Obavijesti Video Pretražite Navigacija
USKOK tvrdi da je optužnica čvrsta

Afera Spice: Obrana kaže da su dokazi nezakonito prikupljeni

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sudac Turudić, zajedno s ostalim članovima sudskog Vijeća satima je slušao navode iz istrage.

Po njima je bivši potpredsjednik Vlade označen kao šef kriminalne skupine koja je Podravku kroz aferu Spice oštetila za 401 milijun kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Sudac Turudić odlučio Afera Spice: I Maček mora svjedočiti Slika nije dostupna Još jedno ročište Afera Spice: Odgođena odluka o osnovanosti optužnice

Prihvaćen je zahtjev obrane da se razmotri zakonitost prikupljenih dokaza koji su stali na čak 40 tisuća stranica. Obrana naime osporava vještačenje o nastaloj šteti za Podravku.

'Dva su odvjetnika dali svoje odgovore na sjednici optužnog vijeća. Branitelj drugooptuženika, odvjetnik Veljko Miljević stavio je zahtjev za izdvajanje iz spisa nekih dokaza za koje smatra da su nezakoniti. S obzirom da se radi o spisu koji ima 40-ak tisuća stranica naprosto je nužno neko vrijeme da provjerimo navode i donesemo odluke. Sljedeća je sjednica zakazana za ponedjeljak u 9 sati. Tada ćemo donijeti odluku o zahtjevu odvjetnika Miljevića i nastaviti sa sjednicom optužnog vijeća', rekao je predsjednik optužnog vijeća, sudac Ivan Turudić.


>> 'Polančec bio šef grupe koja je oštetila Podravku'

>> Polančec uz psovke udario fotografa

Obrana sedmorice osumnjičenih tvrdi i da je tek uključivanje Damira Polančeca u čitavu istragu - aferu Spice pretvorilo u uskočki predmet. Sud je sve njihove prigovore odlučio razmotriti. Nastavak je najavljen u ponedjeljak. USKOK tvrdi da je sve pribavljeni na zakonit način i ne smatra da je optužnica na klimavim nogama.

'USKOK je od početka, od donošenja naloga o provođenju istrage bio nadležan, stvarno nadležan za vođenje istrage i kasnije za podizanje optužnice jer se radilo od samog početka o kaznenim djelima iz uskočke nadležnosti', objašnjava zamjenica ravnatelja USKOK-a Tamara Laptoš.

Odvjetnik Damira Polančeca Anto Nobilo nije želio komentirati na kojoj osnovi optužba temelji svoju optužnicu, a ni najavu kako će za svjedoka obrane zvati bivšeg premijera Ivu Sanadera. 'Nismo još nikoga zvali pa ni bivšeg premijera Sanadera. Nismo još došli u tu fazu', rekao je Nobilo.

Polančec se ispričao za svoj jučerašnji ispad kada je na ulici vrlo nervozno reagirao na pokušaj fotografa portala Javno da ga snimi u središtu Zagreba.

'Znate da sam ja uvijek bio dostupan i da nikada nisam bježao kada je trebalo dati izjavu. Jučer sam na neprimjeren način reagirao na neprofesionalno ponašanje vašeg kolege. To nije bilo ni približno onako kako se to pisalo, ali s moje strane ipak neprimjereno i ja se čovjeku ovim putem ispričavam', rekao je Polančec.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene