Obavijesti Video Pretražite Navigacija
ANALIZA MISLAVA BAGE

SASVIM JE JASNO Tihomir Orešković u ovom trenutku ima najmanje šanse skupiti 76 ruku da ostane u Banskim dvorima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Reporter i urednik Dnevnika Nove TV, Mislav Bago sa Markova trga cijelog je dana pratio burna politička događanja.

Nikad toliko zahtjeva za ostavkama nije bilo izrečeno koliko u zadnjih sedam dana. Počnimo s Tihomirom Oreškovićem. Premijer je kao politička kamikaza, bez obzira što je dobio poruku iz HDZ-a da ga se kreće rušiti, odlučio stati pred novinare i rekao da će se braniti, da ne da ostavku i da ide u Sabor, te kako je spreman skupljati očito neku novu većinu.

Pročitajte i ovo Predsjednik Milanović sudjelovao na sastanku povodom obilježavanja 20 godina članstva Slovenije u EU, 22. travnja 2024. okupljanje u Brdu kod Kranja Milanović o zasjedanju Sabora: "Neću nikoga požurivati, nikakva alkemija i metafizika, to su vrlo jednostavne stvari" Rat objavama - 1 Fotomontaže Politički rat proširio se na internet: Hoće li pobijediti lord Voldemort ili Karaplenković?

'Sasvim je jasno - Tihomir Orešković u ovom trenutku od svih političkih aktera ima najmanje šanse skupiti 76 ruku da ostane u Banskim dvorima', kaže Mislav Bago. Njegovi suradnici kažu da ga je ohrabrila i činjenica da neki HDZ-ovi zastupnici nisu htjeli staviti potpis. Tihomir Orešković ima jedan veliki problem - on nije HDZ-ovac i teško da može uvjeriti neke HDZ-ovce da budu uz njega. U ovome trenutku, premijer je ostao samo s čelnicima MOST-a. Nakon odlaska iz Banskih dvora, u svojem stanu, razgovara s čelnikom MOST-a, Božom Petrovim, kako i na koji način prikupiti 76 ruku, da ostane u Banskim dvorima, naravno bez Tomislava Karamarka. No u ovom trenutku, čini se, da je najveći problem kako skupiti 76 ruku.

S druge strane Tomislav Karamarko se odlučio na taktiku 'korak po korak'. Prvi korak je smjena Tihomira Oreškovića. On zasigurno ima 76 ruku, ne samo svojih već i ruke oporbenih zastupnika koji to mogu srušiti.

No, Karamarko ne želi otkrivati taktiku kojom će ići nakon što sruše Oreškovića. Kako i na koji način prikupiti 76 ruku da se formira nova vlada, novim preslagivanjem.

Hoće li on skupljati glasove, pa biti mandatar. te potom i premijer ili će to biti opet neka nestranačka osoba. Tomislav Karamarko na svako novinarsko pitanje odgovara 'pustite me na miru, idemo korak po korak'. Prvi potez je smjena Tihomira Oreškovića, za to će zasigurno dobiti potporu i oporbe.

Što se tiče oporbe, Zoran Milanović, čini mi se da jedva čeka da se ta točka stavi na dnevni red. On želi izbore. Spreman je sjesti za stol s Tomislavom Karamarkom i čelnicima MOST-a da se Sabor sam odmah raspusti, što bi značilo da Hrvatska za 30 dana ima nove izbore.

Zoran Milanović koji je pokrenuo postupak smjene Tomislava Karamarka, prije dva tjedna, time je doveo do situacije da u Banskim dvorima svi traže ostavke, svaki protiv svakoga.

Sasvim je jasno da je ova situacija neodrživa, a potom u cijeloj toj priči, kada svi traže ostavke, skupljaju većinu, priprema se sjednica Vlade. U Banskim dvorima ponašaju se kao da je svaki drugi dan, u Banskim dvorima sutra će se donositi odluke, pitanje je samo hoće li se svi ministri odazvati i kakve će se odluke donijeti, te ono što je najvažnije - pitanje kada će se glasati o odlasku Tihomira Oreškovića i hoće li se uopće glasati o odlasku Tomislava Karamarka.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene