Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Tražila ostavku

'I to dopisivanje, tko je koga zvrcnuo telefonom ili ne, od toga nema koristi...'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ovo nije analiza stanja, nego politički refleks. To ne rješava problem, čini mi se da je to prije 'tko će kome zakucati', a ne kako riješiti problem, smatra predsjednik Sabora Josip Leko.

Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko u ponedjeljak je pismo kojim je hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović zatražila ostavku premijera Zorana Milanovića nazvao 'stranački sebičnim'.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Donedavno u dobrim odnosima Zašto je Milanović izbjegao veliku svečanost? Pogledajte koje je objašnjenje stiglo iz njegova ureda Andrej Plenković Obrecnuo se i na oporbu Plenković: "Uputio sam prijedlog Milanoviću..."

'Ovo nije analiza stanja, nego politički refleks. To ne rješava problem, čini mi se da je to prije 'tko će kome zakucati', a ne kako riješiti problem', komentirao je Leko u emisiji javnog servisa.

'Pretpostavljam da onaj tko poziva na ostavku zna tko bi trebao zamijeniti toga koga se poziva na ostavku. To nije dobro za dijalog, a on je potreban hrvatskom društvu, državi i narodu. Zato mislim da je zaoštravanje političkih stajališta sebično, rekao bih stranački sebično', dodao je Leko podsjetivši da je predsjednica u inauguracijskom govoru pozvala na konsenzus oko ključnih problema u vezi izlaska iz krize.

'Očito je da postoji razmimoilaženje i da će se nastaviti. Trajat će i podgrijavati se'

Na pitanje bi li napetosti između Pantovčaka i Banskih dvora mogle dovesti do prijevremenih izbora, Leko je podsjetio da je izborna godina već počela te da se izbori u bilo kojem terminu više ne smatraju prijevremenima, nego redovitima.

Napomenuo je kako osobno želi da se svi društveni i politički sporovi rješavaju demokratskim putem, na izborima, a ne na ulici ni izvan sustava države.

'U tom smislu, izbori mogu biti dobri, ali kad se ponudi što donose i koji je program za budućnost. Volio bih da se pojave programi koji građanima nude razvoj i stabilnost, neposrednu i dugoročnu", kazao je Leko te ponovio kako je za izlazak iz krize nužan konsenzus, kako bi se donijela rješenja koja bi potrajala kroz nekoliko mandata.

Otvaranje sukoba nepotrebno

HDZ stranka iz koje dolazi predsejdnica i sama već mjesecima Vladu poziva na ostavku.

'Imamo ponašanje koje je apsolutno racionalno, a sa druge strane imamo ponašanje koje je neodgovorno i kao što rekoh, radi se o ruganju, ne samo Predsjednici republike, koja je izabrana direktno od Hrvatskog naroda, nego i o ruganju naciji' rekao je Miro Kovač, međunarodni tajnik HDZ-a.

Za ostatak oporbe također dvojbe nema otvaranje sukoba u prvim danima suradnje je nepotrebno.

'Mi se zaista nalazimo u teškoj gospodarskoj situaciji, i to dopisivanje, tko je kome poslao pismo, tko će s kim popiti kavicu, tko je koga zvrcnuo telefonom, to nikakve koristi nema s građanima', kaže Josip Salapić, saborski zastupnik HDSSB-a. (Ma.B./T.K./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene