Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Odveden s lisičinama na rukama

Nadanu Vidoševiću određeno mjesec dana istražnog zatvora

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadanu Vidoševiću i trećeosumnjičenoj u aferi Remorker Josipi Mladinov određeno je jednomjesečno zadržavanje u istražnom zatvoru.

Na istražnom ročištu održanom u večernjim satima na zagrebačkom Županijskom sudu predsjedniku Hrvatske gospodarske komore Nadanu Vidoševiću i šefici računovodstva HGK Josipi Mladinov određeno je jednomjesečno zadržavanje u istražnom zatvoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Noć u policijskom pritvoru Vidošević odveden iz HGK, policija iz zgrade iznijela nekoliko umjetničkih slika! Slika nije dostupna Izvlačenje novca iz HAC-a Mjesec dana istražnog zatvora za osumnjičene u 'aferi Remorker'

Vidoševiću je istražni zatvor određen zbog opasnosti od utjecanja na svjedoke i mogućnosti uništavanja dokumentacije, a Josipi Mladinov zbog opasnosti od utjecanja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela.

Tijekom USKOK-ove istrage bit će ispitano 35 svjedok. Zamjenica ravnatelja USKOK-a Željka Pokupec najavila je žalbu na dio odluke kojom je odbijen njihov prijedlog da se Vidoševiću zatvor odredi i zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Vidoševićev odvjetnik Dražen Delač najavio je žalbu na odluku o pritvoru. Dodao je da je njegov branjenik tijekom poslijepodnevnog ispitivanja u prostorijama USKOK-a iznosio obranu.

Vidoševića i Mladinov su nakon istražnog ročišta s lisičinama na rukama odvezli u zagrebački Remetinec.

Inače, slučaj protiv Nadana Vidoševića i još četvero osumnjičenih u 'aferi Remorker' preuzeo je USKOK, koji je o tome danas objavio i priopćenje. Tereti ih se za 'udruživanje za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave'.

Službeno osumnjičen kao vođa kriminalne grupe

'Grupu je organizirao jedan od osumnjičenih s još dvoje zaposlenika HGK, a dvojica osumnjičenika su pomagači u toj kriminalnoj aktivnosti', rekao je novinarima odvjetnik Igora Premilovca Branko Šerić, koji je došao u USKOK.

Time je neformalno potvrdio nagađanja da se uz Vidoševića za udruživanje terete njegova šefica kabineta Zdenka Peternel, koja je u istražnom zatvoru od sredine listopada, te Josipa Mladinov, dok se Premilovac i Davor Komerički terete kao pomagači.

Blokada Vidoševićeve imovine

Kako Nova TV doznaje iz pouzdanih izvora, blokirat će se sva imovina u vlasništvu Nadana Vidoševića, ali i imovina njegove supruge, majke i djece.

Premilovac morao ponoviti iskaz

Šerić je dodao i da je Premilovac morao ponoviti iskaz u USKOK-u, kao što je bio slučaj i kada je taj specijalizirani dio tužiteljstva preuzeo istragu o izvlačenju novca iz HAC-a koju je u početku također vodilo zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo.

Nakon ispitivanja u USKOK-u Vidošević će, ukoliko tužiteljstvo za njega zatraži istražni zatvor, biti odveden pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Premetačina nekretnina

Jutros je Vidošević odveden zajedno s istražiteljima na Gornje Prekrižje gdje je bio prisutan pretrazi kuće.  Ta je pretraga završila, a za sada nije poznato gdje je dalje odveden.

'Ne znam točno za što terete mog klijenta', rekao je Dražen Delač, odvjetnik Nadana Vidoševića. Podsjetimo, Vidošević je uhićen jučer zbog sumnje da je sudjelovao u aferi izvlačenja 32 milijuna kuna iz Komore kojoj je na čelu već 18 godina. Policija je pretresla njegov stan i ured u HGK, nakon čega je odveden u policijski pritvor gdje je i prenoćio. Osim Vidoševića jučer je uhićena i voditeljica Službe za financijsko-računovodstvene poslove HGK-a Josipa Mladinov.

U istoj aferi prije mjesec dana uhićena je Vidoševićeva najbliža suradnica Zdenka Peternel, pod sumnjom da je od 32 milijuna kuna izvučenih iz HGK čak 28 milijuna zadržala za sebe.

'Ona još neće iznositi svoju obranu, jer spis nije do kraja formiran. Nakon što bude formiran, iznijeti će obranu obzirom na sve okolnosti', rekao je Davorin Budin odvjetnik Zdenke Peternel. >> Izvanredne sjednice u HGK, odlučuju o sudbini Nadana Vidoševića

Uz nju je bio pritvoren i jučer pušten dugogodišnji suradnik Komore na marketinškim projektima Davor Komerički. Od svih osumnjičenika na slobodi je ostao jedino Igor Premilovac koji je priznao da je preko fiktivnih tvrtki i računa u inozemstvu izvlačio novac koji je umanjen za proviziju predavao Zdenki Peternel.

Iz ovog slučaja pokrenuta je i istraga za izvlačenje novca iz Hrvatskih autocesta, također preko Premilovčevih tvrtki.

USKOK-ovo priopćenje

U nastavku donosimo priopćenje USKOK-a o pokretanju istrage protiv Vidoševića i suosumnjičenika.

'USKOK je donio nalog o provođenju istrage protiv petoro hrvatskih državljana (1960., 1950., 1957., 1965., 1966. ) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporabe položaja i ovlasti, pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave.

Osnovano se sumnja da je prvoosumnjičenik, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, od 2006. do veljače 2011. godine, u Zagrebu, u cilju stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge na štetu Komore, zatražio od drugoosumnjičenice, predstojnice Ureda predsjednika Komore, da na temelju njegove ovlasti potpisuje dokumentaciju o nepostojećim poslovima za račun Komore, a od trećeosumnjičenice, voditeljice Službe za financije i računovodstvo Komore, da provede plaćanje fiktivnih faktura, na što su osumnjičenice pristale.

U cilju daljnje realizacije plana prvoosumnjičenik je od četvrtoosumnjičenika, koji je poslovno surađivao s Komorom, zatražio da pronađe osobu kojoj bi se s računa Komore isplaćivao novac, što je četvrtoosumnjičenik, kako bi zadržao poslove s Komorom, i učinio te je u tu svrhu angažirao petoosumnjičenika koji je potom, u nakani da se i sam znatno okoristi, za nagradu od 10 posto od svakog isplaćenog iznosa, u ime više trgovačkih društava, u kojima je on isključivo vodio poslovanje, sačinjavao ponude i ugovore o poslovnoj suradnji između Komore, kao naručitelja usluga, i tih društava, kao izvršitelja usluga.

Ugovori o nepostojećim uslugama dostavljani su trećeosumnjičenici, a ona ih je potom dostavljala drugoosumnjičenici koja ih je potpisivala u ime prvoosumnjičenika.

Na temelju potpisanih ugovora petoosumnjičenik je u ime društava Komori ispostavio veći broj faktura čije je plaćanje, iako je znala da za to nema osnova i da navedene usluge neće biti izvršene, realizirala trećeosumnjičenica. S računa Komore na račune više društava u Hrvatskoj isplaćeno je najmanje 35 milijuna kuna, a potom je navedeni iznos uplaćen na račun jednog inozemnog društva s kojega ga je podizao petoosumnjičenik koji je novac, umanjen za iznos svoje nagrade od najmanje 3,5 milijuna kuna, predavao četvrtoosumnjičeniku koji je ukupan iznos od najmanje 31,5 milijuna kuna potom proslijedio dio na ruke prvoosumnjičenika, a dio drugoosumnjičenici koja je veći dio novca predavala prvoosumnjičeniku.

Na opisani način prvoosumnjičenik i drugoosumnjičenica su se nepripadno okoristili za iznos od najmanje 31,5 milijuna kuna, petoosumnjičenik za najmanje 3,5 milijuna kuna, a Komora je oštećena za najmanje 35 milijuna.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv prvoosumnjičenika i trećeosumnjičenice, a protiv drugoosumnjičenice je već određen istražni zatvor.' (I.D./A.J./D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene