Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oštra reakcija

Dačića razljutila konferencija o Stepincu, nije birao riječi: "Pokušaj rehabilitacije pokreta koji je bio na strani fašizma"

Aktualno Galerija Alojzije Stepinac - 3 Alojzije Stepinac - 3 Foto: DNEVNIK.hr Željana Zovko Željana Zovko Foto: DNEVNIK.hr Alojzije Stepinac - 2 Alojzije Stepinac - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Alojzije Stepinac - 1 Galerija 1/4 >>
Novi sukob između Srbije i Hrvatske zbog Alojzija Stepinca. U Europskom parlamentu zastupnica HDZ-a Željana Zovko organizirala je konferenciju o blaženiku. Na to je reagirao Ivica Dačić i konferenciju nazvao relativizacijom zločina.

Alojzije Stepinac kao tema u Europskom parlamentu nije se svidjela srbijanskom ministru vanjskih poslova Ivici Dačiću. Riječi nije birao.

"Pokušaj i relativizacije i rehabilitacije jednog pokreta koji je bio na strani fašizma, pokreta koji je simbolizirao genocid nad Srbima, Židovima, Romima i ostalima", kazao je Dačić.

Pa su, kaže, Europskom parlamentu uputili prosvjed.

"Put pomirenju na našem području ne može voditi rehabilitacijom Alojzija Stepinca, a naročito ne u europskim institucijama. Ove institucije koje ovdje gledamo su nastale na pobjedi nad fašizmom", dodao je.

Zovko Dačićeve izjave smatra neugodnima

Da zapravo on narušava odnose, smatra zastupnica u europarlamentu Željana Zovko. Upravo je ona organizirala konferenciju. Dačićeve izjave smatra iznimno neugodnima.

"Da se lažima pokušavaju narušiti odnosi koji bi se trebali graditi, znači dobro susjedski odnosi, Dačić bi trebao ići u tom smjeru i sagledati činjenice prije davanja bilo kakvih izjava", objašnjava Zovko u prilogu reporterke Dnevnika Nove TV Srne Bijuk.

Pročitajte i ovo Mons. Dražen Kutleša - 4 Ivana Petrović analizira Novi zagrebački nadbiskup jako je utjecajan u Vatikanu: "Čovjek ravnoteže, razuma i vjere, ozbiljan konzervativac i dobar strateg"

Kaže kako je cilj dati činjenice i istinu o Stepincu.

"Da se apsolutno razjasni jedna izuzetno neugodno propagandna mašinerija koja dolazi protiv blaženika koji je svetac za Hrvate katolike, a i za sve one kojima je pomogao", dodaje Zovko.

Zabilježena svjedočanstva

Svjedočanstva onih kojima je pomogao u knjizi je zabilježio i mons. Juraj Batelja.

"Ja bih volio pitati - tko je učinio više? Ima li itko u Europi u to doba, da je učinio bilo u spašavanju Židova, Srba, Roma i neistomišljenika, odnosno komunista i svih onih koji su bili nepoćudni u NDH?", pita se Batelja.

Nije prvi put da su između Srbije i Hrvatske nastali prijepori zbog Stepinca, pa je i prošle godine u jednoj pravoslavnoj Crkvi prikazan kako gori u paklu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ''LIK U PAKLU'' Kontroverzna freska Stepinca u pravoslavnoj crkvi prebojena u bijelo: "Vjerojatno je netko htio uzeti vlast u svoje ruke"

Proces kanonizacije, poruka je konferencije, treba završiti i prestati o blaženiku - politizirati.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene