Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Lov na podršku

Najdramatičniji dan na hrvatskoj političkoj sceni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Kriza Vlade ide prema svom vrhuncu. Tomislav Karamarko i Zoran Milanović održali su press konferencije na kojima su odaslali političke poruke hrvatskoj javnosti.

20:45 - Predsjednik Sabora Željko Reiner (HDZ) izjavio je u utorak kako logičnim smatra da se u Saboru prvo raspravlja o HDZ-ovu zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja premijeru Tihomiru Oreškoviću jer, ako mu se izglasa nepovjerenje, pada cijela Vlada pa nije potrebna rasprava ni glasovanje o povjerenju prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, što traži SDP.

Pročitajte i ovo Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek Iz minute u minutu Predstavnici manjina prelomili: "Podržat ćemo ga za predsjednika Sabora"; bivša ministrica: "Velika koalicija HDZ-SDP za Hrvatsku bi bila najmanja šteta" Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba

"Ako me pitate što je logično, onda je logično da se prvo raspravlja o pitanju povjerenja predsjedniku Vlade jer, ako se ne izglasa povjerenje predsjedniku Vlade, a sada se to čini vrlo izgledno, onda bilo kakvo drugo glasovanje o bilo kojem drugom članu Vlade postaje potpuno besmisleno jer Vlada već samim tim činom neizglasavanja povjerenja premijeru pada", rekao je Reiner za Dnevnik HTV-a.

Podsjetio je i na proceduru po kojoj Vlada ima rok od osam dana da se očituje o zahtjevu Kluba zastupnika HDZ-a za izglasavanje nepovjerenja premijeru Oreškoviću, nakon čega saborska rasprava o tome treba uslijediti unutar 30 dana.

19:33 - Mostov lider Božo Petrov, ali i njihovi ministri - danas ni riječi o konkretnim potezima i strani koju će zauzeti u ovim konačnim političkim obračunima s partnerima u Vladi i Parlamentu.
Kada će se Most oglasiti, njihovo je pravilo dosad bilo - oko svega se sastati i zajedno odlučiti - što kažu na odlazak Petrova u premijerov stan popodne, kakav će stav zauzeti?

'Iz Mosta za sada šutnja. Prve izjave o svim današnjim događajima, njihove stavove i eventualne akcije, poručuju, javnosti će obznaniti tek sutra. Prema njihovu običaju oni će prvo usuglasiti stavove. Ne zna se još hoće li se Nacionalno vijeće Mosta sastati ili će se čuti i stavove koordinirati telefonski. U središnjicu Mosta članovi nacionalnog vijeća nisu dolazili. Od jutra zapravo iz Mosta govore kako će se oglasiti tek sutra pa tako ni čelnik Mosta Božo Petrov nije rekao ni riječi medijima nakon što se popodne sastao s premijerom Oreškovićem u njegovu stanu u središtu Zagreba. Baš zbog toga i o sadržaju tog razgovora možemo samo nagađati no taj bi sastanak zapravo mogao biti indicija kako premijer Orešković i Božo Petrov, da tako kažemo, igraju u istome timu. Za pretpostaviti je da će ga Petrov prepričati svojim kolegama te da će i taj razgovor odigrati veliku ulogu u njihovim daljnjim potezima. Konkretne reakcije iz Mosta, dakle, za sada su najavljene su za sutra', izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Barbara Štrbac.

19:21 - 'Nemoguće je nabrojati što se sve događalo danas u središnjici HDZ-a. HDZ-ovci su uspjeli skupiti 42 potpisa za zahtjev za opoziv premijera, međutim neki istaknuti zastupnici, poput Miroslava Tuđmana, nisu potpisali zahtjev. U stranci ne žele otkriti hoće li biti sankcija za te zastupnike', izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

HDZ je pokrenuo opoziv, a u pismu sa šest zahtjeva obrazlažu zašto Orešković treba otići: nije se bavio gospodarstvom. Već kadroviranjem, tajnim odlascima u SOA-u. Održavao je - tvrde - političku napetost i pokušao uspostaviti kancelarsku diktaturu uz pomoć represivnog sustava.

Devet HDZ-ovih zastupnika ipak nije dalo potpise, među njima Miroslav Tuđman i Damir Krstičević. Ni HSS, HSLS, Milan Bandić, ali ni Ladislav Ilčić iz Hrasta. Samo pravaši.

18:59 - Predsjednik HSS-a Krešo Beljak izjavio je u utorak kako je aktualna kriza vlasti dovela do otvorene borbe koja šteti Hrvatskoj, jer je zbog nečijih interesa, ne samo pojedinačnih nego i cijelih stranaka i pokreta na grub način iznevjerena volja birača, zbog čega smatra kako su, ne dođe li u idućim danima do nekakvog dogovora, novi izbori jedino rješenje.

"Očito je da je na jedan vrlo grub način iznevjerena volja birača na izborima i u ovom trenutku, ako do nekakvog dogovora u roku od nekoliko dana ne dođe, jedino rješenje su novi izbori. To je, dakle, posve očito", rekao je Beljak za Hinu.

Istaknuo je da će se HSS vrlo skoro konzultirati na svojim stranačkim tijelima i donijeti zaključke, a konzultirat će se i s drugim strankama s kojima su u kontaktu kako bi vidjeli što je najbolje u ovom trenutku za Hrvatsku. Također, vidjet će i mogu li se usuglasiti zajednička stajališta nekoliko stranaka hrvatskog političkog centra.

18:08 - Ministar vanjskih i europski poslova Miro Kovač rekao je u utorak u Zagrebu da su politička previranja u Hrvatskoj normalna za demokraciju i očekuje da će se kriza vlade riješiti "u hodu".

U govoru diplomatskom zboru u povodu Dana hrvatske diplomacije, Kovač je istaknuo da je Hrvatska od stjecanja neovisnosti prije 25 godina "ustala iz pepela" i na putu je gospodarskog oporavka, ali da uspjehe zasjenjuje trenutna kriza vlade.

"Ali kad već imamo gospodarski rast, mora biti nešto drugo, imamo politička previranja", rekao je Kovač na primanju za strane veleposlanike u svom ministarstvu.

"To je u demokraciji poznato, nismo izoliran slučaj i ta se pitanja rješavaju u hodu", dodao je ministar iz redova većeg koalicijskog partnera HDZ-a koji je u sukobu s tehnokratskim premijerom i manjim partnerom Mostom.

17:32 - Ladislav Ilčić nije potpisao zahtjev za opozivom Tihomira Oreškovića, a HRAST je priopćio zaključke koje je na sjednici donijelo Predsjedništvo stranke:

'1. Hrast ne može biti dio neke nove saborske većine sa strankama koje su programski značajno različite, poput SDSS-a.

2. Protivimo se ponovljenim izborima koji bi bili velik trošak za Hrvatsku i kod kojih bi se otvorila mogućnost da SDP ponovno formira Vladu.

3. Smatramo da treba nastaviti suradnju sa Mostom, stoga ćemo podržati samo one poteze HDZ-a koji su dogovoreni s MOST-om.
Hrast izražava žaljenje i zabrinutost što je došlo do ovakve situacije, no smatramo da u svim političkim djelovanjima dobrobit Hrvatske mora biti prioritet.', priopćili su.

17:10 - 'U HDZ-u su se podijelili u nekoliko grupica koje sastanče u raznim dijelovima grada. Sve je počelo jutros kada se u jednom zagrebačkom hotelu Tomislav Karamarko sastao sa šefom Reformista Radimirom Čačićem i razgovarao s njime o možebitnoj potpori. U ovom trenutku traju tri ili 4 takva sastanka. Očito su u HDZ-u odlučili razgovarati, tražiti ruke svih onih kako bi skupili 76 ruku za opoziv premijera Oreškovića, ali što je za njih još važnije za eventualno izglasavanje novog mandatara i nove Vlade', izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak.

16:55 - Za sutra u 10 sati je sazvana sjednica Vlade, a na dnevnom redu otvorenog dijela sjednice nalazi se 31 točka.

15:58 - Govoreći o davanju potpisa za opoziv premijera Miroslav Tuđman potvrdio nam je da ništa nije potpisao. Više ništa nije želio reći. Nije bio na sastanku Kluba zastupnika HDZ-a.

'Sve što imam reći – reći ću u stranci', poručio je.

Potpise za opoziv nisu dali ni HSS, HSLS, kao ni klub Milana Bandića.

15:51 - Božo Petrov u utorak u poslijepodnevnim satima došao je u stan premijera Tihomira Oreškovića, a sat vremena kasnije isti je stan napustio dobro raspoložen. Nije htio odgovarati na novinarska pitanja.

15:22 - Saborska zastupnica Hrvatske narodne stranke – liberalnih demokrata (HNS) i gradonačelnica Kraljevice Nada Turina Đurić u utorak je na konferenciji za novinare ocijenila da nas neuspješna Vlada vuče u ponor naglasivši kako očekuje da će HDZ ipak preuzeti odgovornost i učiniti sve da se izbori održe što prije.

'Orešković je također na potezu, da preuzme odgovornost i da se zahvali onima koji su ga doveli, a više ga ne podržavaju', kazala je na konferenciji za novinare Nada Turina Đurić, dodavši da je riječ o minimumu političke odgovornosti.

14.18 - Premijer Tihomir Orešković dao je kratku izjavu ispred Banskih dvora. Jasno je dao do znanja da ne namjerava sam podnijeti ostavku.

'Dobio sam povjerenje od Sabora i tražit ću ga opet. Ja sam već i prošli tjedan rekao da je ovo bitka za Hrvatsku. Poštujem HDZ kao stranku, ali Tomislav Karamarko je ogroman teret za ovu Vladu i za sam HDZ i ja sam uvjeren da će HDZ donijeti pravu odluku na kraju dana', rekao je ispred Banskih dvora Tihomir Orešković.

14.00 - U HDZ-u su potvrdili kako imaju potpise 40-ak zastupnika što je dovoljno za pokretanje procedure opoziva premijera Tihomira Oreškovića u Saboru. Šef HDZ-ovog Kluba Ivan Šuker novinarima je tek u prolazu potvrdio kako su prikupljeni potpis za Oreškovićev opoziv. "Sve je u redu, imamo potpise", kratko je rekao Šuker novinarima na izlasku sa sjednice Kluba.

Zahtjev za opozivom bit će predan danas u Saboru. Za slanje prijedloga o opozivu u saborsku proceduru dovoljan je 31 zastupnički potpis. Takav bi se prijedlog na dnevni red sjednice mogao uvrstiti već sutra, a Vlada ima osam dana da se na njega očituje.

Sabor o Oreškovićevom opozivu treba odlučiti u roku od trideset dana od dana uvrštenja u dnevni red, a ako ga se opozove s njm pada i cijela Vlada, te počinje teći 30-dnevni rok da se okupi nova parlamentarna većina koja bi podržala novog mandatara i imenovala novog premijera i Vladu.

Ako to nikome ne pođe za rukom predsjednica Republike će raspustiti Sabor i raspisati nove izbore.

13:25 - Kako javlja reporterka Dnevnika Nove TV Ivana Brkić Tomljenović iz Sabora, na Klubu zastupnika HDZ-a svi su potpisali opoziv premijera Tihomira Oreškovića. Ipak,nije sve išlo tako glatko jer je, kako smo već pisali, Gordan Jandroković izrazio zadršku vezanu za potpisivanje zahtjeva za opozivom premijera Oreškovića u Saboru. I navodno nije bio jedini.

13:10 - Varaždinski HDZ traži ostavku Tomislava Karamarka s mjesta prvog potpredsjednika Vlade, rekao je u utorak na konferenciji za novinare predsjednik varaždinske organizacije te stranke Damir Habijan koji tvrdi da je to jedini izlaz iz trenutne loše političke situacije na nacionalnoj razini.

Najnovije informacije oko krize Vlade gledajte i u Informativnim emisijama Nove TV. 13:00 - Klub Domoljubne koalicije, koji se sastao u Hrvatskom saboru, nakon nešto više od sata zasjedanja napustio je Darko Milinović, član Predsjedništva HDZ-a, no nije davao izjave ni iznosio pojedinosti sastanka. "Nemam što reći, rekao sam sve što sam imao", kratko je dobacio novinarima u prolazu.

KARAMARKO U PROBLEMIMA

12:55 - Čini se kako je Tomislav Karamarko naišao na određene probleme u Saboru budući da sastanak kluba zastupnika HDZ-a traje dulje od očekivanog, već više od sat vremena. Kako neslužbeno doznajemo, Gordan Jandroković izrazio je zadršku vezanu za potpisivanje zahtjeva za opozivom premijera Oreškovića u Saboru, a navodno nije jedini.

ZORAN MILANOVIĆ ODRŽAO IZVANREDNU KONFERENCIJU ZA NOVINARE

12:45 - Zoran Milanović je održao izvanrednu konferenciju za novinare. 'Nalazimo se u kompliciranoj situaciji u kojoj jedna grupa koja se zove Vladom maltretira cijelu zemlju. Na izbore moramo ići što prije. Ne znam zašto bi se čekalo do 9. mjeseca. Mi Vladu nemamo, mi smo zemlja bez vlasti. Bez vlasti ne možemo biti. Sabor treba raspustiti što prije i na izbore trebamo ići prije ljeta,' poručio je Zoran Milanović.

'Je li to moguće s ovim ljudima u Saboru ne znam, ali pozivam na to, ako su imalo patrioti jer time se vole razmetati. Ovo sve što gledamo su zakuhali ljudi koji su u Vladu, potpredsjednici, stranke i osoba koja je preko noći prihvatila dužnost premijera, potpuno svjesna u što se upušta. I sada njegovu smjenu traži HDZ. Mi smo prije toga tražili glasovanje o nepovjerenju Karamarku i, taj zahtjev je i dalje u proceduri, u međuvremenu, HDZ da izbjegne taj scenarij predlaže glasanje o osobi koju su od nikuda doveli kao premijera', poručio je predsjednik SDP-a.

U SDP-u su spremni za sve scenarije, no smatraju kako su najbolje rješenje novi parlamentarni izbori.

Predsjedništvo SDP-a je već zauzelo stav da će, dođe li u Sabor prijedlog za glasovanje o opozivu premijera, prije njihova zahtjeva za smjenom Tomislava Karamarka, glasovati za opoziv Tihomira Oreškovića.

U SABORU POČEO SASTANAK KLUBA HDZ-a

11:55 - U Hrvatskom saboru nešto iza 11 sati počeo je sastanak Kluba HDZ-a na koji su došli predsjednik stranke i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko te većina HDZ-ovih ministara.

Karamarko, koji je prije 30-ak minuta u središnjici stranke najavio da pokreće opoziv premijera Tihomira Oreškovića, zastupnicima će, vjerojatno, predstaviti daljnje korake u pokušaju da riješi krizu vlasti. Očekuje se da će se potom krenuti u prikupljanje potpisa za Oreškovićev opoziv.

TOMISLAV KARAMARKO: Danas pokrećemo opoziv Tihomira Oreškovića

10:45 - Tomislav Karamarko je na press konferenciji kazao da HDZ pokreće postupak opoziva premijera Tihomira Oreškovića. 'Želimo s ovim šokom izazvati nešto pozitivno, a to je da se svi trgnemo da se svi pokrenemo i da su interesi države i naroda važniji od osobnih i stranačkih intersa', kazao je predsjednik HDZ-a.

'Dosta je razloga za to. Vidjeli smo i pred očima javnosti se odvija jedna situacija koja nije dobra. Evidentno je da je Vlada disfunkcionalna, bitan je odnos između nosećih struktura u parlamentu, većine koju čini Most i predsjednika kao takvog. Smatramo da mi kao najveća parlamentarna stranka koja nosi ovu Vladu, da treba biti i naš program ukomponiran u sve što bi se trebalo raditi', izjavio je Karamarko i nastavio:

'Mislim da bi trebalo prestati ovo što je sad na sceni - prepucavanja, loši odnosi, Hrvatska nema vremena ni strpljenja za takve odnose, ova vlada bi trebala biti čvrsta i jedinstvena ako se želi postići sve što smo si nametnuli kao cilj, prije svega reforme.'

'Ne želimo nikoga napadati u ovom momentu, ali u ovoj lakrdiji HDZ na ovaj način dalje ne može sudjelovati. Ako premijer traži da iz Vlade odstupe čelni ljudi dviju stranaka na kojima počiva njegov premijerski status onda nešto nije u redu. A prije toga je mene podržao osobno da bi se nakon dva tri dana nešto dogodilo. Mi pokrećemo ovaj postupak i smatrao da moramo biti odgovorni pred glasačima, članovima i pred hrvatskom budućnošću jer vremena više nemamo, a mi ne želimo biti pajaci u ovoj lošoj priči. Ozbiljno ulazimo u ovaj postupak i smatramo da se svi politički čimbenici moraju i zagledati nad ovom situacijom i krenuti dalje', poručio je predsjednik HDZ-a.

Karamarko je kazao kako je spreman učiniti sve što će koristiti zemlji, ali i da se nije spreman pomiriti s daljnjim podcjenjivanjem HDZ-a.

'To nikome nećemo dopustiti samo zato što imate tzv, zlatnu dionicu. Reforme se mogu provesti samo s kvalitetnim ljudima. Pogledajte ove ljude, za neke od njih niste ni čuli dok nisu postali ministri. To su nove snage HDZ-a. Želim da se respektira HDZ i od premijera i od naših Mostovaca', poručio je Karamarko.

Odgovarajući na pitanje ima li dovoljan broj ruku za novu saborsku većinu i što je rekao jučer predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, kazao je: 'Ja sam njoj naznačio u kojem bi to smjeru moglo ići jer smo mi jučer cijeli dan razgovarali. Ovo sve što izgovaram nije lako izgovoriti i puno smo pročešljali i radili različite projekcije i prevladalo je ovo mišljenje na apsolutno demokratski način. Izbori za nas zadnja stvar na koju jesmo spremni, ali izgubiti šest mjeseci je previše. Apelirao bih da se ohlade neke glave i da se krene dalje, a ne ići na izbore.'

A što je predsjednica Grabar Kitarović rekla nakon što ju je Karamarko obavijestio o slijedu događaja, nije želio govoriti.

Na pitanje ima li 76 ruku u Saboru, odgovorio je protupitanjem: 'Zašto bih ja sad to vama rekao?'

Kazao je da u stranci nisu isu pričali o nekim dilovima sa SDP-om te da se ne bave futurističkim rješenjima iza kojih neće moći stati za pet dana.

O čijem će se opozivu prvo glasovati u Saboru?

'To je pitanje saborske tehnike, ako dođe do glasovanja o premijerovom opozivu onda ovaj drugi pada van', odgovorio je.

Koliko vremena si dajete za preslagivanje?

'Nastojat ćemo da bude što kraće, ako bude ta opcija'.

Jeste li saznali o čemu je premijer razgovarao u SOA-i?

'Nisam, samo sam se zabrinuo da nam nije sigurnosni aspekt ugrožen, nacija bi tada trebala biti obaviještena. Moja poruka djelatnicima SOA-e i PNUSKOK-a je da se ne daju politizirati i uvući se u igre, preslagivana, praćenja, prijetnji... Oni koji će zloupotrebljavati službe jednog će dana odgovarati, ne govorim ovo bezveze. Postoje neke indicije.'

Oreškovića, kaže, nije 'dovukao' u Vladu. 'Gospodin ima respektabilnu karijeru u TEVI i mislio sam da ima nešto za reći na planu financija, a ne se baviti SOA-om. Volio bih da se bavio nečim drugim', rekao je i dodao kako smatra da premijer mora biti političar i znati sve, a ono što ne zna, mora znati tko zna.

Na pitanje osjeća li se odgovornim, Karamarko kaže - teško je odgovoriti na to pitanje

Što će se događati u narednim danima, kaže Karamarko, teško je predvidjeti.

'Mi ne znamo što će biti prekosutra, a ne kako ja sebe vidim. Ne vidim se nikako i vidim se svakako', rekao je.

A što se dogodilo u roku pet dana? Orešković je bio na Saboru HDZ-a na kojem je dao podršku Karamarku da bi nekoliko dana kasnije zatražio njegovu ostavku.

'Dogodila se jedna mala manipulacija. Orešković je nazvao gospodina Webera iz Europske pučke stranke i na neki način pecao za sebe iako nije član nijedne stranke pa tako nijedne stranke koja je članica pučke obitelji', rekao je Karamarko dodavši kako mu je to zamjerio te kako je Weber HDZ-u poručio da imaju podršku europskih pučana.

'Mnogi su očekivali da će se na našem saboru ili predsjedništvu dogoditi ne znam što. Netko je živio u svijetu žute štampe gdje smo imali Brkićevu grupu, Karamarkovu grupu i ne znam čiju grupu. Što se pokazalo? Jedinstvo', rekao je Karamarko.

Dodaje kako, što se Mosta tiče, ne vjeruje da nisu imali dobre namjere, ali da su imali pogrešnu koncepciju.

Na kraju je Tomislav Karamarko potvrdio kako je novi glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević bio danas u vladi, ali kako ne bi razgovarao o sadržaju sastanka s premijerom. 

PRIJE PRESSICE KARAMARKO SE NAŠAO S RADIMIROM ČAČIĆEM

10:35 - Doznajemo kako se Tomislav Karamarko jutros našao s Radimirom Čačićem u jednom zagrebačkom hotelu, a glavni tajnik HDZ-a Domagoj Ivan Milošević bio je kod premijera Tihomira Oreškovića.

ODRŽAN JE UŽI KABINET VLADE

09:05 - U zgradu Vlade stigli su premijer Tihomir Orešković, ministar vanjskih poslova Miro Kovač te nekoliko ministara iz kvote Mosta - Orepić, Šprlje, Romić, Panenić i Jurlina Alibegović. Ministar Kovač novinarima je rekao kako je stigao na uži kabinet Vlade što je potvrdila i glasnogovornica Vlade Sunčana Glavak.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene