Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Aktivisti upali na tribinu o projektu 'Cvjetni prolaz'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Na lokaciji gdje je zamišljena izgradnja projekta "Cvjetni prolaz", na Trgu Petra Preradovića, danas je invenstitor Tomislav Horvatinčić, predsjednik Uprave Hoto Grupe, organizirao prvo javno predstavljanje tog projekta.

Na to stručno predstavljanje, održano u derutnim prostorijama zgrade na Trgu Petra Preradovića 6, pozvano je oko 150 ljudi, uglavnom novinara, a neki predstavnici zainteresiranih udruga žalili su što ne mogu ući.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Gundulićeva otvorena za promet Ukinuta blokada: Radovi u Varšavskoj odvijaju se nesmetano Slika nije dostupna Masovni prosvjedi u jesen 'Bez referenduma vlast će imati masovnu konfrontaciju s građanima'

Na predstavljanju je nakratko došlo do incidenta kada je Teodor Celakoski, iz inicijative "Pravo na grad" koja je protiv tog projekta okupila 50-tak udruga, "upao" u protokol predstavljanja projekta.

Burno reagiravši na riječi Dražena Juračića sa zagrebačkog
Arhitektonskog fakulteta, koji je kazao da će projekt "Cvjetni prolaz" pridonijeti da se mreža prolaza i gradskih struktura poveća za jednu ulicu koja se zove pasaž, Celekovski je ustvrdio da je to laž jer se ne radi o javnom već o privatnom prostoru.

Također ,Celakoski je novinarima izjavio kako se "glumi javnost", da je "sve već dogovoreno između Grada i Horvatinčića".

Projekt "Cvjetni prolaz" osobno je predstavio autor idejnog
arhitektonskog rješenja Boris Podrecca.

O projektu su također govorili i predstavnici žirija koji su njegov projekt izabrali, arhitekt Boris Frgić, konzultant na projektu dr. Tomislav Premerl, profesor s Fakulteta prometnih znanosti Ivan Dadić te predstavnici gradskih vlasti, Slavko Dakić, član Gradskog Poglavarstva za obrazovanje, kulturu i šport Duško Ljuština i pročelnik Gradskog zavoda za prostorno uređenje Ivica Fanjek.

Nakon izlaganja projekta nazočni su postavljali pitanja.

Na upit o vrijednosti investicije, Horvatinčić je odgovorio da je
njena vrijednost oko 100 milijuna eura.

Podrecca je rekao da Zagreb nije puno drugačiji od drugih gradova u srednjoj Europi, te da je on kao i Beč, horizontalan grad. 

Naveo je da na lokaciji Cvjetnog trga imaju "okvir koji će se esencijalno urediti i iz njega izbaciti tumore".

"Nije moguća realizacija tog projekta bez izgradnje podzemne garaže, a urbane vile nisu bijesan luksuz", rekao je Podrecca.

Prof. Dadić s Fakulteta prometnih znanosti rekao je da nema dvojbe da su podzemne garaže u središtu grada neophodne, a konzultant na projektu, urbanist Tomislav Premerl, istaknuo je da se ovim projektom revitalizira ploha, daje se životni puls gradu, a revitalizira se i sam Cvjetni trg koji je danas u lošem stanju.

Predsjednik Društva arhitekata Zagreba, Hrvoje Hrabak, ocijenio je kako je ovo pro-tribina, a ne javna, te za 31. siječnja najavio stručnu raspravu.

Rekao je kako se Društvo arhitekata Zagreba zalaže da se za gradsku jezgru napravi plan revitalizacije.

Arhijerejski namjesnik Milenko Popović iz Srpske pravoslavne crkvene općine (SPCO) pitao je hoće li se prije gradnje riješiti
imovinsko-pravni odnosi.

Naime, Srpska pravoslavna crkvena općina u Zagrebu se na Općinskom sudu spori s tvrtkom Immo Worldwide Zagreb zbog vlasništva parcele na kojoj se nalazi kino Zagreb.

Arhijerejski namjesnik Popović na današnjem predstavljanju rekao je i da će SPCO, bude li potrebno, tražiti međunarodnu zaštitu.

Pravnik Željko Bekina odgovorio mu je da Srpska pravoslavna crkvena općina ima pravo na udjele, dionice kina Zagreba, a ne na zgradu.


Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene