Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaštita od prodaje

KREĆE REGISTAR "NE ZOVI" Dovoljan je samo jedan papir da vas zaštiti od iritantnih poziva

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ako vam smeta da vas zovu na telefon i pokušavaju nešto prodati - to bi do kraja siječnja trebalo biti prošlost uz registar "Ne zovi". Potrebno je ispuniti, nećete vjerovati, samo jedan papir, i u roku od sedam dana, možete prekinuti zvonjavu telefona.

U registar potrošača "Ne zovi" moći će se upisati svi koji ne žele da ih se kontaktira putem telefona zbog prodaje i promidžbe.

Pročitajte i ovo Ana Knežević, Udruga za zaštitu potrošača Goleme kazne Što napraviti kada naletimo na lažna sniženja, objašnjava Ana Knežević iz Udruge za zaštitu potrošača Proizvodi u trgovini Fortenovin poljoprivredni sektor Hrvatski suverenisti: "Vlada ne smije dopustiti da izgubimo bitnu granu gospodarstva, kao što smo izgubili Inu i banke"

''Vas ne smije nazvati niti jedan trgovac u svrhu promidžbe ili prodaje, ne smije vam ništa nuditi ili se reklamirati niti to smije završiti nekakvom novčanom obvezom ili ugovorom'', kazao je Ivo Majerski iz HAKOM-a.

Treba ispuniti obrazac i predati ga operatoru. Osobno, poštom ili e-mailom. Upis u registar za sve je potrošače potpuno besplatan, a kada zaživi, u registar će se moći upisivati i putem sustava e-građani.

Jesu li u registru, potrošači će moći provjeriti sami. Upisati mogu i fiksne i mobilne brojeve. I pozivima je kraj. A ako ipak primi pozive ''potrošač se može obratiti tržišnoj inspekciji ministarstva gospodarstva koja je nadležna u ovom slučaju, a ovisno o slučaju može biti pokrenut prekršajni postupak, a kazna je od 10 do 100 tisuća kuna.''

Baš ovakav registar posebno će zaštititi starije sugrađane. Jer oni su, kažu u udruzi Potrošač, najčešće izloženi pozivima.

''Jedino je što i stariji moraju nešto i napraviti da bi se mogli upisati da ih se ne zove, a to je predati zahtjev da ih se ne zove'', objašnjava Igor Vujović iz udruge Portošač.

Jednom upisan broj može se opet putem zahtjeva iz registra i izbrisati.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene