Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Od djece do umirovljenika

Više od 300 volontera u akciji pošumljavanja Gorskog kotara: "Ovo je apokalipsa, ove šume treba spasiti"

Akcija pošumljavanja Gorskog kotara (Foto: Dnevnik.hr)
Akcija pošumljavanja Gorskog kotara (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Voditeljica uprave šume Delnice Ivana Pećnik Kastner (Foto: Dnevnik.hr) Voditeljica uprave šume Delnice Ivana Pećnik Kastner (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr +0 Akcija pošumljavanja Gorskog kotara (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/2 >>
Više do 10 tisuća sadnica posađeno je u akciji pošumljavanja Gorskog kotara. 50 kilometara četvornih, površina veća od grada Rijeke, veličina je goranskih šuma stradalih tijekom posljednjih 5 godina i 3 elementarne nepogode.

Više od 10 000 sadnica 300 volontera iz cijele Hrvatske posadilo je u današnjoj akciji pošumljavanja blizu Delnica.

"Mislimo da je to potrebno i što se više ljudi priključi više ćemo napraviti naravno", rekli su Nika i Luka iz Zagreba. 

"Išla sam jednom za Rijeku pa sam vidjela sa ceste jako je bilo ružno prije par godina i baš me to ponukalo da dođem", objasnila je svoju motivaciju Helena Šokić. 

U akciji su sudjelovali doslovno svi - od djece do umirovljenika. Goranske su šume uz velebitski masiv pluća Hrvatske.

Nesretni niz

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Pobuna u Gorskom kotaru 'Dogodit će nam se efekt Indijanaca, ali se nadamo da će nam dati rezervat' Slika nije dostupna Snijeg i led Šteta u šumama Gorskog kotara 700 milijuna kuna!

Posljednjih 5 godina Gorski kotar snašle su nedaće. Prvo je 2014. godine ledolom uništio 30% šuma. Slomljena stabla bila su poslastica za potkornjaka, nametnika koji ih uništava.

A onda je 2017. olujno jugo iščupalo i uništilo više od pola milijuna metara kubnih drveća. U 3 elementarne nepogode stradalo je 50 kilometara četvornih šume. Puno ako se zna da je površina grada Rijeke primjerice 44 km četvorna.

"Hrvati su takvi, čim nešto prezentiramo na pravi način i iskren način svi ćemo se okupiti i taj problem riješiti", misli Saša Kejfeš, inicijator akcije. 

Akciji su se pridružili i svi Gorani koji su mogli i željeli pomoći.

"Pogledajte kakva je to apokalipsa, treba ove šume spasiti, Gorski kotar je devastiran", rekao je Nedeljko Kenda iz Skrada. 

Nakon 2 uspješne akcije pošumljavanja u planu je organizacija i treće. Cilj je sačuvati i obnoviti goranske šume za generacije koje dolaze.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene