Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Utjecaj, a ne iskrena želja

'Susret Milanovića i Dačića organiziran je zbog pritiska EU'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Bivši veleposlanik Srbije u Njemačkoj Ognjen Pribićević drži da je u organiziranju susreta dvojice premijera veliku ulogu odigrala Europska unija. Kaže da je riječ o zatopljenju od kojeg ne treba previše očekivati.

Posjet predsjednika hrvatske vlade Zorana Milanovića Srbiji rezultat je utjecaja Europske unije, a ne iskrene želje jedne i druge strane, ali je značajan za daljnji razvoj odnosa dviju država, ocijenili su u petak analitičari u Beogradu u povodu susreta predsjednika vlada Srbije i Hrvatske u srijedu.

Pročitajte i ovo Rafalei dolaze u Hrvatsku Povijesni prelet FOTO/VIDEO Hrvatska vojska ulazi u 21. stoljeće: Više od milijardu eura za nove moćne čuvare neba Peđa Grbin POSTIZBORNA KOMBINATORIKA Grbin o pregovorima s Domovinskim pokretom i Milanoviću: "Ja mu na tome zahvaljujem"

>> Milanović ide u Beograd!

Nekadašnji srbijanski veleposlanik u Njemačkoj Ognjen Pribićević prokomentirao je posjet Milanovića kao "zatopljavanje" među dviju državama od kojega u ovome razdoblju odnosa ne treba previše očekivati. "Još će desetljeće ili dva odnosi (Srbije i Hrvatske) prolaziti kroz fazu toplo-hladno, ovisno o političkim događajima", ocijenio je Pribićević u izjavi agenciji Tanjug.

Pribićević drži da treba još dosta vremena dok Srbija i Hrvatska izgrade odnose poput Švedske i Norveške ili Finske, jer prema njegovim riječima "danas Beograd i Zagreb gledaju prema Berlinu i Bruxellesu" i zbog toga je velikoj mjeri zapostavljena njihova suradnja. "I ova dostignuta razina u većoj je mjeri rezultat pritiska EU, nego iskrene želje bilo s jedne ili druge strane", ocijenio je Pribićević.

Istodobno, profesor Fakulteta političkih znanosti u Beogradu i nekadašnji veleposlanik u Parizu Predrag Simić vjeruje da posjet predsjednika hrvatske vlade Srbiji znači kraj polugodišnjem zahlađenju odnosa, započetog nakon izbora u Srbiji sredinom 2012. godine. "Zamrznuti odnosi nisu imali podlogu u realnom pogoršanju teritorijalnih sporova, već u percepciji koja u Zagrebu postoji prema novoj vladajućoj koaliciji u Srbiji, naročito pojedinim osobama", rekao je Simić.

Predsjednik srbijanske vlade Ivica Dačić potvrdio je da će glavne teme razgovora s Milanovićem biti suradnja u susjedstvu te suradnja Beograda i Zagreba i potpora na putu europskih integracija, izvjestila je u večernjem dnevniku Radiotelevizija Srbije.

Milanović će u srijedu u Beogradu razgovarati samo s Dačićem, a posjet Srbiji bit će realiziran na prijedlog hrvatskog premijera, izvijestila je srbijanska državna televizija. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene