452434
452434
452434
452434
452434

NOVA SEZONA GRIJANJA ZA POTROŠAČE ĆE I DALJE BITI TEŠKA Evo i zašto

  • , 05.10.2016., 07:07
  • Autor:
  • komentara

Počela je sezona grijanja, a s njom se javljaju i stari problemi oko ugradnje razdjelnika.

 
 
 
 
Počela sezona grijanja (Video: Dnevnik Nove TV)
Počela sezona grijanja (Video: Dnevnik Nove TV)

Iako kazni za neugradnju ove godine neće biti, novi zakon i pravilnik koji bi regulirali nepravedan sustav naplate toplinske energije, čini se, još uvijek nisu izmijenjeni.

Sve su topliji radijatori u stanovima koji se griju putem toplane, no sa sezonom grijanja stižu i veći računi. Najkasnije do petka - zagrijat će se 125.000 gradskih stanova u cijeloj zemlji.

"Grijanje se najprije uključuje prioritetnim krajnjim kupcima - dječjim vrtićima, školama, domovima zdravlja te domovima za starije i nemoćne osobe, a potom i stambenim/poslovnim zgradama u kojima su završeni svi radovi na unutarnjim instalacijama", pojašanjavaju iz HEP toplinarstva.

Oko 70.000 stanova u Hrvatskoj grije se uz razdjelnike. U 47.000 stanova još uvijek nisu ugrađeni, iako rok za to istječe krajem godine. Provedena anliza pokazala je da uz razdjelnike zgrade štede oko 30 posto toplinske energije. No to ne znači automatski i manje račune.

Uz manjak edukacije potrošača i uz stare navike, s ugrađenim razdjelnicima, mnogi će se neugodno iznenaditi iznosom na računima.

Međutim, ugraditi ih treba, a to nam Europa nalaže. Kazne za neugrađivanje su i do 50 tisuća kuna. No, tehnički ministar Tomislav Panenić kaže da se ove godine nitko neće biti kažnjen ako nije ugradio. Najavio je i promjenu zakona, način naplate, koji ipak čeka novu vladu, ali i novi način izračuna.

Postoji jednadžba po kojoj se energija raspoređuje u svaki stan i mnogi su se na nju žalili, a računi su se penjali i za 300 posto. Najveći troškovi su ako u zgradi samo jedan stan ne grije, no čak i ako se svi radijatori ugase na računima nećete vidjeti nulu, jer postoji fiksni dio troška koji se uvijek plaća.

Pritužbi je bilo i zbog postavljanja razdjelnika i ako se postavi samo jedan krivi centimetar, donosi veće račune. Bez radikalnih promjena i ova sezona grijanja počela je s puno nejasnoća za potrošače.

Komentari

Na stranicama portala DNEVNIK.hr omogućeno je čitateljima da iznose svoje komentare i stavove o objavljenim informacijama. Komentari i stavovi čitatelja ne odražavaju stajalište ili mišljenje portala DNEVNIK.hr, novinara ili nakladnika informacija u odnosu na koje se iznose. Za posljedice objavljenih komentara i stavova odgovaraju isključivo čitatelji te se čitatelji upozoravaju da na portalu DNEVNIK.hr nije dopušteno objavljivati nedopuštene sadržaje poput neistinitih, uvredljivih, klevetničkih ili na drugačiji način nezakonitih sadržaja. Navedena zabrana obuhvaća i zabranu kršenja tuđih prava intelektualnog vlasništva i korištenje tuđih osobnih podataka. Na stranicama portala DNEVNIK.hr nije dopušteno poticati, pogodovati poticanju i širiti mržnju ili diskriminaciju po bilo kojoj osnovi (na osnovi rase, etničke pripadnosti, boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, obrazovanja, društvenog položaja, bračnog ili obiteljskog statusa, dobi, zdravstvenog stanja, invaliditeta, genetskog nasljeđa, rodnog identiteta, izražavanja ili spolne orijentacije) te antisemitizam i ksenofobiju, ideje fašističkih, nacionalističkih, komunističkih i drugih totalitarnih režima. Redakcija portala DNEVNIK.hr ima pravo odmah po saznanju za nedopušteno djelovanje ili podatak ukloniti sporni sadržaj ili mu onemogućiti pristup, a za sve posljedice odgovara osoba koja je obavljala nedopuštenu djelatnost ili postavila sporni sadržaj na stranicu.DNEVNIK.hr koristi kolačiće za pružanje boljeg korisničkog iskustva. Postavke kolačića mogu se kontrolirati i konfigurirati u vašem web pregledniku. Više o kolačićima možete pročitati ovdje. Nastavkom pregleda web stranice DNEVNIK.hr slažete se s korištenjem kolačića. Za nastavak pregleda i korištenja web stranice DNEVNIK.hr kliknite na gumb "Slažem se". Slažem se