Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pisma, ostavke...

'Nije normalno da premijer i predsjednica komuniciraju na ovakav način'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Milanović i Grabar Kitarović na početku njenog mandata odlučili su se za javno dopisivanje.

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović traži ostavku premijera Zorana Milanovića. Zaključila je to nakon analiza i konzultacija. U priopćenju navodi da bi odlazak Milanovića s vlasti bio najbolji za izlazak zemlje iz krize.

Premijer Milanović nije se očitovao na pismo predsjednice, ali joj je tijekom dana poslao pismo u kojem je ponovno poziva na sjednicu Vlade.  Zahtjevom za ostavkom tako je počeo politički suživot predsjednice i premijera u izbornoj godini.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Zoran Milanović - 7 Oglasio se na društvenim mrežama Milanović se ponovo obrušio na Ustavni sud: "Kolinda Grabar-Kitarović? Tumarala je po HDZ-ovim dernecima"

'I to dopisivanje, tko je koga zvrcnuo telefonom ili ne, od toga nema koristi...'

Predsjednica je priopćenjem na početku mandata zatražila ostavku premijera, zašto? Evo što o svemu kaže Andrija Jarak:

'Predsjednica je tako odgovorila na premijerov zahtjev da ona ponudi na konkretna rješenja za izlazak Hrvatske iz krize. U Uredu predsjednika kažu da je premijer taj koja mora ponuditi rješenja jer jedino on ima mandat za to.

Podsjećaju da ga je predsjednica još u prošli četvrtak pozvala na Pantovčak da zajedno sa svojim timovima sjednu dogovore zajedničku sjednicu Vlade na kojoj bi bili gorući problemi u kojima se država nalazi. Pet je ključnih točaka koje izriče predsjednica - velika nezaposlenost, loša gospodarska i socijalna situacija, loša natalitetna politika, ali i najveći problem - sve veći broj odlazaka mladih ljudi iz Hrvatske.

Da će ovaj mandat početi otvoreno oštro, s puno sukoba, bilo je vidjeljivo još u subotu kada je predsjednica rekla 'da i ona i Zoran Milanović moraju zatomiti svoj ego i da gospodin Milanović očito ima problema s dolaskom u njezin ured na Pantovčaku'. U njezinom uredu su to procijenili očito kao njegovo odbijanje suradnje i zbog toga ga je ona danas pozvala da podsnese ostavku na svoju funkciju?'

'Premijer je posla pismo na svega pola stranice A4 papira'

A premijer Milanović zapravo je počeo dan komunikacijom s predsjednicom pismom i zahtjevom za zajedničkom sjednicom Vijeća za nacionalnu sigurnost. Na sadržaj premijerova pisma osvrnula se Tatjana Krajač:

'Premijer je predsjednici poslao kratko pismo, na svega pola stranice A4 papira. U tom pismu premijer predsjednici predlaže da njih dvoje dogovore sastanak i sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnosti. Razlog, kaže, treba napraviti strategiju nacionalne sigurnosti za tekuću godinu, a on to nije napravio krajem prošle godine s bivšim predsjednikom Ivom Josipovićem zato što je već trajala predizborna kampanja.

No u drugom dijelu pisma je upravo ono što je, čini se, razljutilo predsjednicu, a to je dio gdje premijer kaže kako on prihvaća sve njezine riječi koje je izgovorila o tome da želi sazvati sjednicu Vlade, ali joj isto tako sugerira da za tu sjednicu Vlade mora predložiti konkretne mjere, način kako bi se one provele i koliko bi sve to utjecalo na državni proračun. Čini se da su početak mandata premijer i predsjednica odlučili početi javim dopisivanjem. 

Milanović ne planira reagirati

Tatjana Krajač odgovara i na pitanje kako će reagirati premijer Zoran Milanović.

Predsjednica premijeru poslala novo pismo! Pročitajte što je napisala

'Premijer nije reagirao i koliko sam uspjela doznati ne planira reagirati, kao što ne planira službeno reagirati ni Vlada. Isto tako su se na šutnju odlučili i u SDP-u. Reagirao je jedino predsjednik Sabora Josip Leko.

S druge pak strane u kuloarima i izvorima bliskim premijeru i SDP-u mogu čuti kako su zapravo iznenađeni ovako brzom reakcijom predsjednice države jer pismo je premijer uputio ujutro. Vrlo brzo su dobili odgovor na njega, a pritom se u predsjedničinom pismu, kako su mi rekli u Vladi, i to ih najviše čudi, pozivaju na dubinsku analizu koju je provela.

Također, izvori unutar SDP-a kažu kako ih ne bi čudilo da je ovo samo taktika predsjednice da se u potpunosti izbjegne jedno sazivanje zajedničke sjednice Vlade.

No, kako god bilo, dok god nitko od njih ne želi stati pred kameru i službeno komentirati, mi možemo samo zaključiti kako zapravo nije normalno da dvije institutcije, premijer s jedne strane, predsjednica države s druge strane, komuniciraju na ovakav način, javno, putem medija.

Još u subotu mi je iz Vlade bilo poručeno kako premijer ne planira s predsjednicom države preko medija dogovarati sastanak, a onda je u ponedjeljak ujutro uputio pismo i javno ga objavio.'

A što kažu u Banskim dvorima, kako će izgledati njihova suradnja, hoće li je uopće biti?

'Suradnja će nekakva morati biti. No, u Banske dvore zapravo s Pantovčaka može dolaziti svakodnevno jedno ovakvo pismo i svaki da predsjednica može tražiti Vladu i premijera da odstupe. No, oni to nisu obavezni učiniti. Oni su zapravo stabilni dok god s druge strane Markovo trga, u Saboru, imaju većinu. A još uvijek je imaju, a u to smo se uvjerili i uvjeravamo se svakoga petka kad se u Saboru izglasavaju zakoni.

Dakle, SDP i Kukuriku koalicija još uvijek imaju većinu u Saboru.

S druge pak strane, ono što se možda može očekivati je da se parlamentarne stranke pozove u Ured predsjednice na konzultacije ne bi li se i predsjednica uvjerila da Kukuriku koalicija ima većinu u parlamentu.'

Teško je razaznati o kakvom potezu se radi

Koji su zapravo bili razlozi da odmah na početku mandata predsjednica povuče najjače oružje i traži ostavku premijera, pitanje je na koje odgovara Andrija Jarak:

'Teško je razaznati je li ovaj potez strategija ili refleksna reakcija. Predsjednici očito smeta to što je premijer od nje zatražio konkretna rješenja, praktički je zatražio da ona bude premijerka.

Jednako tako joj, sve je izvjesnije, smeta to što on nije došao na sastanak u njezin Ured na Pantovčaku i podsjeća da su njezini prethodnici Mesić i Josipović prve službene sastanke imali upravo s tadašnjim premijerima koji su došli na Pantovčak i razgovarali o zajedničkim bitnim temama za Hrvatsku.

Činjenica je da su predsjednica i premijer najvažnije funkcije u ovoj državi i da od njihove suradnje ovisi puno toga. Evo vidimo da je već na početku počelo vrlo oštro.'

Grabar Kitarović predložila Milanovićevu ostavku

Predsjednica traži ostavku, ali što ako je ne bude. Što onda?

'Budimo realni, teško je vjerovati da će Zoran Milanović podnijeti ostavku, udovoljiti njezinom zahtjevu. On ima većinu i kad sam odluči otići on će to i napraviti.

S druge strane predsjednica u Ustavu i nema previše političkog oružja. Ona uvijek iznova može tražiti ostavku i odlazak Vlade. No, ovdje je ključna stvar kako će izgledati taj sastanak kad se sretnu predsjednica i premijer, što će reći jedno drugome, hoće li pitati 'zašto si ti tražila ostavku' ili 'zbog čega ti nisi došao na Pantovčak' ili će razgovarati o prevažnim temama za Hrvatsku, a koje se tiču jednog i drugog.

To je prije svega strategija i provedba nacionalne sigurnosti, jednako tako imenovanje veleposlanika što je vrlo važno za svaku zemlju, ali i još puno zajedničkih tema primjerice tko će, kad i gdje i u kojim prilikama predstavljati RH u inozemstvu.

Dakle, pitanje je kakvu suradnju nakon ovakvog početka uopće možemo očekivati. Puno izvjesnije je da bi ovo prepucavanje moglo potrajati danima, možda i tjednima, umjesto da se rješavaju gorući problemi. Očito se one prognoze o sukobu dva politička brda počinju obistinjavati već na samom početku mandata. '

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene