Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Analiza Mislava Bage

Hoće li se stvoriti frakcija unutar SDP-a, 'drmati' Milanovića i preuzeti stranku?

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slavko Linić je izbačen iz SDP-a odlukom većine članova Glavnog odbora te stranke. Donosimo analizu ove situacije koju je napravio Mislav Bago.

Zoran Milanović dobio je pobjedu. Slavko Linić je izbačen iz stranke. Dobio je i podijeljenu stranku.

Najvažnije stranačko tijelo SDP-a, Glavni odbor, tajnim je glasanjem na prijedlog Zorana Milanovića ipak pokazao da je podijeljeno po pitanju izbacivanja Slavka Linića nakon 25 godina boravka u stranci.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović razgledao Rafale - 3 novi hrvatski ponos FOTO Zoran Milanović popeo se na jedan Rafale i pomno ga razgledao Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

SLAVKO LINIĆ IZBAČEN IZ SDP-a!

Zoran Milanović je bio vrlo kratak, ali isto tako ostaje pitanje koji će biti njegovi sljedeći potezi nakon što shvati da mu je Glavni odbor podijeljen. Ostaje pitanje kako i na koji način će se on i njegovi suradnici ponašati prema onima koji su javno deklarirano stali u obranu Slavka Linića.

A sasvim jasno, na Glavnom odboru je tajnim glasovanjem iskazana podjela na one koji su bili za Milanovića i one koji su bili za Linića.

Zoran Milanović je sam predložio tajno glasovanje. Kako se to tumači?

Nitko to nije očekivao. Ni njegove pristaše, ali ni druga strana. Vrlo hazarderskim su svi to ocijenili. Zapravo on je išao na sve ili ništa. Mnogi su procijenjivali da će tajno glasanje biti nezgodno po njega, da bi mogao jedva proći. Tome su se nadali oni koji su željeli da Slavko Linić ostane u stranci. Naravno da je pitanje što bi bilo da je rezultat obrnut. Koji bi bio potez Milanovića? No, on u ovom trenutku ima pobjedu, ali i podijeljenu stranku.

Kakvi bi mogli biti potezi Slavka Linića?

Slavko Linić je dao do znanja da je SDP i dalje njegova stranka iako nije u toj stranci, da neće raditi štetu. No, ostaje pitanje što će ova skupina od 47 glasova. Hoće li oni stvarati frakciju unutar SDP-a, hoće li i dalje 'drmati' Zorana Milanovića i tako pokušati preuzeti stranku...

VIDEO Evo što je Linić poručio nakon izbacivanja iz SDP-a!

Bit će zanimljivo čuti što Zlatko Komadina misli, Rajko Ostojić, Mirando Mrsić ili Davor Bernardić. To su četiri osobe koje su se stavile na čelo te kolone pobunjenika i sad ostaje pitanje kako će oni surađivati s Milanovićem. Puno važnije je pitanje što će Zoran Milanović napraviti - hoće li krenuti u osvetu ili će se staviti točka na ovo i ići dalje.

Završavaju li s ovim obračuni u SDP-u ili tek počinju?

To sve ovisi o Zoranu Milanoviću. Ovo traje 5 mjeseci. Zoran Milanović je predsjednik stranke i predsjednik Vlade. Pet mjeseci SDP sam sebe mrcvari, sam sebe politički ubija. SDP i njegovi članovi su pogubljeni, birače su odavno izgubili, danas imaju najnižu potporu u posljednjih 8 godina.

Ovo je za sve njih emotivan trenutak. Svi kažu da im je ovo bio najteži dan, i najduži dan u povijesti SDP-a. Zoran Milanović je čuo najviše kritika na svoj račun, na račun Vlade. SDP više nema Slavka Linića. I jedna i druga strana se sad moraju pitati što je ostalo od te stranke.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene