Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Čekaju novi pravilnik

Invalidi plaćaju cestarinu zbog spore administracije

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sporost državne administracije ovaj se put prelomila na invalidima kojima je premijerka obećala besplatnu cestarinu.

Stupanjem na snagu Zakona o javnim cestama, njihove smart kartice kojima su prolazili kroz naplatne kućice prestale su vrijediti. Dok na snagu ne stupi Pravilnik koji bi im omogućio vađenje novih kartica vožnju autocestom moraju platiti. Denis spada među invalide koji imaju pravo na besplatnu cestarinu, no umjesto besplatnog prolaza kroz naplatne kućice dočekao ga je račun.

Pročitajte i ovo Zatvorena cesta Kakva taktika! Trik za vožnju autocestom bez cestarine: Muškarac čak 30 puta izbjegao plaćanje, ali čini se da ipak ništa nije besplatno Slika nije dostupna Reagirali na kritike Ministarstva: Osigurana je visoka razina skrbi za invalide

'Ostao sam neugodno iznenađen jučer kad sam došao na autocestu, dao sam svoju karticu i nije vrijedila i morao sam platiti,' rekao je Denis Marijon. Smart kartice kojima su invalidi dosad prolazili kroz naplatne kućice više ne vrijede. Da bi dobili nove, treba na snagu stupiti Pravilnik s propisima kako do nove kartice. 'Pravilnik je upućen na suglasnost kod dva ministra. Ovih dana, a najkasnije idući tjedan očekujemo suglasnost i on će biti objavljen u Narodnim novinama,' rekao je Ante Nevešćanin, ravnatelj Uprave za cestovni promet, Ministarstvo prometa.

Dotad će dio invalida svoje besplatno pravo plaćati. Udruge invalida pitaju se zašto se problem nije riješio kompjutorski. 'Zašto se jednostavno kartice onih osoba koje imaju pravo na oslobađanje od cestarine ne ostanu i dalje vrijediti, a one koje nemaju pravo jednostavno se elektronski ukinu,' rekao je Siniša Štrbac iz Hrvatskog saveza udruga tjelesnih invalida.

>> Invalidi - osobe sa svakodnevnim, a ne posebnim potrebama

'Ministarstvo branitelja ima samo podatke za branitelje, 100% invalide, njima smo automatski produžili. Da smo imali podatke za druge vjerojatno bi produžili i njih i izbjegli bi se ovakvi problemi,' dodao je Nevešćanin. Država plaćeno treba vratiti, apeliraju udruge i poručuju: 'Da zadrže račun i da ga pošalju u Ministarstvo obitelji i branitelja jer oni su nadležno ministarstvo za refundiranje tih troškova,' rekao je Štrbac. 'Sada su nova pravila i sad se podnose novi zahtjevi i u upravnom postupku nema se pravo na naknadu,' rekao je Nevešćanin. Neovisno o stupanju Pravilnika na snagu, Hrvatske autoceste već su počele skupljati dokumentaciju za nove kartice. Dotada,  tko želi na autocestu mora platiti.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene