Mislav Bago (Dnevnik.hr) Analiza Mislava Bage "Martina Dalić Plenkoviću je bila zadnja brana. On je sad sam na brisanom prostoru" Slika nije dostupna Oštre kritike protiv vlasti Davor Bernardić o aferi Hotmail: "Martina Dalić i dalje laže, a Hrvatska ne smije biti taoc jednog čovjeka"

Novi posebni zakon mogao bi biti potreban kako bi se osigurala potpuna kontrola nad sustavom koji bi mogao biti uzdrman otežanim poslovanjem ali i eventualnim odljevom kapitala iz BiH.

Šarović je kazao kako se mora biti oprezan posebice imajući u vidu što se dogodilo nakon što je slovenski trgovinski lanac "Tuš" bankrotirao ostavivši sve neplaćene dugove svojoj podružnici u BiH.

Stoga su, po Šarovićevu sudu, nužne mjere kojima bi BiH na temelju zakona a ne uredbi čija je učinkovitost upitna zaštitili kapital, radna mjesta i dobavljače.

Šarović drži kako je nakon što se Hrvatska odlučila za donošenje “lex Agrokora” kojim je intervenirala zbog situacije u ovom koncernu sasvim legitimno pravo zemalja u okruženju da štite svoj ekonomski prostor i kapital koji cirkulira unutar svake od ovih zemalja.

Vlasti u BiH za sada nadziru stanje i nema naznaka odljeva novca iz BiH u središnjicu "Agrokora" u Hrvatskoj.

“Do sada nema indicija za takvo nešto", kazao je Šarović.

Vlada Federacije BiH trenutačno posreduje između "Agrokorovih" tvrtki u BiH i njihovih dobavljača u nastojanju da se postigne dogovor o održivom modelu suradnje uz jamstva plaćanja dospjelih dugova.

Vlasti u Republici Srpskoj dosada nisu poduzele nikakve konkretne korake vezane za krizu u "Agrokoru". (Hina)
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene