Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jeste li među njima?

300.000 Hrvata do 29. prosinca mora zamijeniti osobne, a ako to ne naprave...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Gotovo 300.000 hrvatskih državljana nema regulirano prebivalište. U Dalmaciji ih čak 20 tisuća ima osobne s oznakama bb ili 0, dakle nevažeće.

Kako bi svim građanima, posebno onima iz udaljenijih mjesta, ali i starijima, omogućili zamjenu dokumenata -policija šalje specijalno vozilo. U njemu se mogu izvaditi svi dokumenti.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Prijeti prekršajna prijava NE LIJEPITE nikakve naljepnice na registarske pločice! Slika nije dostupna Policija izdala priopćenje Gužva na šalterima, policija na mukama: Svi žele novu osobnu!

U središtu Vrlike našlo se specijalno policijsko vozilo. Mara Bijuk jedna je od stanovnika tog mjesta koja je po novu osobnu došla u kombi. 'Nije istekla već moram mijenjati jer su tu slova bb', kaže Mara.

Kombi je spojen s informacijskim sustavom MUP-a. Dokumente može izvaditi bilo koji građanin bez obzira na mjesto stanovanja. Fotografiranje je besplatno.

U specijalnom policijskom vozilu može se podnijeti zahtjev za izdavanje bilo kojeg dokumenta. Izrada dokumenata traje nekoliko minuta, a ovo vozilo u potpunosti je proizvod ministarstva unutarnjih poslova.

VIDEO Nemojte se iznenaditi kada ugledate ovo policijsko vozilo...

Prema podacima MUP-a gotovo tristo tisuća hrvatskih državljana nema regulirano prebivalište. Od toga je 44.157 prijavljenih na adresama s kućnim brojem nula ili 'bb'. S nevažećim je osobnim iskaznicama čak 130.314 osoba. Tu je i 119.382 onih koji su u vrijeme donošenja Zakona o prebivalištu 2012. bili stariji od 16 godina, a još nisu zatražili osobnu iskaznicu

Onima koji nikako ne mogu do šaltera, policija stiže na kućna vrata. 'Tko nema valjanu iskaznicu prvo je u prekršaju, imat će problem na banci, na pošti, s tom ispravom neće proći granicu ako nema putovnicu', kaže Dijana Jakšić, načelnica Sektora upravnih i insp. poslova PU Splitsko-dalmatinske.

Tko godinama ima nevažeće dokumente, s oznakom bb ili nula - mora ih zamijeniti do 29. prosinca. U protivnom se brišu iz evidencije o prebivalištu.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene