Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kako dalje?

ANALIZA DNEVNIKA NOVE TV Ovo su jedine opcije izbjeglicama za put do zapada Europe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mađarska niječe kako je bilo ikakve koordinacije između Budimpešte i Zagreba kada su u pitanju izbjeglice i njihov odlazak prema zapadnoj Europi. Mađari postavljaju ogradu prema Hrvatskoj na dijelu koji smatraju najkritičnijom točkom.

Sve izbjeglice koje stižu u Hrvatsku, stižu preko granice sa Srbijom. Od osam graničnih prijelaza, Hrvatska je zatvorila sedam. Otvoreno je još samo Bajakovo. Jedini način na koji izbjeglice mogu prijeći 317 kilometara dugu hrvatsku granicu sa Srbijom je ilegalno. Kako god stigli, svi kažu kako nastavljaju put prema željenim odredištima, prvenstveno Njemačkoj. Dva su pravca. Jedan je preko Slovenije, a drugi preko Mađarske.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Predsjednica upozorava 'Svejedno tko je na granicama, poanta je da Hrvatska svoje ne kontrolira' Slika nije dostupna Ante Kotromanović U Opatovac i dalje pristižu izbjeglice u velikom broju

Hrvatska granica sa Slovenijom duga je 668 kilometara. Vlakovi iz Hrvatske za Sloveniju više ne voze, pa izbjeglice pokušavaju stići kako znaju i umiju. Dio pokušava preko Bregane, dio preko Harmice. Neki i preko rijeke Sutle.

Izbjeglice nastavljaju put prema Zapadu, u Hrvatsku ih do 19 sati ušlo više od 17.000

Druga opcija je put preko Mađarske. Mađarska je kao što znamo podigla ogradu na granici sa Srbijom i to u dužini svih 175 kilometara. Visoka je četiri metra i osiguravaju je policija i vojska.

Hrvatska granica s Mađarskom dvostruko je duža - 355 kilometara. Najveći dio prati rijeku Dravu. Međutim u nekim dijelovima prolazi kopnom i to je pravac na koji se odlučuju izbjeglice - put preko 65 kilometara dugog dijela granice u Baranji.

Mađarska tu već podiže privremenu ogradu, na dijelu koji smatraju naizloženijim, u dužini od 41 kilometra. Budimpešta kaže bit će gotova do kraja dana, a onda će krenuti s njezinim učvršćivanjem, odnosno podizanjem onakve ograde kakva je već na granici sa Srbijom. U ovom trenutku tu žicu postavlja 200 policajaca i 1100 vojnika, a do kraja vikenda rasporedit će ukupno 2600 policajaca i vojnika.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene