Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZIRA MISLAV BAGO

GDJE SMO SE I ZA ŠTO ZADUŽILI? Pogledajte koliko milijardi kuna Hrvatska mora dati za stare kredite

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
"Bit će ovo godina u kojoj će ministar financija Zdravko Marić prikupljati kune od nas poreznih obveznika za proračun, ali i hodati po financijskim institucijama diljem svijeta tražeći novac da vrati hrvatske dugove", kaže Bago. Iduće godine bit će nam ipak malo lakše.

Ove godine Republici Hrvatskoj na naplatu stižu puste milijarde kredita. Reporter Nove TV Mislav Bago izračunao je da ministar Zdravko Marić treba osigurati ukupno 72 milijarde kuna. A to je i vaš novac!

Pročitajte i ovo teška situacija u Rafahu za Dnevnik Nove TV Veleposlanik o napetostima na Bliskom istoku: "Situacija je iznimno ozbiljna" Evergrande Duboka kriza Težak udarac za drugu ekonomiju svijeta: Div nagomilao 300 milijardi dolara duga i ide u likvidaciju!

"Bit će ovo godina u kojoj će ministar financija Zdravko Marić prikupljati kune od nas poreznih obveznika za proračun, ali i hodati po financijskim institucijama diljem svijeta tražeći novac da vrati hrvatske dugove. Zasad treba vratiti ukupno 61 milijardu i 759 milijuna kuna.

A gdje smo se, i za što, zadužili? Treba vratiti trezorske zapise u iznosu od 28 milijardi i 673 milijuna kuna. To se svakodnevno država zadužuje i svakodnevno ih vraća. Oni su najmanji problem jer su kamate niske.

Domaće obveznice iznose 14 milijardi kuna i 5,905 milijardi kuna. Već sljedeći tjedan počinju prve obveznice dolaziti na naplatu, druge obveznice dolaze krajem godine. Iste su kamate i ministar se nada da će tu dobro proći.

I kod inozemnih obveznica, u iznosu od 11,4 milijarde kuna i 3,561 milijardu kuna, također se nada dobrim obveznicama i dobrim, jeftinim kreditima s niskim kamatama, jer ovo je još godina niskih kamata. Što će biti dogodine, ne znamo.

Država ima vratiti i dvije milijarde i 103 milijuna kuna. Također, u Banskim dvorima nadaju se da će od privatizacijskih prihoda osigurati 1,4 milijarde kuna. U konačnici to sve dovodi do iznosa od 65 milijardi i 262 milijuna kuna koje treba naći kako bi se vratili stari krediti.

No, tu nije kraj. Ostali su i dugovi Hrvatskih autocesta u iznosu od 7,5 milijardi kuna, što također mora osigurati država, jer ona garantira za sve kredite javnih tvrtki. To nas dovodi do iznosa od 72 milijarde i 762 milijuna kuna u ovoj godini. Inače, proračun za ovu godinu iznosi 121 milijardu kuna.

A kako će nam biti 2018.? Malo, malo lakše. Pogledajte koliko je to milijardi. Samo 52 milijarde i 851 milijun kuna treba osigurati kako bi se vratili stari krediti. Ali opet postoji taj čuveni "ali" i Hrvatske autoceste te njihov kredit od 9 milijardi kuna, gdje opet država treba pomoći. To znači da u konačnici sljedeće godine treba vratiti 61 milijardu i 851 milijun kuna".

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene