Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Masovni prosvjedi u jesen

'Bez referenduma vlast će imati masovnu konfrontaciju s građanima'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Čelnici Zelene akcije i Prava na grad Tomislav Tomašević i Teodor Celakoski naglasili su kako neće odustati od zahtjeva za raspisivanjem referenduma za opoziv gradonačelnika Milana Bandića što će tražiti od zagrebačke Gradske skupštine, a od hrvatske Vlade da Zakon o referendumu što prije uskladi s nedavno izmijenjenim Ustavom.

‘Neodrživo je da za smjenu gradonačelnika treba puno više glasova nego za njegov izbor’, kazao je Tomašević, dok je Celakoski ustvrdio kako je ‘došao kraj Bandićevom klijentelizmu i korupcijskoj vlasti’ te da je ‘počeo proces 'debandićizacije'‘. S konferencije za novinare na Cvjetnom trgu, u blizini gradilišta rampe za podzemnu garažu u Varšavskoj, poručili su kako će tijekom ljeta udruge nastaviti s pravnim aktivnostima, dok će s masovnim prosvjedima pričekati jesen.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Uhićenja u Varšavskoj Horvatinčić: Ne nasjedajte na podvale neradnika Slika nije dostupna 'Imaju dozvolu' Zagrebački Gradski ured: Investitor ima pravo raditi u Varšavskoj

Ne postoji potvrda glavnog projekta

Ne raspiše li Gradska skupština referendum za smjenu gradonačelnika, imat će masovnu konfrontaciju građana, kazao je Celakoski, a Tomašević je napomenuo kako razmatraju mogućnost za širu društvenu platformu kako bi se lokalni referendum izjednačio s nacionalnim, no detaljnije o tome nije želio govoriti. Celakoski i Tomašević zadovoljni su zaključcima koje je o ‘slučaju Varšavska’ jučer donijela Gradska skupština i smatraju ih važnima jer su ‘uzdigli’ na političku razinu problem na kojeg udruge ukazuju već godinama i što su utvrdili da ne postoji potvrda glavnog projekta za Varšavsku 6 odnosno spoja podzemne garaže s ulazom.

>> Karamarko ne namjerava dati ostavku radi Varšavske

>> Skupština traži ostavku Milana Bandića

Dodaju, međutim, kako ni Zelena akcija niti Pravo na grad neće podržati niti jednog pojedinca ili političku opciju koji su počeli manipulirati njihovom pozicijom. Traže i da se što prije zaustave radovi u Varšavskoj koji su nastavljeni i danas smatrajući da koalicijska vlast u Gradskoj skupštini ima za to mogućnost budući da sada kontrolira i rad Zagrebačkog holdinga, a time i podružnice koje sudjeluju ili će sudjelovati u radovima poput ‘Zrinjevca’, ‘Gradske plinare’, ‘Vodovoda i odvodnje’.

'Nismo plaćenici'

Komentirajući izjavu gradonačelnika Bandića da su prosvjedi u Varšavskoj ‘jogurt revolucija’, Tomašević je kazao kako je to nastavak denuncijacije civilnog društva i građanskih akcija, baš kao i glasine da su prosvjednici plaćeni 30 kuna po satu prosvjeda. ‘Takve glasine da smo plaćenici su smiješne. Zelena akcija postoji više od 20 godina, dulje i od ove države, i dosad smo imali niz važnih projekta’, kazao je Tomašević navodeći kako je sličnih podmetanja bilo i prije, kad su bile osnovane udruge ‘I mi imamo pravo na grad’ i ‘Projekt Zagreb’, pa su ubrzo ‘nestale’.

Pohvalio se kako su kod zadnje akcije i prosvjeda zbog gradnje u Varšavskoj dobili od građana 50.000 kuna, za što postoje i računi. ‘Direktno smo financirani od građana i to je novost u hrvatskom društvu’, dodao je. Stanar Varšavske ulice Tomislav Lauc izvijestio je novinare kako sve tužbe na upravnom sudu nisu riješene i najavio da će novu tužbu predati na Ustavni sud, a budu li trebali i na Međunarodni sud za ljudska prava u Strasbourg. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene