Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PLENKOVIĆ O POZAJMICI

'Ako bude potrebno, tražit ću političku odgovornost od onih koji su vodili stranku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Andrej Plenković predao je prikupljene potpise potpore za kandidaturu za predsjednika HDZ-a. Nakon ostavke Tomislava Karamarka na mjesto predsjednika HDZ-a, ta stranka bira novog lidera.

Prikupljene potpise za kandidaturu za predsjednika u središnjici stranke  u srijedu u 11 sati predao je europarlamentarac Andrej Plenković. Nakon toga stao je pred novinare.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj Ilustracija Analiza Gabrijele Kišiček Stručnjakinja o govoru Andreja Plenkovića: "To je bilo glumljeno samopouzdanje, to je daleko od trijumfa i proslave"

'Zajedno sa kolegama, Damirom Krstičevićem, koji je voditelj mojeg izbornog stožera i glasnogovornikom Davorom Stierom, našem središnjem izbornom povjerenstvu predao sam 35 tisuća potpisa članova HDZ-a koje smo prikupili diljem Hrvatske. Nadam se da će povjerenstvo verificirati potpise. Izbori koji se održavaju su za jačanje legitimiteta novog predsjednika HDZ-a, na unutarnjem planu ali i prema van kako bi mogao voditi stranku u nove parlamentarne izbore. Program ćemo predstaviti u petak. Obići ćemo sve hrvatske županije i predstaviti naš program do 17. srpnja. Nadam se da ćemo svi zajedno imati snage u političkim izazovima - idem vrlo optimistično, angažirano i pun energije da učinimo dobro Hrvatskoj i HDZ-u', poručio je Plenković. 

Na pitanje je li mu žao što nema protukandidata, odgovorio je kako bi to bilo dobro za demokraciju, ali da to treba pitati sve one koje se nisu kandidirali a možda su htjeli te da je to odgovornost svakog člana HDZ-a. Kakav će mu biti izborni legitimitet, ukoliko ne bude ima protukandidata odgovara:

'Legitimitet će biti osnažen glasovima.'

Kad je riječ o koalicijskim sporazumima, prije svega s HSP-AS-om i Hrastom, najavio je da će o tome razgovarati tek kada postane predsjednik stranke.

'HDZ je imao partnere i u predizbornoj i u postizbornoj fazi, bilo je tu dobrih elemenata suradnje. Trenutno sam koncentriran na HDZ. Kada dobijem naslov da mogu razgovarati s partnerima iz drugih stranaka, donijet ćemo odluku kako ćemo izaći na izbore - samostalno ili s partnerima', kazao je.

Kazao je da će HDZ i dalje biti stranka desnog centra, koja će slijediti politiku prvog predsjednika Franje Tuđmana.

O pozajmici Prvog plinarskog društva (PPD) od 4,2 milijuna kuna koju HDZ još nije vratio, kazao je da prvo želi od aktualnog tajnika stranke dobiti izvješće o financiranju HDZ-a, ne samo od strane PPD-a.

'Ne radi se samo o tome je li pozajmica bila zakonita, nego je stvar političkog odabira od koga je bila zatražena i zašto. Čini mi se da nije uobičajeno da članovi predsjedništva stranke izgleda nisu o tome bili obaviješteni. Ako je to tako tražit ću političku odgovornost od onih koji su tada vodili stranku i koji su donijeli takvu odluku ako se pokaže da stranka nije bila obaviještena o tome', istaknuo je dodavši da se HDZ mora financirati transparentno i zakonito. 

Od kandidature za čelno mjesto najveće hrvatske stranke odustala su mnoga zvučna imena iz redova HDZ-a. Među njima su bili Darko Milinović, Ivana Maletić, Miro Kovač...

S obzirom na o da nam se uskoro bliže izvanredni parlamentarni izbori, mnoge je zanimalo i kakav je stav Plenkovića oko velike koalicije s SDP-om, a on je izjavio da 'velika koalicija' HDZ-a i SDP-a u ovom trenutku niti je moguća, niti je potrebna.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene